کارفرهنگی درمساجدرا ازکجا آغازکنیم/برنامه ریزی برای آینده فعالان مسجدی

خاطرات فعالان و شهدای مساجد و شخصیت‏های فرهنگی، سیاسی و انقلابی شهرخودتان را ثبت و ضبط و منتشر کنید و درباره فعالیت‏های مساجد یا فعالان مسجدی که سابقه جبهه و جنگ یا مبارزات انقلابی دارند، مستند سازید.

خبرگزاری شبستان: انجام کار فرهنگی از اموری است که سهل و ممتنع است و نیروهای مذهبی در وهله اول، هم می‌دانند و هم نمی‌دانند که باید از کجا، چگونه، چه زمانی و چه کاری را شروع کنند.

از این‌رو، این نوشتار که ناظر به فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی و اهمیت کار در مساجد، هئیت، پایگاه‎های بسیج، کانون‏های فرهنگی و هنری و دیگر پایگاه‏های فرهنگی و مذهبی ماست، سعی دارد نمونه‌ای از این کارها را ـ که شاید به ذهن بسیاری از فعالان فرهنگی رسیده باشد یا حتی به مرحله اجرا در آمده باشد ـ این بار به صورت منظم و دسته‌بندی شده ارائه کند.

 

مطالعه تاریخ، تاریخ شفاهی و خاطرات در مساجد
شروع چنین دوره‏هایی باید جذاب باشد. مثلاً با کتاب‏های تاریخی آغاز شود، آن هم نه صرفاً با کتاب‏های تحلیلی، بلکه با کتاب‏های تاریخ شفاهی و خاطرات مبارزان انقلابی البته باید به این نکته هم توجه کنیم که این کتاب‌ها برای علاقه‌مند شدن به مطالعه خوب است و نباید خود را به آنها محدود کنیم و از کتاب‌های تحلیلی و عمیق غافل شویم. ما باید بکوشیم که ذهن‏ نقاد و تحلیلی داشته باشیم، نه مثل یک دایرة‏المعارف یا کشکول.

 

سیرهای مطالعاتی تخصصی را برای مراحل بعدی بگذارید
درباره ادامه سیر مطالعاتی باید برنامه داشته باشید؛ یعنی بعد از مدتی کسانی که سیر مطالعاتی را طی کردند باید در حوزه تخصصی یا رشته خودشان متمرکز شوند؛ برای مثال اگر رشته‎مان مدیریت است، سیر مطالعاتی ویژه مدیریت اسلامی، اگر علوم قرآن است، مباحث تخصصی تفسیر قرآن، و اگر علوم سیاسی است مباحث جدی این حوزه را پیگیری کنیم. سیرهای مطالعاتی باید به‌گونه‌ای باشد که از یک سو سیرهای مطالعاتی عمومی برگزار شود و از سوی دیگر در کنار آن، سیرهای مطالعاتی تخصصی هم راه‌اندازی شود تا هر فردی در حوزه مورد علاقه‌اش با برخی دوستان دیگر فعال شود.

نکته دیگر این است که موضوعات سیرهای مطالعاتی خودمان را محدود نکنیم. حتی گاهی برای تنوع هم که شده است در بازه زمانی محدود، به موضوعات سیاسی و اجتماعی مورد نیاز خودمان، مانند مسائل جهان اسلام، وهابیت، غرب‏شناسی، آفریقاشناسی، آمریکای لاتین‌شناسی و … توجه کنیم.

 

هنر و ادبیات ابزار هستند نه هدف!
متأسفانه برخی از ما از ظرفیت هنر و ادبیات و رسانه غافلیم یا اینکه در استفاده از آنها افراط می‏کنیم. مخالف خواندن رمان، شعر، داستان و فیلم نیستیم، ولی هر کدام باید ضریب خاص خودشان را داشته باشد. دانستن کلیات اندیشه اسلامی، اندیشه امام و رهبری و تاریخ معاصر و انقلاب برای همه ضروری است و اگر کسی اینها را نداند، احتمال اشتباه و انحرافش بسیار زیاد است.

 

استفاده از ظرفیت هنر و ادبیات انقلاب
هنر و ادبیات انقلاب اسلامی ابزاری است که ما می‏توانیم از آن برای تحقق اهدافمان استفاده کنیم. از یک‌سو می‏توانیم هنر و رسانه را در خدمت اهداف فرهنگی و دینی خودمان بگیریم و از سویی دیگر، از ظرفیت‏های مسجد، کانون‏ها و تشکل‏های مذهبی و هیئت برای گسترش و تعمیق هنر و اندیشه انقلاب اسلامی استفاده کنیم. پس دو موضوع مطرح است: خدمت متقابل هنر و مسجد. بیان هنری اندیشه‌ها و طرح آنها در قالب فیلم یا مستند، نقاشی یا سرود یا عکس می‏تواند این اندیشه‌ها را ماندگار و تأثیرگذار بکند.

برای استفاده از ظرفیت هنر می‌توان در پایگاه‏های مساجد، تشکل‏های مدارس یا حتی دانشگاه‏ها، به صورت برنامه‏ریزی‌شده، فیلم‌ها و مستندهای اثرگذار را نمایش داد یا نمایشگاه کاریکاتور، عکس و نقاشی برگزار کرد و در مراحل بعدی به تشکیل گروه‌های تئاتر یا فیلم سازی اقدام کرد.

 

تاریخ شفاهی مساجدتان را ثبت و ضبط کنید
خاطرات فعالان و شهدای مساجد و نیز شخصیت‏های فرهنگی، سیاسی و انقلابی شهر خودتان را ثبت و ضبط و سپس منتشر کنید. درباره فعالیت‏های مساجد یا فعالان مسجدی ــ که سابقه جبهه و جنگ یا مبارزات انقلابی دارند ــ مستند بسازید. از صداوسیمای استان یا مراکز فرهنگی و هنری، مانند بنیاد شهید، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان ملی جوانان یا سازمان فرهنگی ـ هنری شهرداری در این زمینه کمک بگیرید.

 

الگویی برای ثبت تاریخ شفاهی/ ای کاش هر استان یک سیدقاسم یاحسینی ‏داشت
شما اسم سیدقاسم یاحسینی را شنیده یا کتاب‏های ایشان را خوانده‏اید. او از نویسندگان ادبیات پایداری است. انتشارات سوره مهر حدود ده جلد، و انتشارات فاتحان هم حدود پنج جلد کتاب از ایشان در زمینه دفاع مقدس منتشر کرده است. سیدقاسم اهل بوشهر است؛ یعنی شهرستانی است، حدود پنجاه سال دارد و بالای یکصد جلد کتاب نوشته که حدود شصت‏ جلد از آن درباره بوشهرشناسی است، ولی بقیه، اغلب در زمینه دفاع مقدس، انقلاب و تاریخ معاصر است. ایشان هر وقت تهران می‏آید، با خودش دو، سه جلد کتاب برای چاپ می‏آورد. این نویسنده شهرستانی بسیار فعال است و همین موضوع نشان می‌دهد که صرف شهرستانی بودن و بهره‌مندی از امکانات کمتر دلیل بر این نمی‏شود که فرصت‏های خود و ظرفیت‏های منطقه را قدر ندانید. یاحسینی در کتاب‌هایش، خاطرات شفاهی بسیاری از رزمندگان بوشهری، آبادانی و... را به جامعه معرفی کرده است. ای کاش هر استان و منطقه‏ یک سیدقاسم یاحسینی ‏داشت تا رزمندگان و شهدای گمنام شناخته می‏شدند.


استادان متعهد را شناسایی کنید!
باید ظرفیت‏ها و فرصت‏های منطقه خودتان را خوب شناسایی کنید و به کار بگیرید و نگذارید افراد با استعداد خودشان را دست کم بگیرند یا بی‏انگیزه شوند. اگر قابلیت دارند و افرادی خودساخته‏ و اهل فکرند، جلسات منظم برایشان برگزار کنید و حتی بحث‏هایشان را ضبط و مکتوب نمایید. در مراحل اولیه به صورت جزوات و بعداً پس از ویرایش و اصلاحات و افزودنی‏های لازم به صورت کتاب و کتابچه‏های 200ـ150 صفحه‎ای منتشر کنید.

 

آشنایی با آثار جبهه فرهنگی انقلاب
باید برنامه‏های شما در مساجد و دانشگاه‏ها به گونه‌ای باشد که هر کسی با شما همکاری می‏کند استادان و آثار جبهه فرهنگی و فکری انقلاب را بشناسد، خوانده باشد و حداقل اینکه اسم این افراد و کتاب‌ها و مراکز به گوشش خورده باشد.

 

برای آینده فعالان مسجدی برنامه‏ریزی کنید/ حواستان به فعالان مسجدی‌ باشد
اگر قصد تأثیرگذاری ماندگار در فضای شهر و منطقه را داریم، باید برای آینده فعالان مسجد برنامه‏ریزی کرده باشیم. باید هم جویای درس و بحث ایشان باشیم و هم جویای اشتغال به کارشان. اگر کسی در شرف ازدواج است و نیاز به کمک مالی دارد، کمک و حمایتش کنیم؛ برای مثال صندوق قرض‏الحسنه‏ای تأسیس کنیم تا هر کسی که نیاز مالی پیدا کرد، بتوان با این صندوق از او حمایت کرد. مؤسسه، تعاونی یا … ایجاد کنیم تا هم نیروهای مفیدمان را در فعالیت‏های فرهنگی و اجتماعی انقلاب به کار گیریم و هم این نیروها با فراغ بال، وقت‏ خودشان را در اختیار ما، مسجد و نیروهای جدید مسجدی بگذارند.
یکی از اشتباهات جدی فعالان مسجدی ما این است که بی‌توجه به آینده نیروهایشان، می‏خواهند به شکلی ماندگار و مؤثر فعالیت کنند.


مساجد از فعالیت‏های فرهنگی مثبت حمایت کنند
الآن حمایت از فعالیت‏های فرهنگی و فعالان این عرصه باید مورد توجه قرار گیرد؛ برای مثال، اگر فروشگاه کتاب خوبی پایگاه توزیع محصولات فرهنگی انقلاب اسلامی در شهرتان هست باید از آن حمایت کرد؛ زیرا اگر شما نتوانید از آن حمایت کنید و کتاب‌های خودتان را از این فروشگاه نخرید، ممکن است این مرکز دچار مشکل شود تعطیل گردد یا تغییر ماهیت بدهد و مثل بسیاری از کتاب‏فروشی‏های دیگر شهر، هر نوع کتاب و محصولی را توزیع کند. بنابراین اگر می‏خواهید مسابقه کتاب‏خوانی برگزار کنید، سعی کنید کتاب‏هایش را از این فروشگاه تهیه کنید. آن فروشگاه هم قطعاً تخفیف های لازم را خواهند داد. نمونۀ دیگر، فعالیت دوستان‌تان در اتحادیۀ انجمن اسلامی دانش‏آموزان این شهر، مدارس، بسیج دانشجویی یا انجمن اسلامی آنجاست، از این‌رو باید از سنگرهای خودتان در شهرستان و منطقه حمایت کنید.

پایان پیام/
 

کد خبر 239053

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha