خبرگزاری شبستان ،جشنواره داستان انقلاب درحالی برگزارشد که جشنواره متعدد فرهنگی وادبی در کشورازسوی نهادهای مختلف برگزارمی شد اما جای خالی جشنواره ای که صرفا به موضوع داستان انقلاب بپردازد همچنان خالی بود تا اینکه ایده جشنواره داستان انقلاب توسط امیرحسین فردی نویسنده رمان «اسماعیل»نخستین داستان انقلاب از سوی مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری مطرح شد وخیلی زود این ایده ازسوی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پذیرفته شد و به این ترتیب نخستین جشنواره داستان انقلاب درکشوردرحوزههای بزرگسال، داستان، کوتاه و رمان کلید خورد و خیلی زود آثاری ازسوی نویسندگان مختلف به این جشنواره ارسال شد چرا که ضرورت برگزاری چنین جشنواره به خوبی در جامعه احساس می شد.
درنخستین سال برگزاری جشنواره با توجه به فرصت اندکی که به شرکت کنندگان داده شده بود و با وجود اینکه که قبلا انگیزه کافی برای خلق داستان انقلاب وجود نداشت اما 396 اثربه دبیرخانه جشنواره داستان انقلاب ارسال شد که از آن تعداد 40 اثرتوانست ازغربال داوری عبورکند. در این دوره البته هیچ اثری به عنوان برگزیده نگرفت و تنها آثاری به عنوان آثار شایسته تقدیرمعرفی شدند. و کسانی مانند محمد کاظم مزینانی برای رمان «سه گانه شاهنشاهی» ، سیدهاشم حسینی برای رمان «اشک آخر»، محمد علی گودینی برای رمان «تالار پذیرایی پایتخت»، و تیمور آقامحمدی برای داستان کوتاه« شرکت دریک قتل دسته جمعی»مورد تقدیر قرار گرفتند.
درسال دوم به گفته داوران جشنواره کیفیت آثاربهترازدوره قبل بود دراین دوره حدود 364 اثربه دبیرخانه جشنواره ارسال شد که ازاین تعداد درنخستین مرحله ازداوری 134 اثردرزمینه های مختلف به مرحله نهایی رسیدند که درمیان این آثار«گل سنگ» نوشته سیدهاشم حسینی،«فصل کبوتر» به قلم حسین فتاحی،«تفنگ پدربربام شهر»نوشته حسن بهرامی به مرحله نهایی رسیدندهمچنین ودرحوزه داستان کوتاه«آش پشت پا» نوشته کبری زارع پاکدل،«کلاه پهلوی»نوشته کامران جباری و«چقدر حرف نمی زند» اثرهاجرهدایت به عنوان برگزیده معرفی شدند.
در سومین دوره ازجشنواره داستان انقلاب320 اثردر حوزه های رمان و داستان کوتاه بررسی شد که می توان گفت این دوره یکی از دوره های پرحجم این جشنواره بود والبته دردوره سوم بخش داستان نوجوان نیزبنا برضرورت ونیاز به جشنواره اضافه وقرارشد کتابهای برگزیده این دوره باعنوان«عقربه هاخوابشان می آید»اثربرگزیده بخش نوجوان،«مبصر کلاس هشتم» اثربرتر بخش نوجوان وهمچنین «میوه های رسیده» اثر برگزیده بخش بزرگسال توسط انتشارات سوره مهر منتشر شود.
اخبارموجود درباره چهارمین جشنواره داستان انقلاب حاکی ازاین است که بیش از350 اثربه دبیرخانه جشنواره ارسال شده است که دربین نویسندگان آثارارسالی،افراد صاحب نامی وموفقی زیادی به چشم می خورد و با آنکه هنوز نظرات داوران اعلام نشده است اما رقابت سختی درپیش است.
اما ارزیابی نویسندگان ازجشنواره داستان انقلاب متفاوت است با این وجود در یک زمینه همه افراد با یکدیگرنقطه نظری مشترک دارند و آن این است که برگزاری جشنواره داستان انقلاب یک ضرورت انکارناپذیراست واین جشنواره باید گامهایی محکمتری برای پیشبرد ادبیات انقلاب بردارد.
حسین فتاحی یکی از نویسندگان برگزیده داستان انقلاب درباره در این باره براین باور است که: برای خلق داستان انقلاب باید وقایع تاریخی وخاطرات انقلاب جزبه جز ثبت شود و فارغ ازاین ثبت تاریخی وقایع وخاطرات ما باید بیاییم و داستانی بنویسم که پس زمینه های وقایع انقلاب را داشته باشد بنابراین درمرحله خلق اثرداستانی نباید دغدغه ثبت وقایع را داشته باشیم.
