به گزارش خبرگزاری شبستان، «ولایت در عرفان» کتابی است در پنج فصل چیستی ولایت، گستره ولایت، مبانی ولایت، زمینهها و عوامل تحقق ولایت و ختم ولایت، مفهوم ولایت را در عرفان اسلامی بررسی میکند.
بنا بر این گزارش، نویسنده در پیشگفتار مینویسد: در گلزار معانی و حقایقی که چمن آرای فکر بشر بوجود آورده است، گلی خوشبوتر و دلپذیرتر از گل عرفان نرسته است. عرفان عهدهدار جامعترین انسانشناسی است و انسانشناسی، نقش بارزی در نیل انسان به سعادت حقیقی و همه جانبه دارد و از میان مسائل عرفانی، مسئله ولایت عرفانی تأثیر فراوانی بر شکوفایی شخصیت انسان میگذارد. در اهمیت ویژه ولایت عرفانی همین بس که بیتالغزل و شاه بیت عرفان، یعنی معرفت حضرت حق- جل و علا- در گرو شناخت انسان و مراتب و منازل و لطایف و مقامات اوست که مهمترین آنها مرتبه ولایت و فنای در حق است. در سپهر حقیقت، نبی چون خورشید و ولی چون ماه است و انوار معرفت و معنویت و فیض حق به واسطه آنان به آدمیان میرسد.
نبی چون آفتاب آمد ولی ماه/ مقابل گردد اندر لی مع الله.
فیض حق از باطن نبوت به ولایت میرسد و از او به سالکان راه حقیقت.
همچنین، ولایت، قاعده و اساس طریق تصوف و عرفان است. در دستگاه آفرینش، وجود نبی و رسول و وصی و ولی، برای هدایت و رشد و رقاه آدمیان، ضرورتی اجتناب ناپذیر است و در همه ادوار، نبی یا رسولی و پس از او رسولی و پس از او وصی ای یا ولی ای- به عنوان قائم مقام- بوده است تا اینکه نبی و رسول دیگر ظهور میکرده و مبعوث میگردیده است تا آنگاه که خورشید خاتم ولایت، مهدی موعود(عج) ظهور میکند و بر عالمیان و آدمیان تابیدن گیرد، ولی با غروب او قیامت به پا میشود و حکم دنیا به آخرت باز میگردد و صورت اخروی آشکار و همواره بر آن باقی و ماندگار میشود.
ارباب معرفت حتی ذکر خدا را در صورتی تحقیقی و اثرگذار میدانند که به تصرف صاحب ولایت در زمین مستعد دل سالکان قرار گیرد و خودسرانه و بدون رعایت موازین شریعت، صورت نپذیرد. ذکری که صاحب ولایت به آن توصیه و تأکید میکند، ثمره شجره ولایت اوست که از شکوفه « اذکرکم» پدید آمده و در فضای ولایت پرورده شده و از آفتاب اخلاق و آب همت مدد گرفته و از علفهای هرز رجس و پلیدی طبع و نفس، به لطف حق پیراسته گردیده است. چنین ذکری سبزه ایمان میرویاند و روز به روز به رشد و نمو است و در سایهسار نخل ولایت، به شجره عرفان و معرفت مبدل میگردد.
شایان ذکر است، کتاب «ولایت در عرفان» به قلم حجت الاسلام حسین روحانی نژاد، در 412 صفحه و با قطع رقعی به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی روانه بازار نشر شده است.
پایان پیام/
نظر شما