به گزارش خبرگزاری شبستان، مقام معظم رهبری در دیدار هزاران تن از زنان و دختران مسلمان و انقلابی، به مناسبت میلاد حضرت زهرا (س) در سال 79 با تبیین جایگاه والای زنان در اسلام افزودند: اسلام بت جاهلانه مردگرایی را شکسته است و ضمن احترام کامل به خصوصیات و عواطف و احساسات زنان، راه رشد و تعالی آنان را در تمامی عرصهها گشوده است.
ایشان با انتقاد از نگرش مبتذل و سودجویانه تمدن غرب به مقوله زن افزودند: رسانههای غربی با نگاه سوداگرانه خود بهزن، جامعه بشری را در مقابل گمراهی بزرگی قرار دادهاند و زنان ایرانی باید با تأمل در مفاهیم و ارزشهای اسلامی و با استدلال و اندیشه و عمل، جایگاه زن در اسلام را در مقابل سفسطهها و وسوسههای رسانههای سرمایهداری جهانی به دنیا ارائه کنند.
حضرت آیتالله خامنهای زنان را جزو پیشگامان حرکت معنوی انسان برشمردند و با استناد به آیات قرآنی خاطرنشان کردند: در عرصه کسب فضائل معنوی و تقرب به پروردگار هیچ تفاوتی میان زن و مرد وجود ندارد و زنان دوش به دوش مردان، به پیش میروند.
متن کامل بیانات رهبر معظم انقلاب در این جلسه به شرح ذیل است:
بسماللَّهالرّحمنالرّحیم
اوّلاً به همه شما بانوان محترم و عزیز، بخصوص به خانوادههاى معظّم شهیدان - به مادران و همسران شهداى گرانقدرمان - به خاطر این اجتماع صمیمى و پرشور خوشامد مىگویم و از بیاناتى که مادر محترمه سه شهید گرانقدر ایراد فرمودند تشکّر مىکنم.
فرصت یادبود ولادت فاطمه زهرا سلاماللَّهعلیها فرصت مغتنمى براى زنان مسلمان است تا هویّت زن مسلمان و ارزش والاى زنان در نظر اسلام و در پرتو نظام اسلامى مورد توجه و مداقّه قرار گیرد. مثل همه موضوعات دیگر، موضوع زن هم دستمایهاى در دست سوداگران همه ارزشهاى انسانى شده است. در دنیا و در رسانههاى جمعى عالم، در طول سالهاى متمادى، کسانى که نه براى زن، نه براى جنس انسان و نه براى کرامتهاى انسانى، جز در محاسبه با پول ارزشى قائل نیستند - که متأسّفانه در تمدن کنونى مغرب، نقش مهمى را در همه عرصهها ایفا مىکنند - مسأله زن را هم براى خودشان در میدانهاى مختلف به صورت یک سرمایه و یک وسیله سوداگرى درآوردند؛ روى آن بحث مىکنند، فرهنگسازى مىکنند، تبلیغ مىکنند و ذهنهاى مرد و زن همه دنیا را در سر دو راهىِ یک وسوسه و گمراهىِ بزرگ قرار مىدهند. در چنین شرایطى، جا دارد زن مسلمان با تأمّل در مفاهیم اسلامى و ارزشگذاریهاى اسلامى و با دقّت در خطوطى که در نظام اسلامى براى پیشرفت زنان و مردان پیشبینى شده است، هویّت خود را بازیابى کند و قامت رساى استدلال را در مقابل سفسطهها و وسوسههاى عوامل صهیونیسم و سرمایهگذارى و زراندوزى به نمایش درآورد.
اسلام در مقابل جاهلیتى که به زن ظلم مىکرد، ایستادگى کرد؛ هم در میدان معنویت و فکر و ارزشهاى انسانى، هم در میدان حضور سیاسى و هم از همه بالاتر در عرصه خانواده. زن و مرد، ناگزیر اجتماع کوچکى به نام خانواده دارند که اگر در جامعهاى ارزشگذارىِ درست صورت نگیرد، اوّلین نقطهاى که به زن ستم مىشود، داخل خانواده است. در هر سه عرصه، اسلام ارزشگذارى کرده است.
در زمینه مسائل معنوى، زنان جزو پیشگامان حرکت معنوى انسان به سوى پیشرفتها هستند. در قرآن وقتى مىخواهد براى انسانهاى مؤمن مثال بزند، مىفرماید: «و ضرب اللَّه مثلا للذین امنوا أمرأة فرعون»؛(1) از یک زن مثال مىزند. آنجایى که بحث ایمان و اسلام و صبر و صدق و مجاهدت در راه به دست آوردن ارزشهاى انسانى و اسلامى و معنوى است، مىفرماید: «انّ المسلمین والسلمات و المؤمنین و المؤمنات و القانتین و القانتات و الصادقین و الصادقات و الصابرین و الصابرات».(2) در این آیه ده عنوان براى ارزشهاى معنوى ذکر مىشود؛ اسلام، ایمان، قنوت، صدق، صبر، خشوع و دیگر چیزها. زن و مرد در این میدان، دوش به دوش حرکت مىکنند و پیش مىروند؛ هر دو را ذکر مىکند. این بتِ مردگرایى را که در جاهلیّتها همیشه به وسیله مردان و حتى به وسیله زنان پرستیده مىشد، اسلام در این آیات مىشکند. در میدان مسائل سیاسى و اجتماعى، بیعت زن را یک امر لازم و یک مسأله زنده معرفى مىکند.
شما ملاحظه کنید که در دنیاى غرب و همین کشورهاى اروپایى که این همه مدّعى دفاع از حقوق زنان هستند - که تقریباً همهاش هم دروغ است - تا دهههاى اوّل این قرنى که تمام شد، زنان نه فقط حقِّ رأى نداشتند، نه فقط حقِّ گفتن و انتخاب کردن نداشتند، حقِّ مالکیت هم نداشتند. یعنى زن مالک اموال موروثى خودش هم نبود؛ اموال او در اختیار شوهر بود! در اسلام بیعت زن، مالکیت زن، حضور زن در این عرصههاى اساسى سیاسى و اجتماعى، تثبیت شده است: «اذا جائک المؤمنات یبایعنک على ان لا یشرکن باللَّه».(3) زنها مىآمدند با پیغمبر بیعت مىکردند. پیغمبر اسلام نفرمود که مردها بیایند بیعت کنند و به تبع آنها، هرچه که آنها رأى دادند، هرچه که آنها پذیرفتند، زنها هم مجبور باشند قبول کنند؛ نه. گفتند زنها هم بیعت مىکنند؛ آنها هم در قبول این حکومت، در قبول این نظم اجتماعى و سیاسى شرکت مىکنند. غربیها هزار و سیصد سال در این زمینه از اسلام عقبند و این ادّعاها را مىکنند! در زمینه مالکیت نیز همینطور؛ و در زمینههاى دیگرى که مربوط به مسائل اجتماعى و سیاسى است.
خودِ الگوء فاطمهى زهرا سلاماللَّهعلیها که در دوران کودکى، در بعد از هجرت پیغمبر به مدینه، در داخل مدینه و در همهى قضایاى عمومى آن روز پدرش - که مرکز همه حوادث سیاسى اجتماعى بود - حضور داشت، نشاندهنده نقش زن در نظام اسلامى است. البته فاطمه زهرا سلاماللَّهعلیها قلّه این فضائل است. زنان برجسته دیگرى هم در صدر اسلام بودند؛ بامعرفت، باخرد، باعلم، حاضر در میدانها، حتى حاضر در میدانهاى جنگ؛ حتى تعدادى که نیروى بدنى داشتند، حاضر در میدان دلاورى در جنگ؛ شمشیرزنى و سربازى. البته این را اسلام براى بانوان واجب نکرده و از دوش آنها برداشته است؛ چون با طبیعت جسمى و نیز با عواطف آنها سازگار نیست.
در داخل خانواده هم، از نظر اسلام مرد موظّف است که زن را مانند گلى مراقبت کند. مىفرماید: «المرأة ریحانة»؛(4) زن گل است. این مربوط به میدانهاى سیاسى و اجتماعى و تحصیل علم و مبارزات گوناگون اجتماعى و سیاسى نیست؛ این مربوط به داخل خانواده است. «المرأة ریحانة و لیست بقهرمانة»؛(5) این چشم و دید خطابینى را که گمان مىکرد زن در داخل خانه موظّف به انجام خدمات است، پیغمبر با این بیان تخطئه کرده است. زن مانند گلى است که باید او را مراقبت کرد. با این چشم باید به این موجود داراى لطافتهاى روحى و جسمى نگاه کرد. این نظر اسلام است. هم خصوصیت زنانگى زن که همه احساسات و خواستهاى او بر اساس این خصوصیت زنانگى است، حفظ شده است، بر او تحمیل نشده است، از او خواسته نشده است، که در حالى که زن است، مثل مرد فکر کند، مثل مرد کار کند، مثل مرد بخواهد - یعنى خصوصیت زن بودن که یک خصوصیت طبیعى و فطرى و محور همه احساسات و تلاشهاى زنانه است، در دید اسلامى حفظ شده - هم درعینحال، میدان علم، میدان معنویت، میدان تقوا، میدان سیاسى، بر روى او باز شده است و او، هم به کسب علم تشویق شده است، هم به حضور در میدانهاى گوناگون اجتماعى و سیاسى. آن وقت در داخل خانواده هم به مرد گفتهاند که حقّ تکلیف، تحمیل، زیادهروى، اعمال قدرتهاى جاهلانه و غیر قانونى ندارد. این، آن نگاه اسلامى است.
