مسجد جامع مهاباد؛ بازمانده ای از دوره صفوی

مسجد جامع به عنوان قدیمی ترین مسجد مهاباد با داشتن 18 گنبد خشتی و شبستانی و 18 ستون سنگی، یکی از زیباترین بناهای تاریخی آذربایجان غربی به شمار می رود.

خبرگزاری شبستان// ارومیه


مسجد جامع که به مسجد سرخ نیز معروف است، به دستور "بداق السلطان" حاکم مهاباد ساخته و در زمان شاه سلیمان صفوی تکیمل شد.


این مسجد در مرکز شهر و درکنار رودخانه مهاباد واقعشده و مصالح اصلی مسجد ، آجر قرمز رنگ است که سبب نامگذاری مسجد به "مسجد سرخ " شدده است.

 

بنای مسجد با وسعتی حدود یک هزار و 260 متر مربع با طرح مربع مستطیل، از دو بخش مسجد و مدرسه و صحن میانی تشکیل شده و دارای شبستانی ستوندار با پوشش طاق و گنبد است.


شبستان زیبای این مسجد که مقدمه‌ای بر شبستان مسجد وکیل شیراز است و دارای 10 ستون سنگی نخودی رنگ می باشد که ارتفاع هر یک از آنها 2متر و 60 سانتی متر است که سرستون های آن مکعب شکل است که بربالای آن طاق های آجری زده و 18 پوشش گنبدی وجود دارد که به صورت یکپارچه و دو پارچه دیده می‌شوند.


ستون های این مسجد عمدتا از سنگ یکپارچه به صورت 8 ضلعی حجاری شده و فاقد تزیینات خاصی می باشند و هرستون، ازستون دیگر حدود 5/4 متر فاصله دارد و طاق های فرازین آنها توسط تیرهای چوبی به همدیگر اتصال یافته اند که باعث استحکام و ماندگاری طاق و گنبدشده است.


مصالح به کار رفته در پی دیوارها، ستون ها و کف شبستان سنگ و بقیه قسمت های آن آجر می باشد که به جزء تراش سنگ ستون ها و نوع آجر چینی بنا به ویژه در بخش داخلی شبستان که از توازن مناسبی برخوردار است کل فضای مسجد و حجره های اطراف صحن بدون تزیینات معماری می باشد.


پشت بام اصلی مسجد را هیجده گنبد آجری نیم کره ای پوشانده که سابقا با ناودان های سنگی آبریز آن میسرشده بود و محراب آن در بخش شمالی قرار دارد و طبقه دوم ان که بخشی چزئی را شامل می شود ویژه نمازگزارن زن است که با بخش اصلی تفاوت کلی دارد.


صحن مسجد به ابعاد 12 × 19 متر درمیانه دارای حوض خانه و در سه ضلع دارای حجره ها و اتاق هایی است که به عنوان مدرسه مورد استفاده طلاب قرار می گیرد.


این حجره ها دارای پوشش های طاقی هستند و ورودی اصلی مسجد، در ضلع شمالی است و بر بالای آن، کتیبه ای قرار دارد.

 

در قرنیه ورودی مسجد حوضخانه ای زیبا وجود داشت که بر اثر سهل انگاری گنبد و طاق این حوضخانه به کلی از بین رفته بود که چند سال اخیر مجددا به همان فرم و شکل اولیه بازسازی شده است.

 

شهرستان مهاباد یکی از شهرهای آذربایجان غربی است که در جنوب دریاچه ارومیه قرار دارد و دارای آب و هوای سرد سیری می باشد که بهترین زمان برای سفر به آن از اردیبهشت تا مهر ماه و به ویژه تابستان می باشد و بیشتر مردم این منطقه کرد و اهل تسنن بوده و دارای مذهب شافعی هستند.


مهاباد به عنوان یکی از شهرهای کاملا توریستی و با جذابیت های فراوان شناخته شده و در ایام تعطیل به خصوص در فصل تابستان، سیل عظیم مسافران از شهرهای اطراف به سمت این شهرستان سرازیر می شوند.


یکی از بازارهای بزرگ و معروف تاناکورا در غرب کشور در شهرستان مهاباد واقع شده که بازاری جالب و دیدنی می باشد که علاوه بر اجناس داخل آن که بسیار متنوع و فراوان هستند دیوارها و سقف حصیری آن نیز دیدنی است اما شاید به صرفه ترین خریدهادر این بازار لباس، کیف و کفش و عروسک باشد.


گفتنی است، سد مهاباد و رودخانه آن، غار سهولان، غار تاریخی فخریگاه از دیگر نقاط دیدنی این شهرستان به شمار می آیند.


پایان پیام/

کد خبر 231008

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha