به گزارش خبرگزاری شبستان، محمدحسین کیانی، مدیر گروه جنبش های معنوی پژوهشکده باقرالعلوم(ع) از انتشار کتاب سلوک عارفانه و مباحثه تطبیقی بین عرفان اسلامی و عرفان های کاذب خبر داد.
بنابر این گزارش، وی بیان کرد: این کتاب با رویکردی عرفانی اخلاقی در صدد است مراحل سلوک انسان به سوی خدای متعال را ناظر به کتاب منازل السایرین سادهتر و روشنتر کند.
کیانی افزود: خدای متعال، آسمان ها، زمین و عوالم گوناگون را برای انسان و او را برای عبودیت و بندگی خویش آفرید؛ عبودیتی که با معرفت پروردگار متعال حاصل می شود؛ لذا دستیابی به معرفت از اهداف عالی خلقت انسان است؛ امّا رسیدن به معرفت پروردگار متعال به آسانی تحقّق نمی یابد بلکه نیازمند طیّ مراحل و منازلی می باشد که توسّط علمای اخلاق و عرفان با ادبیات نسبتاً ثقیلی مطرح شده است که برای ساده و قابل فهم نمودن آن ها برای جوانان تشنه ی حقیقت، لازم و ضروری است.
این پژوهشگر ابراز کرد: به همین دلیل در این کتاب، ضمن توضیح هر یک از مراحل بیان می شود برای رسیدن به هر یک از این مراحل، راهکارهای علمی و عملی وجود دارد؛ که در صددیم با توجّه به انسان سازی قرآن کریم، تأمّل بر آیات نورانی این کتاب و روایات معصومین – علیهم السّلام – را به عنوان راهکار علمی سلوک الی الله مورد بررسی قرار دهیم؛ چرا که با بررسی آیات و روایات و همچنین آثار بزرگان به نظر می رسد اوّلین گام در سلوک الی الله، تفکّر است؛ به عبارت دیگر تفکّر، روح حاکم در دستیابی به همه ی این مراحل است؛
وی تصریح کرد: امّا با توجّه به تفاوت مراتب و درجات سلوک باید دید تفکّر بر کدامیک از آیات قرآن زمینه دستیابی به هر یک از این منازل را فراهم می آورد؛ لذا لازم است در کتابی تحت عنوان "مراحل سلوک إلی الله" ضمن پرداختن به این مهم، راهکارهای عملی سلوک الی الله را نیز مورد تفحص قرار دهیم.
کیانی با اشاره به اهداف اصلی این پژوهش عنوان کرد: کاربردی کردن هرچه بیشتر مباحث عرفانی برای همه اقشار تحصیلکرده و عرفان ناب اسلامی را در اختیار جویندگان حقیقت نهادن، رساندن انسان ها به هدف خلقت خویش که معرفت خدای متعال است و بیان مراحل سلوک الهی انسان که تا حدّ زیادی فرد را از استاد بی نیاز کند، از مهمترین اهداف این پژوهش است.
وی دانستن چگونگی طیّ مراحل عرفانی؛ دانستن رابطه ی عرفان و اخلاق را از اهداف فرعی این پژوهش دانست و گفت: از دیگر اهداف فرعی این پژوهش می توان به انس با قرآن و احادیث از طریق تأمل و تفکر بر آیات و روایات، شکوفایی عقل آدمی از طریق اندیشیدن بر معارف قرآنی، زیرا از راه های شکوفایی عقل، تفکّر است، متعالی نمودن روح انسان با اندیشیدن بر آیات معاد و عظمت خلقت و ... اشاره کرد.
کیانی در مورد کتاب "مباحثه تطبیقی بین عرفان اسلامی و عرفان های کاذب" عنوان کرد: آنچه مبرهن بوده و البته آمار موجود نیز اثبات کرده اشاره به این واقعیت است که جنبشهای نوپدید معنوی تاکنون در مقابل معنویت و عرفان اسلامی قرار گرفتهاند. بدین معنا که هر چه جنبشها نوظهور پیش میروند و در میان جوانان محبوبیت مییابند در مقابل، میل و رغبت به پذیرش و دریافت معنویت و عرفان اسلامی کمتر میشود. چه بسیار جوانان گرونده ایرانی که در پاسخ به چیستی دین خود، یک مکتب نوظهور را آیین رسمی خود معرفی کردهاند.
این مدیر پژوهشی اضافه کرد: ضرورت ایجاب میکند که نسبت به مسئله جنبشهای نوپدید معنوی و انواع مصادیق وارداتی آن به ایران بازنگری کلی داشته باشیم. بازنگری کلی و دقیقی مبتنی بر آموزههای عرفان اسلامی به ما این امکان را میدهد تا علاوه بر شناخت نقاط مثبت و کلیدی در برخی از جنبشهای نوین و بکارگیری آن در تعالیم عرفانی، نقاط مثبت و طلائی عرفان اسلامی را بهتر شناخته و همچنین برای برخی خلاءهای موجود چارهای بیندیشیم تا علاوه بر شناخت شیوه های نفوذ و جنبه های جاذبه آنها و به کارگیری روش مناسب آنها در تعالی دینی و عرفان حقیقی به شیوه های نوین برای عرضه و ارائه ظرفیتهای بالای معارف دین و عرفان اسلامی چاره اندیشی شود.
وی تصریح کرد: اکنون که انواع فرقههای خارجی به مرزهای فرهنگی ما وارده شده و به موازات معنویت اسلامی در حال تبلیغ و گسترشاند، چگونه میتوان اولا، با روند رو به رشد فرقهها مبارزه کرد؟ و ثانیا، چگونه میتوان به روند گسترش معنویت اسلامی سرعت بخشید؟ ولینکه ماهیت این جنبش ها چیست و چرا به طور نسبی موفقند؟چگونه می توان فرهنگ بومی را از آسیب آنها در امان داشت و در مقابل هجمه و گسترش آنها مصونیت ایجاد نمود.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) وی با اشاره به اهداف اصلی این پژوهش ابرز کرد: نقد جنبشهای نوپدید معنوی بر مبنای عرفان اسلامی و پاسخ عرفان اسلامی بر شبهات معرفتشناسانه و وجودشناسانه جنبشهای نوپدید معنوی از اهداف اصلی این پژوهشند.
مدیر گروه جنبش های معنوی پژوهشکده خاطرنشان کرد: درک صحیح و بدیع شرایط معنوی جامعه ایران و رابطهاش با معنویت و عرفان اسلامی، شناخت راهکارهای کاربردی تطبیق عرفان اسلامی با مسائل و چارچوبهای جامعه کنونی و شناخت نقاط ضعف عرفان اسلامی و بررسی راه حلهای موجود از اهداف فرعی این پژوهش به شمار می رود.
پایان پیام/
نظر شما