سرچشمه اختلافات دینی چیست؟

خدای سبحان اهل بغی و طغیان را معذور نمی‏داند، ولی کسانی را که امر بر آنان مشتبه شده و راه درستی به سوی دین درست نجسته‏اند، معذور می داند.

خبرگزاری شبستان: دین مفهومی است که بشر از ابتدای خلقت از طریق ارسال رسل با آن مواجه بوده و به طور فطری گرایش به آن دارد اما علی رغم این سابقه دیرینه هنوز هم از مفهومی است که ابهامات بسیار را با خود به همراه دارد. از این رو در سلسله مطالبی برگرفته از تفسیر المیزان یادگار گرانسنگ علامه طباطبایی (ره) که به همت دکتر پریش کوششی، دکترای فلسفه و استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، محقق و مترجم آثار دینی و فلسفی استرخاج شده این مفهوم و ابعاد مختلف آن را بررسی می‌کنیم.
و ما اختلف فیه الا الذین اوتوه بغیا بینهم در سابق گذشت که گفتیم مراد از این اختلاف ، اختلاف بعد از آمدن شریعت و در خود شریعت و از ناحیه علمای دین و حاملین شریعت است، و چون دین امری فطری است، همچنانکه آیه: "فاقم وجهک للدین حنیفا فطرة الله التی فطر الناس علیها" بر آن دلالت دارد ، بدین جهت خدای سبحان اختلاف واقع در دین را ناشی از بغی و حسادت و طغیان دانسته است.
و جمله : الا الذین اوتوه ... دلالت دارد بر اینکه مراد از این جمله اشاره به اصل ظهور اختلافات دینی است ، نه اینکه تک تک اشخاصی که از صراط مستقیم منحرف شده و یا به دینی غیر دین خدا متدین گشته اهل طغیان و بغی هستند، خلاصه منظور معرفی ریشه و سر منشا اختلافات دینی است، درست است که تک تک منحرفین هم از صراط مستقیم منحرفند، و لیکن ریشه گمراهی این افراد باز همان علمای دینی هستند، که از در بغی و طغیان اختلاف به راه انداختند و باعث شدند مردم از دین صحیح و الهی محروم شوند.
و خدای سبحان اهل بغی و طغیان را معذور نمی‏داند ، ولی کسانی را که امر بر آنان مشتبه شده ، و راه درستی به سوی دین درست نجسته‏اند، معذور می‏داند و می‏فرماید : انما السبیل علی الذین یظلمون الناس و یبغون فی الارض بغیر الحق ، اولئک لهم عذاب الیم .
و نیز در باره دسته دوم که امر بر آنان مشتبه گشته، می‏فرماید: "و آخرون اعترفوا بذنوبهم ، خلطوا عملا صالحا و آخر سیئا، عسی الله ان یتوب علیهم ، ان الله غفور رحیم.
(تا آنجا که می‏فرماید) و آخرون مرجون لامر الله ، اما یعذبهم ، و اما یتوب علیهم ، و الله علیم حکیم .
و نیز درباره کسانی که قدرت تحقیق نداشته و به خاطر اختلافی که علمای دین در دین انداختند امر بر آنان مشتبه شده، می‏فرماید : الا المستضعفین من الرجال و النساء و الولدان ، لا یستطیعون حیلة ، و لا یهتدون سبیلا فاولئک عسی الله ان یعفو عنهم ، و کان الله عفوا غفورا.
منبع: ترجمة المیزان ج : 2ص :192
پایان پیام/
 

کد خبر 236179

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha