مرگ مشکوک  ناراضی تبعیدی روسیه در لندن

برزوفسکی را به راستی می توان یکی از مخالفان اصلی ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه دانست که طی هفته گذشته جسدش در لندن یافت شد. حسن بهشتی پور کارشناس مسائل روسیه در یادداشتی موضوع این مرگ مرموز را بررسی کرده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان جسد "بوریس برزوفسکی" میلیاردر تبعیدی روسی روز شنبه درحمام خانه اش واقع در منطقه "ساری" در جنوب غرب لندن پیدا شد . رسانه‌های روسی به نقل از خانواده و وکیل او ضمن تائید خبر درگذشت این مخالف سابق پوتین رئیس جمهوری روسیه ، اعلام جزئیات بیشتر در باره علت مرگ وی را منوط به بررسی های پزشکی و اعلام تحقیقات رسمی پلیس کردند. اما پلیس انگلیس روز یکشنبه اعلام کرد کارشناسان شیمیایی، بیولوژیکی، و هسته ای؛ محل اقامت بوریس برزووفسکی میلیاردر روس را جستجو کردند و مورد مشکوکی نیافته اند.
جایگاه و پیشینه برزوفسکی در ساختار قدرت روسیه
بوریس برزوفسکی ریاضی دادن متولد 1946 تا قبل از فروپاشی شوروی در دانشگاه درس می داد و بیش از ده کتاب مختلف دانشگاهی و دهها مقاله در مباحث ریاضی تالیف کرده بود . او بعد از فروپاشی شوروی توانست ازخصلت چرب زبانی اش درشکوفا ساختن علایق بازرگانی و فعالیت های اقتصادی اش کمک بگیرد. درهمین مسیر شاید بخاطر برخورداری از ذهن تحلیلگر ریاضی خود، بخوبی توانست با استفاده از رانت خواری اقتصادی ، راه صد ساله را در کمتر از یک دهه طی کند.
برزفسکی برای خرید شرکت های دولتی که خصوصی می شد به یک حامی حکومتی نیاز داشت. بنابراین از طریق نزدیک شدن به خانواده بوریس یلتسین، توانست درکمتر ازهشت سال ازیک استاد ساده دانشگاه به یک مولتی میلیاردر تبدیل شود.
البته نباید این واقعیت را از نظر دورداشت که یهودی بودن برزوفسکی به او کمک کرد تا لابی اسرائیل وغرب نیز به پیشرفت سریع او در مدارج حکومتی روسیه کمک کنند.
در رسانه های روسیه از برزوفسکی به عنوان شخصیت پشت پرده ی دوره دوم ریاست جمهوری بوریس یلتسین ، یاد می شد. اما بطور رسمی از سال 1996 تا 1999 مسئولیت دبیری شورای امنیت ملی روسیه و پس ازآن دبیری جامعه کشورهای مستقل مشترک المنافع را عهده دار بود.

برزوفسکی همچنین به خوبی دریافت برای تاثیرگذاری بیشتر در سیاست روسیه پس از فروپاشی شوروی باید نفوذ خود را در بین رسانه های این کشور گسترش دهد. با همین هدف او موفق شد شبکه تلویزیونی او.آر.تی و چندین روزنامه مطرح درآن زما ن به مالکیت خود درآورد. اما مهم ترین عامل کسب درآمد های اقتصادی برزوفسکی سرمایه اندوزی های او درشرکت های نفت ازجمله شرکت سیبنفت و هواپیمایی ایرفولت روسیه بود.
شاید اگر برزوفسکی فعالیت های خود را فقط دربازرگانی واقتصاد محدود می کرد امروز زنده مانده بود و می توانست به موفقیتهای خود در داخل رووسیه ادامه دهد. اما او خصلتا بازیگری مشتاقِ فعالیت های سیاسی بود. به همین دلیل برزوفسکی در ساختار سیاسی قدرت در کشورش تا آنجا پیش رفت که در عزل و نصب وزرای روسیه دخل و تصرف می کرد. همچنانکه حتی درجریان جانشین شدن پوتین به جای یلتسین در سال 2000 نقش کلیدی ایفا کرد.
اما از زمان اجرای سیاست پوتین علیه رانت خواری و آنچه که "الیگارشی مالی" درروسیه دهه نود خوانده می شد، ستاره بخت او رو به افول رفت و مغضوب کرملین واقع شد.
برزوفسکی بعد از آنکه دادگاهی درمسکو او را برای ادای توضیحاتی فراخواند، به لندن گریخت . از آن زمان او به یک منتقد جدی سیاست های پوتین تبدیل شد.
شاید بخاطر صراحت لهجه اش در مطرح کردن انتقادات تند درطول سیزده سالی که برزوفسکی درلندن زندگی می کرد بیش از یازده بار مورد سوء قصد قرار گرفت که از همه آنها جان سالم به در برد. اما ظاهرا بار دوازدهم با شرایط متفاوتی روبرو شده است .
تحلیل دلایل احتمالی مرگ برزوفسکی
درمورد دلیل یا دلایل مرگ این ناراضی تبعیدی سه احتمال مختلف و شاید هم متضاد مطرح است:
1- مرگ در اثر خودکشی یا حمله قلبی
"الکساندردوبرووینسکی" وکیل برزوفسکی در گفتگویی با شبکه تلویزیونی غیردولتی "روسیه 24 " علت مرگ را خود کشی اعلام کرد. وی گفت برزوفسکی اخیرا وضعیت نابسامان اقتصادی داشته است.البته یکی از دوستان برزوفسکی بلافاصله پس از انتشار این خبر، خودکشی کردن وی را رد کرد. او گفت : « هیچ کس نمی داند چه اتفاقی افتاده است. چرا که هیچ نشانه ای از خود کشی ، گَزیده شدن و یا مصرف دارو وجود ندارد. »
با این حال یک منبع نزدیک به برزوفسکی علت مرگ وی را حمله قلبی می داند . اما هیچ کس نمی داند به چه علت وی دچارایست قلبی شده است. به گفته نزدیکان برزوفسکی وی در سال های اخیر دچار مشکلات شدید مالی شده بود و از افسردگی رنج می برد و به همین دلیل احتمال خودکشی وی دور از ذهن نیست . بویژه آنکه او این اواخر در کار تجارت حسابی زیان ده شده بود. بطوریکه ثروث برزوفسکی زمانی که به لندن وارد شد حدود دو میلیارد پوند تخمین زده می شد اما پس از گذشت 13 سال این ثروث به حدود 450 میلیون پوند کاهش یافت.
برزوفسکی بویژه زمانی که در اوت 2012 در دادگاه لندن محکوم شد. با سرخوردگی بیشتری روبرو گردید. زیرا او نتوانست ادعای خود را در مورد خسارت سه میلیارد پوندی ازآبرامویچ میلیارد دیگر روسی تبعیدی در لندن به اثبات برساند. بدین ترتیب او نه تنها سه میلیارد پوند را بدست نیاورد بلکه خسارت 100 میلیون پوندی بابت هزینه دادگاه را پرداخت .
بوریس برزوفسکی، پس از این دادگاه آبرامویچ را یک "گانگستر" توصیف کرده بود . متقابلا آبرامویچ هم درباره چگونگی پرداخت هزینه های آقای برزوفسکی دست به افشاگری زد. ازجمله درباره هزینه های هواپیمای خصوصی، نقاشی های گران قیمت، جواهراتی که برای دوست ‌دخترخود خریداری کرده و کاخهای آقای برزوفسکی در فرانسه را برای افکار عمومی افشاء کرد.
2- قتل توسط نیروهای امنیتی روسیه
برزوفسکی به عنوان یک فعال سیاسی مخالف پوتین درلندن فعالیت داشت. او در مصاحبه های متعددی از جمله با روزنامه گاردین عزم خود را برای سرنگونی حکومت پوتین بر روسیه و به راه انداختن یک "انقلاب " اعلام کرده بود. اودراین مصاحبه پوتین را به ایجاد یک حکومت خودکامه متهم کرده وگفته بود که رهبری روسیه را تنها از طریق اِعمال زور می‌توان پایین کشید.
براین اساس بطورطبیعی این احتمال دراذهان شکل می گیرد که سرویس خارجی اداره امنیت فدرال روسیه همچنانکه در نوامبر 2006 به مسموم کردن " آلکساندر لیتویننکو" یک افسر سابق این سازمان درلندن با ماده پولونیم‎ 210 متهم شد. اینبار نیزاحتمالا برزوفسکی دوست نزدیک او را به قتل رسانده باشد. این گمانه زمانی بیشتر قوت می گیرد که بدانیم برزوفسکی از همان زمان به شدت پیگیر دلایل کشف مسمومیت ودر نهایت کشته شدن لیتویننکوبود.
با وجود این آندره لوگووی که زمانی افسر سازمان امنیت فدرال روسیه بوده، درنوامبر سال 2007 درجریان کنفرانس مطبوعاتی خود درمسکو ضمن متهم کردن انگلیس به دست داشتن در قتل آلکساندر لیتویننکو، افسرسابق سازمان امنیت فدرال روسیه، مدعی شد لیتویننکو وحامی وی برزوفسکی به استخدام سرویس جاسوسی MI 6 انگلیس درآمده اند.‬
اما درباره مرگ برزوفسکی ، " دیمیتری پسکوف " سخنگوی پوتین درکنفرانس مطبوعاتی روز یکشنبه درمسکو گفت:
« برزوفسکی " دشمنی ناتوان " و اثرگذاری او " نزدیک به صفر" بود. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه دربرابر انتقادهایی که برزوفسکی از لندن علیه روسیه مطرح می کرد، بی تفاوت بود. زیرا انتقاد وی سازنده نبود و انتقاد یک دشمن ناتوان بود. »
با این حال پسکوف در این مصاحبه مطبوعاتی اذعان کرد نقش برزوفسکی پیش از به قدرت رسیدن پوتین و تبعید وی به لندن، در دهه 1990 بسیار مهم بوده است. اما او بصورت غیر مستقیم سعی کرد نشان دهد به دلیل بی اهمیت بودن جایگاه فعلی برزوفسکی انگیزه ای برای ترور او از سوی کرملین وجود نداشته است . پسکوف در این مورد گفت :
« من ازاینکه بخواهم نقش وی را بیش از حد واقعی ارزیابی کنم، خودداری می کنم. نقش وی بسیار ناچیز بود. وی در روسیه هیچ تاثیری نداشت و نقش وی درانگلیس کاهش یافته و به صفر رسیده بود. »
روسیه بارها به دلیل محکومیت قضایی برزوفسکی خواستار استرداد او شده بود. ولی دولت انگلیس از تحویل وی به مسکو خودداری می کرد. دادگاه مسکو درهفتم آبان ماه 1386 بصورت غیابی برزوفسکی را به جرم اختلاس بیش ازهشت میلیون دلارازشرکت هواپیمایی ایروفلوت به 9 سال زندان محکوم کرد.
3- احتمال قتل برزوفسکی توسط MI 6 انگلیس
یک سخنگوی دولت روسیه اعلام کرد وی به تازگی از شخص ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه خواسته بود به او اجازه دهد به کشورش بازگردد. این سخنگو به جزئیات بیشتر این درخواست اشاره ای نکرد. درآخرین مصاحبه برزوفسکی که در شب قبل از مرگش با خبرنگار مجله "فوربس" انجام شده است او گفته بود که تصمیماتش را درباره بسیاری از مسائل تغییر داده و زندگی اش بی معنی شده و آرزو دارد به روسیه برگردد.
بعضی از تحلیل گران معتقدند ازآنجا که انگلیس به برزوفسکی پناهندگی سیاسی داده بود. بازگشت او به روسیه می توانست برای انگلیس گران تمام شود. زیرا برزوفسکی دراین مدت صندوقچه اصرار سرویس خارجی اداره جاسوسی انگلیس موسوم به MI6 شده بود. برزوفسکی به خوبی از نقش انگلیس و آمریکا در سازمان دهی تظاهرات ضد پوتین در سالهای اخیر بخوبی آگاه بود . بنابراین ممکن است انگلیس برای ممانعت از لو رفتن زد و بند های پشت پرده در یک دهه گذشته ، برزوفسکی را از سرراه برداشته باشد.
بااین حال این دلیل محکمی برای انگیزه حذف او نیست. زیرا برزوفسکی حداقل در یک دهه گذشته به عنوان اهرم فشار انگلیس علیه روسیه استفاده می شد . باید انگیزه قوی تری برای حذف او توسط MI6 وجود داشته باشد.
درواقع برزوفسکی به جهت ناکامی در ایجاد تشکیلات قوی برای سرنگونی حکومت پوتین بویژه از یکسال پیش به این سو که پوتین سومین دوره ریاست جمهوری خود را آغاز کرد، دیگردرعمل کارایی خود را از دست داده بود .
جمع بندی بحث :
1- برزوفسکی چه به مرگ طبیعی مرده و چه خودکشی کرده باشد و یا حتی اگر به قتل رسیده باشد در اینکه پوتین از حذف یکی از مهم ترین مخالفان خود در خارج روسیه، احتمالا خشنود شده است ،تردیدی وجود ندارد.
2- با مرگ برزوفسکی یکی از مهم ترین موانع جدی برسرعادی سازی مناسبات لندن و مسکو پس از هفت سال تیره گی روابط روسیه و انگلیس از میان برداشته شد.
3- بیش ازچهارمیلیارد دلار ثروث برزوفسکی که درانگلیس پس از ده سال مورد استفاده قرار گرفت در زمان مرگش به کمتر از 500 میلیون دلار تقلیل یافت. این میراث برجای مانده برای بانکهای انگلیسی و سرمایه داران شرکتهای این کشور تا زمان تعیین تکلیف نهایی آنها همچنان برای انگلیس سود آور خواهد بود.
4- سرانجام حرکت ناکام برزوفسکی این سیاستمدارِ ریاضی دانِ بازرگان پیشه ، باردیگر نشان داد تکیه به سایرکشورها به بهانه نجات کشور از شرّ دیکتاتوری ها موفقیتی در پی ندارد بویژه آنکه اگر کشور مورد اتکاء خود سابقه توسعه طلبی و استعمارگری داشته باشد.
5- آبرامویچ این روس خود تبعیدی صاحب باشگاه فوتبال چلسی به عنوان یک رقیب سیاسی و تجاری برزوفسکی اکنون نگران آینده خود در انگلیس است . اگرچه آبرامویچ هیچگاه نه سابقه ماجراجویی های برزوفسکی را در کارنامه خود داشته و نه مثل او انگشتی به کندوی زنبور سیاست و نظام قدرت در روسیه نرسانده است. زیرا برای آبرامویچ و همه بازرگانان با نفوذ مثل او، استفاده از شهدِ گلهای رانت خواری در امور بازرگانی و اقتصاد بر عسل حاصل از زد و بندهای سیاسی ترجیح دارد . آّبرامویچ و میلیاردرهایی مثل او خوب می دانند عرصه کندوی سیاست اگرچه عسلش شیرین است اما گاهی نیش های مرگ باری نیز دارد.
 

حسن بهشتی پور

کارشناس مسائل روسیه

کد خبر 239545

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha