تصویرسازی آیه 243 سوره بقره توسط استاد مصطفی اسماعیل

هنر قرائت به قدری می تواند تأثیر گذار در القای معانی باشد که استاد مصطفی اسماعیل در سوره مبارکه بقره با لحن خود تفسیری از آیات را برای شنونده بیان می کند.

خبرگزاری شبستان: استاد مرحوم مصطفی اسماعیل یکی از قرای برجسته عالم قرائت است که به لقب اکبر القرا معروف شده است.عنصر اصلی قرائت این استاد مصری تسلط بالا در بکارگیری الحان مطابق با معنا است که گویی در همان لحظه آیات نازل می شود.یعنی با لحن بیانی با شنونده سخن می گوید چنان ظرافت هایی را در لحن و صوت خود بکار می برد که تمام اهتمام خود را در پیام رسانی آیات بکار می برد.

 

بنابراین گزارش، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر کبیر انقلاب اسلامی نیز علاقه مند به استماع نوای این استاد مصری هستند.از این رو برای پی بردن به شاه کار ستاد در تلاوت سوره مبارکه بقره از آیات 238 تا 252 به تبیین برخی از این ظرافت های لحنی همراه با معنای آیات می پردازیم.
خداوند در آیه 243 سوره بقره می فرماید: أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِینَ خَرَجُواْ مِن دِیَارِهِمْ وَهُمْ أُلُوفٌ حَذَرَ الْمَوْتِ فَقَالَ لَهُمُ اللّهُ مُوتُواْ ثُمَّ أَحْیَاهُمْ إِنَّ اللّهَ لَذُو فَضْلٍ عَلَى النَّاسِ وَلَکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لاَ یَشْکُرُونَ ﴿243﴾
یعنی: آیا به دیده عبرت به کسانی که از خانه های خود درحالی که هزاران نفر بودند از بیم مرگ و برای فرار از جهاد بیرون آمدند، پس خداوند به آنان گفت:بمیرید. سپس آنان را زنده کرد تا بفهمند که فرار از مرگ ممکن نیست؟

در این آیه استاد مصطفی اسماعیل عبارت سوالی را به زیبایی به رخ شنونده می کشاند و در کلمه" ألم تر"به معنای آیا ندیدی؟حرف پرسش "أ" با "لم تر" با اختلاف در پرده صوتی به خوبی جدا می شود تا جمله حالت استفهامی داشته باشد.
در ادامه شاهکار لحنی استاد مصطفی اسماعیل در کلمه "إلی" با تمایز زیرکانه در نیم پرده صوتی توجه شنونده را جلب کسانی می کند که قرآن می خواهد توصیف کند.
جالب است استاد لحن کلمه "إلی" در کلمه "الذین" به طور قرینه تکرار می کند معنای این دو عبارت را همسان می آورد.
استاد مصطفی اسماعیل در کلمه "خرجوا" تمایز صوتی بین حرف راء و مابقی حروف می گذارد که اوج فصاحت خود را به نمایش درمی آورد.
زیرا با این کار ضرب یا آکسان کلمه "خرجوا" را به درستی و زیبایی اداء می کند و با پایین آورد تدریجی صوت حرف "من" را از کلمه قبل خود جدا می کند.
در ادامه استاد تأکید زیبا و هوشمندانه ای را در کلمه "دیارهم" با افزایش پرده های صوتی در حرف "یا" اجرا می کند و گویی می خواهد خارج شدن این افراد را از دیار و شهر خود به گوش شنونده برساند یعنی این افراد از دیار و شهر خود خارج شدند نه جای دیگر.
اوج معنا رسانی لحنی مصطفی اسماعیل در دو حرف "و هم" جلوه گری می کند و آن واو حالیه در این عبارت است که به خوبی با واو عطف متمایز شده است.
همچنین استاد حرف فاء را را با دادن سکتی بسیار کوتاه از کلمه "قال" جدا می کند.در ادامه کلمه "الله" به علت عظمت نام خداوند توسط لحن استاد مصری با فراز صوتی همراه است تا نشان داده شود که خداوند دارای جایگاه رفیع و بلند است.شاهکار استاد در تبیین و القای معنای دو کلمه مخالف هم یعنی " موتوا" و "احیاهم" است. که با ظرافت خاصی تفاوت مرگ و زندگی را در گوش شنونده تدایی می کند.

برای دانلود فایل صوتی این تلاوت اینجا کلید کنید.
ادامه دارد...
پایان پیام/

 

 

 

 

کد خبر 242265

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha