به گزازش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله محسن اراکی شب گذشته (20اسفند) درسلسله کرسی های آزاد اندیشی که با موضوع "حکومت حوزوی؛ حوزه حکومتی" در مدرسه فیضیه قم برگزار شد، اظهار داشت: تعریف ما از حکومت دینی با تعریفی که به عنوان حکومت دینی در جهان، تفکر مسیحیت و سکولاریسم مطرح و معنا می شود تفاوت دارد.
حکومت دینی حکومت عالم عادل است
وی بیان داشت: آنچه ما به عنوان حکومت دینی و اسلامی مطرح می کنیم حکومت عالم عادل است و امام خمینی(ره) نیز از این تعبییر زیاد استفاده می کردند.
آیت الله اراکی خاطرنشان کرد: نظریه همه ادیان الهی در طول تاریخ نیز این است که حکومت از آن ِ عالم به عدل و عامل به عدل است.
بدون حکومت عالم عادل محال است بشر سامان پیدا کند
وی با تاکید براین که بدون حکومت عالم عادل محال است بشر سامان پیدا کند، ابراز داشت: پیامبران(ع)، اولین حکام عالم عادل بودند و بعد از آن ها ائمه اطهار و معصومین(ع) بودند و بعد از آن ها نیز هر عالم عادلی که دارای شرایط حاکمیت باشد می تواند و باید حاکم باشد.
آیت الله اراکی تصریح کرد: اختلاف ما که معتقد به ولایت فقیه هستیم و دیگرانی که نیستند در این است که آن ها می گویند غیر از عالم عادل هم می تواند حاکم باشد و دلیل خیلی از مظلومیت های نظام اسلامی ما همین اندیشه است.
وی افزود: با توجه به این که کار حاکم اقامه عدل در جامعه است، ما اعتقاد داریم کسی که می خواهد عدل را در جامعه محقق کند باید خودش عالم به عدل و عامل به عدل باشد.
عده ای انتظار دارند بگوییم اگر حاکم جاهل و ظالم باشد اشکالی ندارد
آیت الله اراکی عنوان کرد: این که ما می گوییم حاکم باید عالم عادل باشد حرف بدی است؟ دیکتاتوری است؟ استبداد است؟، شاید عده ای انتظار دارند بگوییم اگر حاکم جاهل و ظالم باشد اشکالی ندارد.
وی گفت: در نظام اسلامی با حسن تدبیری که بر اساس تفکر عمیق شیعی صورت گرفته است؛ سازوکار دسترسی به فقیه عالم عادل طراحی شده است و خبرگان رهبری از بهترین راه تشخیص می دهند فرد شرایط حاکم بودن را دارد یا ندارد.
ماهیت نظام حکومت دینی عقلانی و ضد استبدادی است
آیت الله اراکی با بیان این که اساسا ماهیت نظام حکومت دینی عقلانی و ضد استبدادی است اظهار داشت: این واضح و بدیهی است که از بین 2 نفر که یکی حق شناس و عدل شناس است و دیگری که برای یافتن راه عدل احتیاج به کمک دیگران دارد کسی ارجح تر و اصلح تر است که خود عالم و عادل است.
وی با اشاره به وظایف حوزه علمیه در مقابل حکومت، تاکید کرد: حوزه علمیه باید نهادی باشد که بتواند عالم عادل تربیت کند و در این مسیر اگر خللی ایجاد شود با ماهیت حوزه منافات دارد.
نباید اشتباه یک روحانی را به همه حوزویان تعمیم داد
آیت الله اراکی بیان داشت: اگر یک روحانی اشتباهی مرتکب شد نباید به همه روحانیت تعمیم داد، حوزه شاگرد علی بن ابی طالب(ع) و امام صادق(ع) تربیت می کند.
وی عنوان کرد: مهمترین کار پیامبر اکرم(ص) تربیت انسان های دانای راستین است و امروز حوزه رسالت پیامبر اکرم(ص) را دنبال می کند.
جداسازی حوزه و دانشگاه مبنای دینی و عقلی ندارد
آیت الله اراکی خاطرنشان کرد: جداسازی حوزه و دانشگاه مبنای دینی و عقلی ندارد و از تفکرات سکولاریسم به ارث رسیده است، "حوزه علمیه" حوزه علم است، حالا می خواهد علم فقه، اصول، هندسه، طب یا ریاضیات باشد.
همه مراکز علمی باید مربی عالمان عادل باشند
وی با تاکید بر این که همه مراکز علمی باید مربی عالمان عادل باشند ابراز داشت: ما در حوزه علمیه نظم دینی رفتار انسان ها را تبیین می کنیم و این برترین علم است.
آیت الله اراکی گفت: حوزه ها باید بدانند کارشان این است که نظم دینی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و دیگر ابعاد زندگی انسان را تبیین می کنند و به آن می گویند علم فقه.
وی افزود: این که عده ای می گویند حوزویان در مسایل حکومت دخالت نکنند نه مبنای دینی دارد و نه مبنای عقلی، اصل این است که افراد شایسته، تصدی امور را در دست بگیرند.
آیت الله اراکی خاطرنشان کرد: ما اعتقاد نداریم حوزویان باید همه امور را در دست بگیرند اما در مباحث نظری سیستم مدیریت کشور حتما باید افراد شایسته و عالم و عامل به عدل ضمام را به عهده داشته باشند تا بتوانند آنچه را که می دانند اجرا کنند.
وی همچنین اظهار داشت: آسیب هایی در سیستم حکومتی ما وجود دارد که باید منصفانه آن ها را بررسی و ریشه آن را پیدا کنیم.
آیت الله اراکی بیان داشت: براساس تحقیقات صورت گرفته 2 عنصر اصلی که به نظام اسلامی آسیب هایی را وارد کرده شامل عمل نکردن به دستورات اسلام و تعریف نکردن مبنای اسلامی در همه امور است.
حوزه باید برای همه ابعاد نظام مبنای فقهی تدوین کند
وی با بیان این که در هر قسمتی که از عالم عادل استفاده نشده معضلاتی به وجود آمده است، یادآورشد: حوزه علمیه وظیفه دارد سیستم نظام اسلامی حاکم بر کشور را در حوزه های مختلف نقد کند، نظریه پردازی کند و برای همه امور مانند نظام بانکی مبنای فقهی تدوین کند.
پایان پیام/
نظر شما