گیوه کرمانشاه، مطابق استاندارهای جهانی است/صادرات 10 میلیون دلاری گیوه

معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، با اشاره به صادرات 10 میلیون دلاری گیوه از استان، گفت: گیوه کرمانشاه از جامعه جهانی یونسکو نشان مرغوبیت گرفت.

به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمانشاه، گیوه بافی یا گیوه کشی یکی از صنایع دستی بومی و رایج کرمانشاه است که از گذشته های دور تا کنون به علت شرایط خاص محیطی جغرافیای استان و نیز امکانات موجود منطقه تولید می شود.


گیوه های سبک، راحت، مقاوم و خنک پاپوش مناسبی برای راه های سنگلاخ کوهستانی است، گیوه های منطقه کرمانشاه به دو دوسته عمده تقسیم می شوند نوع اول که بیشتر پاپوش مردان است را در اصلاح محلی "کلاش" می گویند.


کلاش بیشتر در منطقه اورامان پاوه، به خصوص دو روستای هجیج و نودشه بافته می شود. نوع مرغوب آن که زیره آن دست ساز و از تکه های پارچه های کهنه ساخته می شود به گیوه ای زیره ای معروف است. رویه این گیوه از نخ تابیده شده سفید ساخته شد که با سوزن های مخصوص بافته و دوخته می شود.


در سال های گذشته کلاش هایی با زیره پلاستیکی نیز تولید می شد که کیفیت نوع اول را نداشت، به جرات می توان گفت گیوه های زیره ای راحت ترین پاپوش ها و بسیار راحتر از انواع کفش های امروزی است.


نوع دیگر گیوه در مناطق شهری کرمانشاه بافته می شود و به گیوه کرمانشاهی شهرت دارد گیوه زنانه زیر پلاستیکی و رویه ابریشمی است، خاستگاه این گیوه کرمانشاه است و بیشترین میزان تولید آن چناچه اشاره شد، شهر کرمانشاه است.


در کرمانشاه پنج نوع گیوه معمول است که گیوه تخت آجیده، گیوه تخت چرمی، گیوه تخت لاستیکی، گیوه های رویه ابریشمی و گیوه زیره پارچه ای از این نوع هستند.


گیوه تخت آجیده گیوه ای است که کف تخت آن با نخ پرک آج خورده است و دارای استحکام و کیفیت بالاست، گیوه های رویه ابریشمی مناسب زنان است و با نخ خای ابریشمی رنگارنگ بافته می شود، این گیوه در سایر نقاط ایران نیزبسیار محبوب است و از سوغاتی های معروف کرمانشاه محسوب می شود.


نصرت الله سپهر معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، در این خصوص به خبرنگار شبستان گفت: در این حرفه حدود 5 هزار نفر در سطح کارگاهی و خانگی در شهرها و روستاهای استان در کنار کار دامپروری و کشاورزی مشغول به فعالیت هیستند.


وی تولید سالانه گیوه را 110 تن عنوان کرد و افزود: تا کنون میزان صادرات ما از این نوع صنایع دستی بیش از 10 میلیون دلار بوده است که نسبت به سال گذشته از رشد نسبتاً خوبی برخوردار بوده است.


وی با بیان اینکه گیوه اصلی‌ترین تولید صادراتی صنایع دستی کرمانشاه است، اضافه کرد: گیوه های زیره پارچه ای خصوصاً هورامی از لحاظ بهداشتی، پزشکی و طبی و هم از لحاظ مجموعه راحتی، سبکی و هوا دهی توانسته است از جامعه جهانی یونسکو نشان مرغوبیت دریافت کند.


سپهر با اشاره به اینکه گیوه های استان کرمانشاه به لحاظ کیفیت مواد اولیه و نوع بافت آن دارای استاندارهای جهانی است، عنوان کرد: تجربه بافت گیوه از گذشته تا امروز به صورت استاد و شاگردی بوده که همین موضوع باعث رونق بیشتر این حرفه است.


معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، افزود: به دلیل کاربردی بودن این رشته و هنر سنتی و استقبال هنرجویان و همچنین کوتاه بودن دوره های آموزشی، آموزش این رشته جزو اولویت های رشته های آموزشی در سطح شهرستان های استان قرار دارد که تاکنون دوره های با همکاری بهزیستی، زندان ها، آموزش و پرورش و دستگاه های دیگر برگزار شده است.


پایان پیام/

کد خبر 236880

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha