طاقبستان، اوج هنر حجاری در دوره ساسانی

طاق بستان از آثار معروف دوره ساسانی است که در شمال شهر کرمانشاه قرار دارد و همه ساله پذیرای گردشگران داخلی و خارجی زیادی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمانشاه، در شمال شهر کرمانشاه و در مکانی بسیار خوش آب و هوا که چشم اندازی از چشمه ای پر آب و درختانی انبوه دارد مجموعه تاریخی طاقبستان دیده می شود.


مجموعه طاقیستان از از حجاری های در دل کوه تشکیل می شود، طبیعت اطراف آن نیز بیشه زاری مناسب برای شکار سلاطین محسوب می شده است هم اکنون نیز بقایای دیواره های شکارگاه شاهی در جنوب مجموعه طاقبستان به خوبی دیده می شود.


این مکان به واسطه داشتن چشمه‌ای که ‌آب فراوان آن در طول سال در استخر مقابل آثار و نهرهای اطراف جریان دارد و همچنین فضای سبز و طبیعی پیرامون آن از دوره ساسانی مورد توجه بوده و برخی از شاهان ساسانی معمولاً‌ طابستان‌ها را در اینجا سپری می‌کرده‌اند.

 

در محوطه طاقبستان علاوه بر شاهکارهای حجاری، می توان از مجسمه ها، ستون ها و سر ستون ها بسیار زیبا که از قصرهای با شکوه بر جای مانده اند و همینطور خمره های سفالین و...را مشاهده کرد حجاری طاقبستان (که از نظر زیبایی و ظرافت بی همتاست) شامل بخش هایی است که به شرح زیر می باشند.


صحنه تاجگذاری اردشیر دوم(383- 379 میلادی)

 
این صحنه بین طاق کوچک و چشمه آب قرار دارد و در آن اردشیر دوم در وسط و در حال دریافت حلقه سلطنت از موبد موبدان است در زیر پای این دو نفر پیکره امپراتور مغلوب روم دیده می شود. در سمت چپ صحنه میترا با هاله ای از نور در دور سرش با برسمی در دست در حال حمایت از شاه است.


طاق کوچک(388_383 میلادی)


این طاق در زمان شاپور سوم حجاری شده و در داخل آن دو پیکره دیده می شوند، پیکره سمت چپ متعلق به شاپور سوم بوده و پیکره سمت راست شاپور دوم را نشان می دهد. در کنار این دو پیکره کتیبه هایی به خط پهلوی ساسانی نوشته شده است که در آن به شرح این دو شخص می پردازد.


طاق بزرگ(628_590 میلادی)


این طاق که به لحاظ ظرافت و زیبایی بی نظیر است اوج هنر حجاری را در دوره ساسانی نشان می دهد، سر در طاق مزین به کنگره های است که از معماری های هخامنشی الهام گرفته است و همچنین در آن قسمت دو فرشته پیروزی در طرفین یک هلال ماه قرار دارند.پایین تر از فرشته ها دو درخت زندگی حجاری شده است.در داخل طاق و در قسمت فوقانی صحنه تاجگذاری خسرو پرویز دیده می شود.


در این صحنه خسرو پرویز در وسط قرار دارد و حلقه سلطنت را از اهورا مزدا که در طرف چپ وی ایستاده است دریافت می کند.


در سمت راست پادشاه نیز پیکره آناهیتا(ناهید) دیده می شود، در پایین صحنه تاجگذاری خسرو پرویز این پادشاه سوار بر اسب معروفش (شبدیز)حجاری شده است.

 

شکارگاه‌ها


بر روی دیواره‌های جانبی طاق بزرگ دو شکارگاه حجاری شده که بی شک از ظریف ترین حجاری‌های به جا مانده از عهد ساسانی است. بر دیوار سمت راست نحوه صید غزال و بر دیواره سمت چپ مراحل مختلف شکار گراز حجاری شده است.


در هر دو صحنه ابتدا شکارها توسط فیلبانان به قسمت میان صحنه که محل شرکار بوده رم داده می‌شوند و پس از انجام شکار،‌در سمت راست گوزن‌ها را بر پشت شتر و در سمت چپ گرازان را بر پشت فیل بسته به خارج از شکارگاه منتقل می‌کنند. در هر دو صحنه نوازندگان در حال نواختن ‌آلات مختلف موسیقی هستند.

 

موزه سنگ


در ضلع غربی مجموعه تاریخی طاق بستان موزه سنگ قرار دارد در این مکان سنگ‌های تاریخی جمع آوری شده از نقاط مختلف استان در معرض دید علاقمندان قرار دارد. سه سر ستون متعلق به کاخ ساسانی بیستون که در یک طرف آنها نقش خسروپرویز و در طرف دیگر نقش آناهیتا قرار دارد بر روی پایه و درمیان سایر سرستون ها قرار گرفته‌اند. نفیس‌ترین سرستون در این موزه که بر روی یکی از پایه‌ها قرار دارد باز هم دارای نقش ظریفی از خسرو پرویز است و در زمان جنگ تحمیلی در بین آوار نقاط بمباران شده یافت گردید و سپس به این محل منتقل گردید. یک تابوت سنگی متعلق به دوره اشکانی تعداد زیادی ستون و سرستون عمدتاً‌ از دوره ساسانی و قاجار تعدادی سنگ نقش دار از اواخر دوره زندیه یا اوائل عصر قاجار و مجسمه‌ای به شدت آ‌سیب دیده که متعلق به خسروپرویز بوده است در میان این آثار سنگی دیده می‌شود.

 

 

پایان پیام/

کد خبر 240469

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha