به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام رضا تقوی، رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور پیش از ظهر امروز در همایش تجلیل از فعالان اقامه نماز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اقامه نماز جمعه در سطح 700 شهر و فعالیت قریب به 32 هزار نیروی ستادی در نمازهای جمعه کشور گفت: امروز یکی از مسایل مورد بحث در سطح جامعه این است که مسئولیت حاکمیت در قبال نماز چیست و آیا در نظام اسلامی حاکمیت مسئولیتی در این زمینه دارد یا نه؟
وی افزود: امروز برخی از افراد و برخی قلمها چنین القا میکنند که حاکمیت نباید با دین مردم کاری داشته باشد چرا با دستورالعمل و قانون نمیتوان مردم را نمازخوان کرد، مردم خود باید با طیب خاطر نماز بخوانند و یا به آموزههای دینی پایبند باشند، این افراد آیه قرآنی را نیز درست یا نادرست ضمیمه سخنان خود میکنند که الا اکراه فی الدین، در دین اجباری نیست و با استناد به این آیه چنین استدلال میکنند که حاکمیت که صاحب قدرت است نباید با زور و قدرت از مردم دینداری بخواهد.
وی تصریح کرد: این مطلب شاید به خاطر استدلال صحیحی باشد، همچنان که در غرب نیز در دوران رنسانس مردم با این استدلال از دین جدا کردند. استدلالهای دیگری که توسط این افراد مطرح میشود این است که اگر صاحبان قدرت و حاکمان جامعه در این عرصه وارد شوند و دین را در مسایل سیاسی جامعه نیز دخالت دهند تقدس دین خدشهدار میشود، بنابراین جدای از سیاست و در مسیر خود حرکت کند.
حجتالاسلام تقوی خاطرنشان کرد: در این نگاه دین امری فردی است که در حوزه مسایل شخصی افراد مطرح میشود و حوزه مسایل خصوصی انسانها مختص خود آنهاست و حاکمیت نباید در آن نقشی داشته باشد اما پاسخ این شبهات توسط اندیشمندان و فرهیختگان بسیار پیش از این داده شده، آنچنان که همگان میدانند اسلام دینی است که قالب دستورات آن اجتماعی بوده و کاملا با جامعه و مردم مرتبط است، امروز اگر تنها مسایل اجتماعی فقه را دستهبندی کنیم چندین کتاب خواهد شد، بنابراین در اسلام عرفان، عبادت، سیاست و تجارت از هم جدا نیست؛ مزرعه، مسجد، میدان رزم و جهاد با دانشگاه و مرکز تعلیم و تربیت انسانها در ارتباط است.
وی افزود: حاکمیت ما حاکمیت اسلامی است، معنای این مسئله آن نیست که اگر حاکمیت در زمینهای سرمایهگذاری میکند یعنی میخواهد چیزی را بر مردم تحمیل نماید، آنچه که ما از آن سخن میگوییم بحث اقامه نماز است. به تعبیر آیتالله جوادی آملی اقامه نماز با قرائت آن متفاوت است، نماز عمود دین است و عمود را قرائت نمیکنند بلکه برپا میدارند تا سقف خیمه یا سازمان یا هر سازهای پابرجا بماند، امروز اگر همه قرآن و تمام احکام دینی را خلاصه کنیم در نماز متجلی میشود.
حجتالاسلام تقوی با اشاره به روایات مرتبط با نماز خاطرنشان کرد: اینکه در روایات مرز بین ایمان و کفر نماز دانسته شده است بیانگر اهمیت موضوع نماز است و در نظام الهی و اسلامی نگاه دستاندرکاران و حاکمان به نماز نشأتگرفته از این باور است.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با اشاره به اینکه نماز از هنگام تولد تا هنگام مرگ و حتی پس از آن نیز همراه انسان است، گفت: کلیه احکام شرعی ممکن است در شرایطی خاص از انسان ساقط شود؛ روزه، حج، خمس، زکات و سایر احکام در صورتی که شرایط آنها حاصل نشود بر انسان واجب نخواهد بود اما نماز در هر شرایطی همراه انسان است، آیا مسئلهای با این میزان از اهمیت میتواند مورد غفلت حاکمیت قرار بگیرد و حاکمیت نسبت به آن بیاعتنا باشد.
وی افزود: حاکمیت وظیفه دارد تا نسبت به نماز مردم توجه لازم را داشته باشد یعنی باید امکانات لازم برای اقامه نماز را برپا کرده و خدمات مورد نیاز را ارایه دهد، در حکومتهای اسلامی کسی را به زور به مسجد نمیبرند اما مسجد میسازند تا مردم در مسجد نماز بخوانند، حاکمیت باید ابزار و وسایل اقامه نماز را مهیا کند، همچنین میبایست برای آشنایی نسل نو با نماز و بیان آثار و برکات و حساسیت آن برخی از امکانات خود را به این مسئله اختصاص دهد.
حجتالاسلام تقوی در ادامه با اشاره به نقش و جایگاه سینما در عرصه هنر تصریح کرد: امروز سینما خود به عنوان یک مولد فرهنگ در جامعه شناخته میشود و هیچ رسانه دیگری به این اندازه مؤثر نیست، بنابراین در این عرصه میبایست برنامهریزی ویژه و فعالیت خاص داشت و این مسئله نیز از جمله زمینههایی است که دولت و حاکمیت باید از آن حمایت کند؛ مسئله دیگری که در این عرصه میتوان از آن نام برد آموزش و پرورش و مهدهای کودک است، فرهنگ نماز باید از کودکی به افراد آموزش داده شود و امکانات مورد نیاز و شرایط لازم برای این کار میبایست توسط دولت ایجاد و یا مورد حمایت قرار بگیرد.
وی در ادامه با اشاره به بخشی از آثار منحصر به فرد نماز تصریح کرد: بر اساس آیه شریفه قرآن نماز مانع از منکر و فحشا میشود اما برای تأثیر این عملکرد نماز میبایست برنامهریزی، تحقیق، پژوهش و کارشناسی انجام شود و این وظیفه حاکمیت جامعه است، آیا حاکمیت نسبت به تربیت جامعه و یا نسبت به اخلاق جامعه هیچ مسئولیتی ندارد، آیا یک جامعه نیازمند وحدت و یکپارچگی نیست، اسلام بخشی از مسایل اخلاقی و تربیتی خود را با نماز پیش میبرد و مسئله وحدت و یکپارچگی را نیز میتوان از طریق نمازهای جمعه و جماعت آموزش داد.
بنابراین گزارش در ادامه این مراسم، از معاونتها و ادارات زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد که در عرصه نماز فعالیتهای قابل توجهای در طول سال 91 ارایه کردهاند، تقدیر و جوایزی به مدیران استانهای برگزیده اهدا شد.
همچنین از کارگردان و تهیهکننده فیلم سر به مهر (تنها فیلم مرتبط با مسئله نماز در جشنواره فجر امسال) تقدیر و تشکر شد.
پایان پیام/
نظر شما