به گزارش خبرگزاری شبستان، سرهنگ مهرداد امیدی در خصوص کلاهبرداری تلفنی گفت: کسانی که بیشتر مورد این نوع کلاهبرداری قرار می گیرند، با نحوه کار دستگاه خودپرداز آشنا نیستند و کلاهبرداران نیز از این بی اطلاعی، سوء استفاده می کنند.
وی افزود: کلاهبرداران در شیوه جدید خود، دارندگان کارت بانکی را به سمت منوی انگلیسی هدایت و سپس آنان را دستپاچه کرده تا به هدف خود برسند.
به گفته معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی ناجا، کلاهبرداران سپس، دارنده کارت بانکی را به فهرست انتقال وجه هدایت می کند تا او پول را به حساب کلاهبردار واریز کند.
سرهنگ امیدی، تصریح کرد: کلاهبرداری تلفنی ابتدا از زندان ها آغاز شد که خوشبختانه با نصب دستگاه مختل کننده امواج تلفن همراه توسط سازمان زندان ها، تا حد بسیار زیادی این موضوع کاهش یافته است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پلیس وی با اشاره به اینکه 17 درصد از پرونده های کلاهبردای مربوط به کلاهبرداری تلفنی است، خاطرنشان کرد: در 9 ماهه امسال حدود 3 هزار پرونده با موضوع این نوع کلاهبرداری در پلیس آگاهی ناجا، تشکیل شده است.
این مقام انتظامی یادآور شد: تلاش رسانه ها درجهت آگاه سازی مردم، اقدامات بازدارنده سازمان زندان ها و تلاش پلیس آگاهی ناجا، منجر به کاهش این نوع کلاهبرداری طی ماه های اخیر در مقایسه با ماه های ابتدایی سال شده است.
پایان پیام/
نظر شما