به گزارش خبرنگار شبستان، حمیدرضا ابراهیمی، معاون اداری مالی و امور مجلس سازمان اوقاف و امور خیریه در نشست جایگاه رسانه در ترویج فرهنگ وقف با اشاره به گستردگی موقوفات در دوران اداره کشور به شیوه ارباب رعیتی گفت: دوران کنونی که مردم از تمول مالی بیشتری برخوردار هستند به دلیل وجود دو رویکرد افراطی و تفریطی پدیده وقف در جامعه کمرنگ شده است.
وی درباره رویکرد دیدگاههای افراطی و تفریطی نسبت به پدیده وقف اظهار کرد: نگاه افراطی وقف را پدیدهای خانمانسوز میداند در مقابل رویکرد تفریطی وقف را عاملی برای انتفاع عامه بدون توجه به کارکردهای خاص وقف میداند.
ابراهیمی عدم تبدیل شدن پدیده وقف به دغدغه فکری جامعه را عامل کاهش موقوفات دانست و تصریح کرد: رژیم پهلوی با اصلاحات ارزی موقوفات را در اختیار مردم قرار داد اما پس از پیروزی انقلاب امام راحل موقوفات را به دست دولت سپرد و برای آن کارکردهای خاص در نظر گرفت تا جایی که حتی کمک به رزمندگان دفاع مقدس را از محل موقوفات رد کرد.
معاون مالی اداری و امور مجلس سازمان اوقاف و امور خیریه با ابراز گلایه از مسئولان که خود را مجاز به استفاده از موقوفات میداند، ادامه داد: پدیده وقف به دلیل عملکرد نادرست متولیان عام موقوفات در جامعه کمرنگ شده است البته عواملی همچون جنگ تحمیلی نیز پس از پیروزی انقلاب در این کاهش تأثیر بسیار بر جای نهاد.
وی با اشاره به تبلیغات ناکارآمد به عنوان دیگر عامل کمرنگی پدیده شرعی وقف بیان کرد: سازمان اوقاف نیز در تشریح و تبیین کارکردها و مزایای این پدیده کمکاری کرده اما میتوان با همکاری رسانهها به ویژه در فضای مجازی این مسئله را در باور مردم نهادینه کرد.
ابراهیمی درباره استفاده از سازوکار آموزشی برای نهادینه ساختن فرهنگ وقف در جامعه عنوان کرد: آموزش تنها یکی از راهکارهای تحقق هدف مزبور است که همسو با آن سازمان اوقاف 14 دانشکده علوم قرآنی را در کشور راهاندازی کرده اما این امر باید همچون دیگر واجبات شرعی یعنی نماز و جهاد در باورها نهادینه شود.
وی با اعلام رایزنی با شورای عالی انقلاب فرهنگی به منظور استفاده از ابزار آموزش در اشاعه فرهنگ وقف ابراز کرد: ارایه آموزشهایی متناسب با ظرفیتهای فکری و تربیت فارغالتحصیلان رشته وقف در سطوح عالی تحصیلی از موارد مورد تأکید سازمان اوقاف برای همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه است اما نباید تکالیف سازمانی اوقاف در این زمینه نادیده گرفته شود.
معاون اداری مالی و امور مجلس سازمان اوقاف و امور خیریه با تأکید بر لزوم تشریح زمینههای وقف در زندگی ائمه و بزرگان دین اعلام کرد: اگر فرهنگ وقف در جامعه احیا شود دیگر برای تضمین بودجه فعالیتهای دینی- معنوی نیازی به کمکهای دولتی نیست، بنابراین باید کوشید آثار و فواید وقف در جامعه اسلامی در سطحی گسترده اطلاعرسانی شود.
وی استفاده از فضای مجازی را از رویکردهای سازمان اوقاف در اشاعه فرهنگ وقف برشمرد و خاطرنشان کرد: انفاق قسمی از وقف و وقف عالیترین درجه انفاق است که پایانی برای آن لحاظ نمیشود، بنابراین نباید به کارهای خیریه به عنوان جایگزین موقوفات در جامعه اکتفا کرد.
شایان ذکر است، نشست تخصصی بررسی جایگاه رسانهها در اشاعه فرهنگ وقف سهشنبه 9 آذر در سازمان فعالیتهای قرآنی دانشجویان کشور برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما