خبرگزاری شبستان// گیلان
شهرستان املش از نظر ژئومرفولوژی و ناهمواریها به سه منطقه جلگه ای، کوهپایهای و کوهستانی تقسیم میشود که به علت قرار گرفتن در کنار ارتفاعات سرسبز و ییلاقات بسیار زیبا آب و هوای مطبوعی دارد، قدمت این شهر به دوران سلطنت شاه عباس صفوی بر میگردد.
برج تاریخی میل اُمام با ارتفاع 7 متر، شاه نشین قلعه، تالاب زربیجار، مناطق ییلاقی و باغات چای، غار تلاین گورج و هفت خم تله سر، یخچال طبیعی ملجا دشت و چشمه آب معدنی لوزان، ساختمان قدیمی گوهر تاج خانم، سه شنبه بازار املش، ساختمان قدیمی عبدالعلی خان صوفی از جمله جادبه های این شهرستان است.
در املش آثار باستانی مهمی همچون کوزههای زرین و گلی از اشکال حیوانات، مجسمه و سلاحهای انسانی به دست آمده است که از جنس برنز، نقره و طلا ساخته شدهاند. این اشیای باستانی در جریان حفاریهای غیرمجاز و یا توسط باستان شناسان از گورستانها به دست آمده است.
از مقایسه این اشیای با آثار باستانی سایر مناطق میتوان زمان آنها را به اواخر هزاره دوم و اوایل هزاره نخست ق.م تخمین زد.
اشیای باستانی املش در مقایسه با اشیای باستانی مارلیک از لحاظ شیوه و زمینه دارای تفاوتهایی است، اما در استفاده از اشکال حیوانات مشترکند. با وجود سفالینهها و اشیای فلزی املش به سال 1964م/1343ش در موزه نوشاتل سویس، هنر املش شناخته شد.
به گفته ادموندز، جهانگرد بریتانیایی که در اواخر دوره قاجار به املش سفر کرده است، شمار خانههای این دهکده 100 باب بوده است که 200 خانوار از خاندان صوفی در آنها زندگی میکردهاند. او املش را به لحاظ برخورداری از مناظر طبیعی و مسکونی زیبا با مناظر طبیعی بریتانیا مقایسه میکند.
کشف آثاری از قرون گذشته در این منطقه، حاکی از این است که املش سابقه کهن تاریخی پیش از اسلام را دارد . از لحاظ هنری، بخش املش از ویژگی هنری خاصی برخوردار است و از نظر پیکر تراشی و پیکر سازی و کوزه گری دارای ابتکارات بدیعی است.
.
و آثار بدست آمده متعلق به قرون نهم و هشتم پیش از میلاد گویای این مدعاست و بخشی از این آثار هم اکنون در موزه "لور" فرانسه و موزه "نادر" مشهد موجود بوده و به ثبت رسیده است.
اقتصاد این منطقه بر پایه کشاورزی و دامداری استوار است. از محصولات مهم کشاورزی می توان چای، برنج و گندم را نام برد. ساکنین مناطق جلگه به پرورش گاو، طیور و کرم ابریشم مشغولند و در مناطق کوهپایه ای و کوهستانی به پرورش زنبور عسل می پردازند.
آثار کشاورزی به دست آمده در این منطقه نشانگر فعالیتهای کشاورزی در یک هزار و 500 سال قبل میباشد، از محصولات عمده کشاورزی میتوان برنج، چای، گندم، فندق، مرکبات، گیاهان دارویی، فرآوردههای دامی و عسل و ابریشم را نام برد اما قسمت اعظم زمینهای کشاورزی زیر کشت چای است.
املش با دارا بودن نزدیک به 6 هزار هکتار از اراضی چایکاری ، در حال حاضر حدود 20 درصد از تولید چای کشور را بر عهده دارد و دارای 18 کارخانه چایسازی است که بزرگترین کارخانه چایسازی کشور در روستای " جیر گوابر" و اولین کارخانه تمام اتوماتیک چایسازی در روستای "جور کاسر" املش فعالیت دارد.
گالش بازار املش نمونه کاملی از بازارهای سنتی گیلان
سه شنبه بازار املش نمونه قابل توجهی از بازارهای هفتگی سنتی در گیلان است که نقش به سزایی در رونق اقتصادی این شهرستان دارد. شهرستان املش دارای معادنی نظیرمعدن میکای سیاه و دولومیت است.
سه شنبه بازار املش نمونه کاملی از بازارهای سنتی گیلان است که مردم این منطقه با حضور گسترده رونق خاصی به آن میبخشند، مردم املش روزهای بازار را گالش بازار مینامند. این بازار در تمامی طول سال در روزهای سه شنبه برقرار و اگر این روز با مناسبتهای مذهبی برخورد کند فقط نیمی از روز درآن به داد وستد میپردازند.
شناسایی پنج غار باستانی در روستای بویه از توابع املش
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان با اشاره به اینکه غارهای باستانی بویه در محدوده روستای تاریخی بویه از توابع شهرستان املش قرار دارد، گفت: این غارها در ارتفاعات این روستا واقع شده و کشف بقایایی از استخوان و سفالینههایی از دورانهای مختلف و غیره نشان میدهند این غارها در طول ادوار مختلف مورد سکونت قرار گرفتهاند.
وی با بیان اینکه نشانههای زیادی از وجود سکونت بسیار قدیمی در داخل غارهای این منطقه به چشم میخورد، افزود: با بررسیهای انجام شده و مطالعه بر روی استخوانها و به ویژه سفالهای به دست آمده از درون غارها میتوان سکونت در دوران آغاز نوسنگی تا دوره عصر آهن برای این غارها در نظر گرفت.
عزیزی افزود: ثبت این آثار در فهرست آثار ملی کشور موجب شده است که روستای تاریخی بویه یکی از روستاهای ارزشمند استان گیلان شناخته شود.
وی گفت: کاوشهای باستانشناسی انجام شده در گورستان باستانی بویه منجر به کشف آثار تاریخی مربوط به دوره آهن شده که ایجاد سایت موزه بویه یکی از مهمترین سایت موزههای گیلان محسوب می شود.
پایان پیام/
نظر شما