با همین نگاه بود که وقتى نهضت اسلامى به مرحله انقلاب اسلامى رسید و زنان با همان برداشت طبیعى که از اسلام در جامعه زنانه بود، جلو افتادند؛ امام فرمودند - و درست هم فرمودند - که: اگر زنان در این نهضت همکارى نمىکردند، انقلاب هم پیروز نمىشد. یقیناً اگر زنها در داخل خیابانها و در راهپیماییهاى عظیم حضور پیدا نمىکردند - آن حضور عظیم و باشکوه زنان در دوران انقلاب - انقلاب پیروز نمىشد. در جنگ تحمیلى اگر امثال همین مادر گرامى سه شهید و مادران شهیدان و همسران شهیدان - که من افتخار داشتهام با هزارها نفرِ اینها از نزدیک نشست و برخاست و گفتگو کنم و خصوصیات آنها را مشاهده کنم - ایمان خود، صبر خود، ایستادگى خود، معرفت خود و روشنبینى خود در قبال ضایعات جنگ و فداکاریهاى جوانان و مردان را نشان نمىدادند، جنگ پیروز نمىشد. اگر مادران و همسران شهدا بىصبرى نشان مىدادند، شوق جهاد در راه خدا و شهادت در دل مردها مىخشکید؛ اینگونه نمىجوشید؛ اینگونه به جامعه طراوت نمىداد. در میدان جنگ هم زنان نقشهاى درجه اوّل را ایفا کردند. اگر در طول انقلاب، وفادارى زنان، عواطف زنان، حضور زنان در میدانهاى مختلف، در راهپیماییها و در انتخاباتها نمىبود، یقیناً این حرکت عظیم مردمى نمىتوانست اینگونه شکل پیدا کند و ادامه یابد. این نظر اسلام است، این نظر نظام اسلامى است.
غربیها درباره جنس زن باید پاسخگو باشند؛ چون آنها به زن خیانت کردند. تمدّن غربى به زن هیچ نداده است. اگر پیشرفت علمى، سیاسى و فکراى هم در زنان دیده مىشود، مال خود زنهاست. در هر کشورى چنین پیشزفتهایى نصیب زنان شود - که در ایران اسلامى و در کشورهاى دیگر هم شده است - مال خود زنهاست. آنچه که غربیها به آن دامن زدند و تمدّن غربى پایهگذار خشت کج و بناى کجش بود، بىبندوبارى و ابتذال زنانه است. زن را به ابتذال کشاندهاند و داخل خانواده او را هم اصلاح نکردهاند. مکرّر در مطبوعات امریکایى و اروپایى، میزان بالاى زنآزاریها و شکنجهها و بىمهریها منتشر شده است. فرهنگ غربى در مورد زن و بىبندوبارى و به ابتذال کشاندن زنان آن مناطق، موجب شده است که بنیان خانواده، سُست و متزلزل گردد و خیانت زن و مرد به یکدیگر، در داخل خانواده چندان مهم شمرده نشود. این گناه نیست؟ این خیانت به جنس زن نیست؟ با این فرهنگ، از همه دنیا هم طلبکارند؛ در حالى که باید بدهکار باشند! فرهنگ غربى در مورد زنان باید در موضع مدافع قرار گیرد؛ باید از خودش دفاع کند؛ باید توضیح بدهد؛ اما غلبه و سلطه سرمایهدارى و رسانههاى مستکبرِ جبّارِ غربى قضیه را بعکس مىکنند؛ آنها مىشوند طلبکار؛ آنها مىشوند مدافع حقوق زن به قول خودشان و به اصطلاح خودشان! در حالى که چنین چیزى نیست. البته در بین غربیها هم مسلّماً متفکّرانى، فلاسفهاى و انسانهاى صادق و صالحى هستند که صادقانه فکر مىکنند و حرف مىزنند. آنچه که من مىگویم، گرایش عمومى فرهنگ و تمدّن غربى به زیان زن و علیه زن است.
زن ایرانى در ایران اسلامى، باید کوششش این باشد که هویّت والاى زن اسلامى را آنچنان زنده کند که چشم دنیا را به خود جلب کند. این امروز وظیفهیى است بر دوش زنان مسلمان؛ بخصوص زنان جوان و دختران دانشآموز و دانشجو.
هویّت اسلامى این است که زن در عین اینکه هویّت و خصوصیت زنانه خود را حفظ مىکند - که طبیعت و فطرت است و براى هر جنسى خصوصیات آن جنس ارزش است - یعنى آن احساسات رقیق را، عواطف جوشان را، آن مهر و محبت را، آن رقّت را، آن صفا و درخشندگى زنانه را براى خود حفظ مىکند، درعینحال، هم باید در میدان ارزشهاى معنوى - مثل علم، مثل عبادت، مثل تقرّب به خدا، مثل معرفت الهى و سیر وادیهاى عرفان - پیشروى کند، هم در عرصه مسائل اجتماعى و سیاسى و ایستادگى و صبر و مقاومت و حضور سیاسى و خواست سیاسى و درک و هوش سیاسى، شناخت کشور خود، شناخت آینده خود، شناخت هدفهاى ملى و بزرگ و اهداف اسلامى مربوط به کشورهاى اسلامى و ملتهاى اسلامى، شناخت توطئههاى دشمن، شناخت دشمن، شناخت روشهاى دشمن باید روزبهروز پیشرفت کند و هم در زمینه ایجاد عدل و انصاف و محیط آرامش و سکونت در داخل خانواده باید پیشرفت داشته باشد. اگر قوانینى لازم است، اگر تصحیح و اصلاحى در مسائلى که به اینجا منتهى مىشود، لازم است، زنان، زنان باسواد، زنان آگاه، زنان بامعرفت، در همه این میدانها بایستى پیشروى کنند؛ الگوى زن را نشان بدهند؛ بگویند زن مسلمان زنى است که هم دین خود را، حجاب خود را، زنانگى خود را، ظرافتها و رقّتها و لطافتهاى خود را حفظ مىکند؛ هم از حق خود دفاع مىکند؛ هم در میدان معنویت و علم و تحقیق و تقرّب به خدا پیشروى مىکند و شخصیتهاى برجستهاى را نشان مىدهد و هم در میدان سیاسى حضور دارد. این مىشود الگویى براى زنان.
شما بدانید زنان مسلمان در بسیارى از نقاط دنیا امروز به شما نگاه مىکنند و از شما یاد مىگیرند. اینکه مىبینید در بعضى از کشورهاى غربى، در بعضى از کشورهاى مسلمان اما با حکومتهاى غیر اسلامى، اینطور حجاب اسلامى مورد تهاجم دشمنان دین قرار مىگیرد، این نشان دهنده گرایش زنان به حجاب است. در کشورهاى همسایه ما، آنجاهایى که به حجاب اهتمام نمىشد؛ در کشورهاى اسلامى که بنده خودم از نزدیک بعضى جاها را دیدم که هرگز اسمى از حجاب در آنجا آورده نمىشد؛ در مدت بیست ساله بعد از انقلاب، زنان؛ بخصوص زنان روشنفکر و بخصوص دختران دانشجو، به حجاب گرایش پیدا کردند؛ علاقه پیدا کردند؛ رو آوردند و حجاب را حفظ کردند؛ که نمونههایش علاوه بر اینها در کشورهاى غربى هم مشاهده شده است. شما الگویید، شما نمونهاید.
بدانید امروز در هیچ جاى دنیا زنانى که مثل این مادران شهداى ما، مادر دو شهید، مادر سه شهید، مادر چهار شهید باشند، نیستند. در جامعه ما، مادرانى با این خصوصیات که از پدرها بهتر و قویتر و آگاهانهتر ایستادند، در این میدان بسیارند. این همان تربیت اسلامى است؛ این همان دامان پاک و مطهّر و نورانى فاطمه زهرا سلاماللَّهعلیهاست. شما دخترانِ فاطمه هستید؛ فرزندان فاطمه زهرا هستید؛ دنبالهروان فاطمه زهرا هستید.
امیدوارم که انوار مقدّس ولایت و معنویت و معرفت، دلهاى همه شما را روشن کند و روزبهروز در جهت حفظ هویّت اسلامى، زنان مسلمان گامهاى بلندتر و بهترى بردارند و روح مطهّر امام راحل - که این راه را به روى زنان ما باز کرد - مشمول الطاف و تفضّلات الهى باشد و انشاءاللَّه ادعیّه زاکیّه حضرت ولىعصر ارواحنافداه شامل همه شما خواهران گرامى و عزیز من باشد.
والسّلام علیکم و رحمةاللَّه و برکاته
--------------------------------------------------------------------------------
1) تحریم: 11
2) احزاب: 35
3) ممتحنه: 12
4) تحفالعقول، 87
5) تحفالعقول، 87
منبع: دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنه ای
پایان پیام/
نظر شما