قلعه ماکو یادگاری از اورارتورها

قلعه ماکو با دیوارها، باروها، بخش‌های شاه نشین و تونل‌های زیر زمینی به عنوان مکانی شگفت انگیز و امانت دار تاریخ به شمار می آید.

خبرگزاری شبستان // ارومیه


قلعه ماکو که هم اکنون در بلندترین نقطه شهر و در زیر صخره بلند چتر مانندی قرار گرفته بیانگر عظمت و صلابت این بنای تاریخی است که به وسیله پلکان ها و توتل های زیر زمینی با داخل شهر ارتباط دارد.


تونل های زیادی اطراف این قلعه قدیمی قرارگرفته که به صورت شبکه‌ای می باشند که کار انتقال آب، آذوقه، رفت و آمدهای مخفی به داخل و خارج شهر مورد استفاده قرار می گرفت که تعدادی از آنها بر اثر رانش زمین و ریزش کوه مسدود شدند.


در دوره تیموریان این قلعه مسکونی بوده و در آن زندگی می‌کردند و ساختمان قلعه که از شمال به جنوب کشیده شده به گونه‌ای شکل یافته است که هم می‌توانست محل سکونت مردم عادی باشد وهم به عنوان یک قلعه نظامی نیز از آن استفاده می شد.


دیوارهای استقرار یافته روی صخره‌ها که از محل دیواره سنگی کوه آغاز و تا پایین دامنه کشیده شده است که این امر سبب تأمین امنیت ساکنان آن می‌شده و کمتر مهاجمی می‌توانست از دیوار، صخره‌ها و نهایتاً نگهبانان قلعه عبور کند.


ضلع شمالی این قلعه نیز به عظیم‌ترین کلاهک سنگی دنیا ختم می‌شود که در بالادست آن بر روی قلعه چتری از سنگ گسترانده و هیچ بشری نمی‌توانست از ارتفاع چند صد متری بالای آن خود را به داخل قلعه برساند.


قلعه ماکو به دلیل قرار گرفتن در مکانی مشرف به بافت قدیمی ماکو و داشتن منظره ای منحصر بفرد، به عنوان یک مجموعه تفریحی و گردشگری استفاده می شود.


در ارتفاع 40 متری قلعه که بر روی صخره های عمودی بنا شده، بقایای اتاق ها و دیوارهایی دیده می شود که به احتمال زیاد حافظان قلعه از این اتاق ها به عنوان جان پناه استفاده می کردند.


گروهی از علاقه مندان به تاریخ و فرهنگ ماکو، برای کشف اجزای مختلف این قلعه بی نظیر اخیرا به قسمت های سخت گذر این قلعه در ارتفاع 40 متری صعود کرده و برای اولین بار تصاویری از آن را تهیه کرده اند.


این بخش از قلعه با دیواره هایی به طول 150 متر و به عرض 5 متر از از شرق به غرب کشیده که عبور از این بخش قلعه تقریبا غیر ممکن به نظر می رسد.


برج و باروهایی که در این دوره احداث و یا تقویت فیزیکی شده اند، حدود 250 هکتار از بافت قدیمی ماکو را دربر گرفته اند و در این محدوده تاسیساتی از قبیل شاه نشین، حمام، زندان و دیگر اماکن مورد نیاز شهری دیده می شود.


قلعه ماکو در مساحتی حدود 250 هکتار ساخته شده که بیش از 60 درصد از بین رفته و عدم توجه به آن در سال‌های گذشته سبب تخریب بخشی از دیوارهای داخلی قلعه نیز شده که بافت قدیمی شهر ماکو روی آن بنا شده است.


زمان دقیق ساخت این قلعه مشخص نیست، و این بنا از اورارتورها تا مادها و از مادها تا سلسله‌های حاکم بر ایران و جهان و نهایتاً تا سلسله صفوی را در خود ثبت کرده به احتمال زیاد بنای اولیه آن مربوط به قبل از اسلام می باشد و در دوره های بعدی برج و باروها و تاسیسات دیگری به آن اضافه شده است.


براساس این گزارش، شهرستان ماکو به دلیل قدمت تاریخی و شکل گیری تمدن های باستانی از قبیل ماناها، اورارتوها، مادها و آشوری ها دارای بناها و محوطه های تاریخی و باستانی متعددی است که هر یک از آنها ظرفیت بسیار بزرگی برای توسعه صنعت گردشگری است.

 

شهر ماکو در دره ای بنا شده که رودخانه زنگمار از آن می گذرد و شهر را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم می کند و قسمت جنوبی شهر در دامنه کوه سبد قرار گرفته و آبادی چندانی ندارد ولی بخش شمالی آن آبادتر و بزرگتر است.


شهرستان ماکو دارای موقعیت خاص طبیعی است که دارای شمال و جنوب کوهستانی می باشد و از غرب و شرق به جلگه های قلعه درسی و چای باسار منتهی می شود.


گفتنی است، شهرستان ماکو محل زندگی روحانیون زردشتی بوده که در اصل "ماگوش" نام داشته که به مرور زمان ماکو نامیده شده است.


پایان پیام/
 

کد خبر 243810

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha