به گزارش خبرنگار شبستان، نخستین نشست رسانهای جشنواره همایش "روحانی در قاب سینما" امروز با حضور دبیر این همایش و جعفر گودرزی، مدیر اجرایی آن، در محل بنیادسینمایی فارابی برگزار شد.
در ابتدای این نشست، گودرزی گفت: در چند سال اخیر، سینمای ما به روحانیون توجه خاصی داشته و فیلمهایی با این موضوع در سینمای ما تولید شده، ولی ارتباط خوبی بین سینماگران و روحانیون شکل نگرفته است و هر دوی این اقشار از وضع موجود ناراضی هستند. امیدواریم این جشنواره ارتباط بین این دو بخش از اجتماع را محکمتر کند تا به مفاهیم دینی نزدیکتر شویم و بهتر به آن بپردازیم.
حجتالاسلام و المسلمین امیر سرلک، دبیر جشنواره گفت: سالهای اخیر فیلمهایی با موضوع روحانیت تولید شده، ولی ارتباط خوبی بین سینماگران و روحانیون شکل نگرفته است و هر دوی این اقشار از وضع موجود ناراضی هستند.
سرلک گفت:در چند ساله اخیر سینمای ما به روحانیون توجه خاصی داشته است و فیلمهایی با این موضوع در سینمای ما تولید شده است. ولی ارتباط خوبی بین سینماگران و روحانیون شکل نگرفته است و هر دوی این اقشار از وضع موجود ناراضی هستند.انشالله در این جشنواره قدمهای ما مقرون به رسیدن به اهدافی باشد که نرسیدن به آنها خسارت زیادی را به سینمای ما وارد کرده است.
وی افزود: همه ما در حال رصد کردن وضعیت سینما هستیم مخصوصاً اصحاب رسانه که مدام سینما را رصد میکنند و در جشنواره فجر همه ما برآورد کلیه نگاههای موجود به سینما را میبینیم موضوعی که دغدغه ما بود نسبت به روحانی و سینما بود اگر انقلاب ما ماهیت فرهنگی دارد و رهبران و زمامداران ما بیشتر از قشر روحانیون هستند و از سوی دیگر اگر سینما هنر هفتم و بسیار اثرگذار است متاسفانه تلاقی این دو با هم سوء تفاهمات و شبهاتی را در هر دو بخش جامعه به وجود آورده که لازم بود برای حل این مساله چنین جشنوارهای را برگزار کنیم.تا آثار هنری با موضوع روحانیون در بخش جشنواره را و الزامات حرکت ما به سوی آینده در بخش گفتگوها و همایش مورد بررسی قرار بگیرد. با بزرگانی از هر دو صنف روحانیون و سینماگران در این زمینه صحبت کرده ایم و مدرسان و مراجع بسیاری هم در جریان برگزاری این همایش هستند. ما قصد داریم با برگزاری این جشنواره دغدغه های خود را مطرح کنیم تا مساله روحانی در سینما به خوبی ترد شود و در گام های آینده به سوی مراحل تکمیلی گام برداریم.
او در مورد اثراتی که تبیین مساله روحانیت در سینما با کمک این جشنواره خواهد داشت گفت: ما برای آغاز جشنواره فعلی را اتفاق خوبی می دانیم مهمترین هدف ما ابهام زدایی منصفانه از رابطه سینما و روحانی است چون ضرر این رابطه را همه می بینند و دودش به چشم فرهنگ کشورمان می رود. نباید تصویری معصوم، کامل و بی عیب و خطا از طلبه نشان داد و نباید نسبت به روحانیون به گونه ای رفتار کرد که هویت روحانی لطمه بخورد باید در یک میدان باشد از این مساله ابهام زدایی شود تا ذهن و دل سینماگران نسبت به این مساله روشن شود و روحانیت هم از جایگاه ماورایی که برای خود قائل است کمی پایین تر بیاید تا به ساخت فیلم هایی با موضوع روحانیت اعتراض نکند.
او با بیان حدیثی از امام علی (ع) گفت: امام علی فرموده است هرجا ابهام باشد شیطان تخم می گذارد و ما در حال حاضر با ابهام در مساله نسبت روحانیت و سینما مواجه ایم که می تواند بدگویی و سوتفاهم را به همراه خود بیاورد و گام نخستین ما ابهام زدایی از این مساله است.
آیت الله علی سرلک در ادامه در مورد آثار رسیده به این جشنواره گفت: با وجود این که تبلیغات زیادی نداشتم اما استقابل بالایی از جشنواره ما صورت گرفت 140 فیلم به دبیرخانه ما رسیده که 85 فیلم مستند و 55 فیلم کوتاه هستند. هیات انتخاب که تعدادی از روحانیون به همراه بهمن حبشی و محمد رضا عرب بودند از میان این آثار 15 مستند و 8 فیلم کوتاه را برای نمایش در جشنواره از 10 تا 12 اردیبهشت در سینما فلسطین انتخاب کردند در بخش خارج از مسابقه هم 6 فیلم به نمایش درخواهد آمد که مجموع فیلم های بخش اصلی جشنواره را به 29 فیلم می رساند. دو بخش جنبی هم داریم که یکی از آنها جایزه ویژه دبیر است که آن را به یک فیلم سینمایی با موضوع روحانیت که پرداخت خوبی دارد اهدا خواهیم کرد و بخش دیگر هم جایزه هیات داوران است که به بهترین فیلم دانشجویی اهدا خواهد شد. به تمام شرکت کنندگان گواهی شرکت در مسابقه داده می شود و جوایز ما هم شامل سه تندیس در بخش کوتاه به سه کارگردان و سه تندیس هم به سازندگان برترین مستندها به همراه جایزه نقدی است.
او با معرفی شورای سیاست گذاری جشنواره گفت: حجت الاسلام و المسلمین آقاتهرانی، حاج محمد قائم مقامی، دکتر اسماعیل کشن فلاح، دکتر کمال اکبری، مهندس محمدرضا جعفری جلوه، احمدمیرعلایی، آقای نجاریان و جمال شورجه شورای سیاست گذاری ما هستند که از ابتدا با جشنواره ما همراه بوده است. بنیاد سینمای فارابی هم به عنوان حامی و همراه وارد میدان شد و با وجود تمام محدودیت ها جوان مردانه به این جشنواره کمک می کند.
حجت الاسلام و المسلمین سرلک در مورد سایر حامیان این جشنواره گفت: مرکز توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی، دبیرخانه کانون های فرهنگی مساجد، انجمن سینمای جوانان ایران و خبرگزاری ایکنا حامیان اصلی این جشنواره هستند.
او با اشاره به اینکه نگاه ترکیبی جشنواره می خواهد وضع حال را با افق های موجود در هم بیامیزد گفت: بخش جشنواره به داشته ها می پردازد و همایش به آنچه باید در افق دور به آن برسیم نظاره دارد در سه روز برگزاری جشنواره نشست های تخصصی مهمی داریم که اقشار مختلفی از روحانیون در آن حضور دارند. روحانیون کارشناس در سینما، روحانیون منتقد سینما، روحانیون فعال در تلویزیون، روحانیون مدیر در عرصه های سینما و کارگزاران فرهنگی، روحانیون سیاستگذار رسانه ای و روحانیون مشاور در فیلم ها و سریال ها در کنار اساتید و صاحب نظران دانشگاهی در این نشست ها به بیان دیدگاه های خود در مورد سینما می پردازند تا فضای نقد و گفتگو برای ابهام زدایی از تمام مسایل به وجود بیاید.
جعفر گودرزی دبیر اجرایی این جشنواره در ادامه در مورد برگزاری این جشنواره گفت: جشنواره- همایش روحانی در قاب سینما افتتاحیه ندارد و شروع کار آن با نمایش فیلم ها همراه است. اختتامیه آن هم 12 اردیبهشت در سینما فلسطین برگزار خواهد شد. هیات داوران هم از فردا کار خود را آغاز می کنند که اسامی آنها بعداً اعلام می شود.
حجت الاسلام سرلک در ادامه در پاسخ به سوالی در مورد دلیل نبودن سینماگران در هیات انتخاب و خط قرمز فیلم های موجود در جشنواره گفت: اکثر اعضای هیات انتخاب کسانی بودند که درگیر کار سینما بودند و درهیات داوران ما قشر بیشتری از سینماگران فعال حضور خواهند داشت ما هیچ خط قرمزی در زمینه مساله روحانی در سینما در فیلم های جشنواره نداریم ما قصد فرهنگ سازی و بیان اقتضائات جامعه در یک دیدگاه گفتگو محور است ما ممکن است در این جشنواره فیلمی را نقد کنیم اما آن را رد نمی کنیم چون فیلمی که بعضا از خط قرمزها عبور می کند شاید نگاه واقع بینانه تری نسبت به مسایل و روحانیت دارد بسیاری از فیلم ها تنها به لباس روحانی می پردازد نه شخصیت یک روحانی. اینها باید بررسی شود و خط قرمز ها هم رصد خواهد شد اما در مورد اقتضائات دولتی کشور و ارشاد مسئولیتی ندارد.
او در پاسخ به سوالی که چرا فیلم های داستانی کم تعداد هستند و آیا در جایزه ویژه فیلم بلند تمام آثار ساخته شده از دهه 60 تا به امروز مورد بررسی قرار می گیرد یا خیر گفت: بخش داستانی غیر رقابتی است و شاید به همین خاطر فیلم بلند داستانی زیاد به دست ما نرسد. تمام آثار سینمای بعد از انقلاب با شخصیت روحانی مورد بررسی ما قرار خواهد گرفت.
وی در مورد حمایت حوزه علمیه و دفتر تبلیغات اسلامی از این جشنواره گفت: حمایت های معنوی از طرف این دو ارگان از طرف ما انجام شده و مشکلی در این زمینه وجود ندارد بعضی از مراجع مانند آیت الله مکارم شیرازی، علوی گرگانی و جوادی آملی نیز از این جشنواره مطلع هستند و به آن ورود کرده اند اما این تنها گام نخست است که اگر خوب و سنگین باشد درجشنواره ها و همایش های بعدی می تواند تاثیر زیادی داشته باشد.
سرلک، درپاسخ به سوالی در مورد استفاده از منابع آرشیوی مرکز گسترش و انجمن سینمای جوان در برگزاری این جشنواره و میزان استفاده از این آثار به نسبت فیلم های جدیدی که به دبیرخانه رسیده است گفت: ما فیلمی را به عنوان تولید سفارشی نداشتیم و به همین خاطر بخشی از آثار از آرشیو این دو مرکز جمع آوری شده است اما دلیل این کار تشکیل دبیرخانه دائمی جشنواره روحانی در قاب سینماست و بخش زیادی از آثار حاضر در جشنواره فیلم هایی است که پس از فراخوان به دست ما رسیده است اما لازم دیدیم آثار آرشیوی خوب هم از زاویه چشم این جشنواره دیده شود.
در پاسخ به سوالی درباره بودجه این جشنواره جعفر گودرزی بودجه آن را حداقل میزان ممکن اعلام کرد و وقتی از او پرسیده شد بهتر نیست به جای برگزاری جشنواره فارابی فیلم تولید کند با ارایه آماری از کمک های فارابی به پروژه های سینمایی در زمینه سرمایه گذاری و تجهیزات فنی سخن گفت.
سرلک در مورد پراکندگی جغرافیایی فیلم های رسیده به دبیرخانه جشنواره و حضور روحانیون فیلم ساز در میان شرکت کنندگان گفت: بسیاری از فیلم ها از شهرستان ها به دست ما رسیده و در بین آثاری که در جشنواره پخش می شود 6 فیلم وجود دارد که کارگردانان آن روحانی هستند.
او ضمن رد کردن انتخاباتی بودن این جشنواره برگزاری آن را در اردیبهشت ماه را به دلیل اقتضائات زمانی دانست و در پاسخ به خبرنگار شبستان در مورد بین المللی کردن این جشنواره در میان کشورهای مسلمان گفت: ما نه تنها در این جشنواره به روحانیون اسلام بلکه به روحانیون سایر مذاهب مانند کشیش ها توجه داریم چون در غرب از سال های پیش از این فیلم هایی با موضوع این روحانیون ساخته شده بود قطعاً بین المللی بودن در چشم انداز ما هست و در فراخوان های بعدی هم لحاظ خواهد شد.
او در مورد زمان برگزاری این جشنواره گفت: روحانیون اکنون بسیار مورد توجه هستند و همه می خواهند در مورد آنها فیلم بسازند اما با توجه به کیفیت برگزاری جشنواره اول می توان در مورد سالانه یا دوسالانه بودن آن تصمیم گیری کنند.
وی در پاسخ به سوالی در مورد میزبانی شهرهای مذهبی و تاثیر آن در جذب بیشتر مخاطبان به این جشنواره گفت: قرار اولیه ما این بود که جشنواره دو روز در قم برگزار شود و دو روز در تهران اما به دلایلی مانند بودجه ناچار به تمرکز در تهران شدیم اما چند مراسم کوچک هم در قم برگزار خواهد شد.
او در پاسخ به سوالی درباره دلایل ساخت کم در مورد روحانیون و وجود دلایلی مانند بی علاقگی به این قشر یا نفهمیدن روحانیون توسط عامه مردم این دو دلیل در کنار دلایل دیگری باعث می شوند فیلم در مورد روحانیون زیاد ساخته نشود. پرهیزها و حریم های نابجایی در این میان وجود دارد که در واقع یک مشکل تاریخی هستند و از دیرباز بسیاری از این حریم ها به روحانیون و جامعه ضربه زدند روحانی معصوم نیست بلکه لباس یک شخص معصوم را برتن دارد و گاهی اشتباه هم می کند بسیاری از تصورات اشتباه در مورد روحانیون را مردم به وجود آوردند مارمولک در این میان فیلمی بود که گامی را به جلو برداشت و موضوع روحانی را به سینما وارد کرد البته انتقاداتی هم به این گونه آثار وارد است که ما در این جشنواره در صدد رفع آن هستیم.
پایان پیام/
نظر شما