خبرگزاری شبستان: حامیان انقلاب بولیواری ونزوئلا موفق شدند یکبار دیگر پیروزی را در انتخابات ریاست جمهوری این کشور بدست بیاورند، اما این بار این پیروزی بسیار شکننده و ضعیف است. هوگو چاوز، رئیس جمهور فقید ونزوئلا ماه گذشته پس از مدت ها مبارزه با سرطان، درگذشت و نیکلاس مادورو معاون وی به عنوان رئیس دولت موقت این کشور انتخاب شد. چاوز به ونزوئلاییها توصیه کرده بود که مادورو را به عنوان جانشین انتخاب کنند.
امروز ستاد انتخاباتی کشور ونزوئلا، نتایج رسمی انتخابات این کشور را در حالی اعلام کرد که رقابتی سخت در عرصه انتخابات این کشور میان مادورو و انریکه کاپریلس کاندیدای غربگرا صورت پذیرفته بود. نتیجه رسمی انتخابات نیز حکایت از این رقابت نفس گیر داشت.
بر اساس این گزارش، مادورو با 50.8 درصد آراء در مقابل 49.1 درصد، انریکه کاپریلس را شکست داد و حدود 300 هزار رأی از رقیب خود بیشتر کسب کرد. نزدیکی آرا باعث شد تا کاپریلس ضمن رد نتیجه انتخابات، خواستار بازشماری آرا شود. کاپریلس گفت: نتایجی که به صندوقها ریخته شده است با آن چیزی که امروز اعلام شد متفاوت است. پس از این مسئله طرفداران کاپرلیس در پایتخت و شهرهای دیگر ونزوئلا تظاهرات کردند و خواستار ابطال انتخابات شدند. درگیریهای پراکندهای نیز میان آنها و پلیس تاکنون صورت گرفته است.
در مقابل مادورو در صحبتهایش از کاپریلس و حامیانش خواست که نتایج انتخابات را بپذیرند. وی از مردم ونزوئلا خواست که از خشونت و اقدامات تنش زا خودداری کنند، چرا که ونزوئلا در حال ورود به دوره جدیدی از شتاب و توسعه است. مادورو اعلام کرد انتخابات سالم بوده است و بازشماری آرا را پذیرفت.
از سوی دیگر، دیهگو مولرو بیاویا وزیر دفاع ونزوئلا پس از برگزاری تظاهرات، طرفین را دعوت به آرامش کرد و رئیس ستاد ارتش نیز گفت: اجازه ایجاد ناآرامی را به هیچ گروهی نخواهد داد.
بر این اساس بررسی شرایط نشان میدهد که ظرفیت بروز بحران سیاسی- امنیتی در ونزوئلا به وجود آمده است. خصوصا این که ردپای اعمال معارضانه آمریکا نیز بارها در این کشور و دیگر کشورهای آمریکای لاتین بارها مشاهده شده است. در این زمینه واکنش کاخ سفید نسبت به نتیجه انتخابات قابل توجه است.
جی کارنی سخنگوی کاخ سفید پس از اعلام نتایج انتخابات ونزوئلا، در جمع خبرنگاران گفت: با توجه به نزدیکی نتایج، نامزد رقیب و حداقل یک عضو شورای انتخابات بازشماری کل آرا را خواستار شدهاند. وی افزود: به نظر میرسد این کار گامی مهم، احتیاطی و ضروری است تا از اطمینان تمام ونزوئلاییها به نتایج، حصول اطمینان شود. به عقیده ما عجله کردن در تصمیمگیری در وضعیت کنونی مخالف انتظارات ونزوئلاییها از نتایجی دموکراتیک است.
این موضع گیری دقیقا همان واکنشی بود که از مقامات آمریکایی انتظار می رفت و بسته به میزان همراهی مخالفان ونزوئلایی برای ایجاد بحران، میزان توطئه های آمریکا نیز از این پس وسعت خواهد گرفت. نباید از یاد ببریم که توطئه های آمریکایی بر علیه چاوز در سالهای تصدی وی بر ریاست جمهوری ونزوئلا بسیار دامنه دار بود و کار به کودتای ضد دولتی بر علیه وی نیز کشیده شد که همین کاپریلس یکی از کودتاگران بود. اما در آن زمان حمایت های مردمی از چاوز توطئه ها را خنثی کرد و شرایط را برای پیشبرد اهداف انقلاب آماده کرد.
اما نیکلاس مادورو شرایط سخت تری را نسبت به چاوز پیش روی خود دارد. از یک سو طرح مونروئه جدید در دستور کار آمریکا قرار گرفته است که می خواهد به هر شکل ممکن کشورهای انقلابی آمریکای لاتین را به زیر نفوذ خود برگرداند و خصوصا جلوی نفوذ ایران در این کشورها سد شود.
از سوی دیگر انقلاب ونزوئلا وارد دوران جدیدی شده است. دورانی که رهبر محبوب آن از دنیا رفته است و هم اکنون معاون وی با میزان رای شکننده ای رئیس جمهور شده است. این موضوع نشان از کاهش یافتن حمایت های مردمی از انقلابیون، بعد از چاوز دارد. در واقع دوران شخصیت کاریزماتیک چاوز پایان یافته است و هم اکنون مادورو با قابلیت های کمتر از وی باید به مدیریت کشور بپردازد، درحالی که به یقین توطئه ها بر علیه دولت وی پس از این بسیار دامنه دار خواهد بود.
مادورو باید تلاش کند با اهمیت به مردم و پیش گرفتن مشی چاوز، سطح محبوبیت خود را بالا ببرد تا بتواند از نیروی مردم در برابر توطئه های امپریالیستی استفاده کند. مادورو باید بداند که بدون حمایت اکثریتی مردم نمی تواند دربرابر توطئه های آمریکا و متحدین آن بایستد و مردم ونزوئلا نیز باید بدانند که عدم حمایت امروز از مادورو بازگشت به دوران سیاه در تاریخ این کشور است که تبعیض میان سرمایه داران و فقیران به شکلی عجیب در جریان بود.
پایان پیام/
نظر شما