محمد ناصری یکی ازداوران جشنواره داستان انقلاب دراین زمینه عنوان می کندکه زمانیکه امیرحسین فردی ایده جشنواره داستان انقلاب را مطرح کرد بنا بر ضرورت و اهمیت ایده و طرح وی،محسن پرویزکه درآن زمان معاونت فرهنگی
ارشاد را برعهده داشت از این طرح استقبال کرد و نخستین دوره جشنواره داستان انقلاب به این ترتیب که همه کارها را اعم از داوری، فراخوان و.. را حوزه هنری انجام دهد و اما جوایز برگزیدگان برعهده ارشاد پا گرفت.
وی می افزاید: جشنواره داستان انقلاب هرسال ازنظرکیفی بهترازسال گذشته برگزارمی شود وسطح آثاربهترازقبل است وبا تغییر داوران سلایق که آثار را بررسی می کند نیز گسترده ترمی شود.
ناصری همچنین عنوان می کند: به نظرم یکی از کارها خوب هیات داوران جشنواره داستان انقلاب این است که ازنویسندگان تقدیری دعوت می شود که درجلسه هیات داوران حاضر شوند و هیات داوران نقطه نظرات خود را درباره اثرمورد نظر به نویسنده انتقال می دهند که این مسئله کمک بسیاری به نویسنده دربهترشدن داستان می کند.جالب توجه این است که یکی از افرادی که ازنقطه نظرات داوران جشنواره داستان انقلاب درکتاب خود استفاده کرد محمد کاظم مزینانی نویسنده کتاب«شاه بی شین»بود.
وی تصریح می کند: درجشنواره داستان انقلاب افراد ازسطوح مختلف شرکت کردند وحتی افرادی تازه کاربرای دبیرخانه داستان انقلاب اثرفرستاند اما داوری به نوعی است که تنها آثارخوب و قوی بالا می آید.
ناصری اظهارمی کند:هر دوره که می گذرد جشنواره داستان انقلاب کیفی ترازقبل است حتی بنابرضرورت و احساس نیاز در سومین دوره بخش نوجوان نیزبه جشنواره اضافه شده اکه آثارخوبی در این زمینه نیز تالیف شده است ومن معتقدم که باید نوجوانان نیزبا انقلاب بیشتر آشنا شوند.
سمیرا اصلانپورنیزازداوران دوم چهارم است وی براین باوراست که ما برای انقلاب جشنواره کم داریم اما به نظرمی رسد کسانی که درجشنواره داستان انقلاب شرکت می کنند باید اطلاعات بیشتری نسبت به آنچه که ازطریق مطبوعات وصدا وسیما به دست بیاورند بلکه باید مطالعات بیشتری روی اسناد ووقایع انقلاب اسلامی داشته باشند تا اینکه که کارهای که با موضوع انقلاب اسلامی تولید می کنند جذابیت بیشتری داشته باشند. به عبارتی با تخییل صرف و بدون تکیه به مستندات وآشنایی با عناصر داستانی نمی توان اثر خوبی خلق کرد.
وی همچنین درباره آثارارایه شده درحوزه بخش نوجوان داستان انقلاب تصریح می کند: تا سال گذشته داستانهای ارایه شده درحوزه نوجوان ازنظرسطح کیفی نازل بودند ودرحوزه بزرگسال آثار قوی تری ارایه می شد به زبانی دیگرادبیات نوجوان درجامعه ما دچار فطرت بود وآثارجذابی دراین حوزه تولید نمی شد اما درحال حاضرمی توان گفت که ما در این زمینه گامهای بلندی به جلو برداشته ایم و آثارنوجوان ارایه شده درجشنواره داستان انقلاب هم کیفی تراست.
و اکنون که ما پنجمین دوره جشنواره داستان انقلاب سلامی را پشت سر می گذاریم بنیان گذار این جشنواره در نشست خبری این جشنواره با ابراز خرسندی از برپایی این جشنواره انگیزه نویسندگان متعهد را که در این جشنواره شرکت می کنند را بیش از انگیزهای مادی بیان می کند و این جشنواره را مورد پذیرش نویسندگان متعهد و جوان کشور می داند و معتقد است و آنها میتوانند دورنمای روشنی را برای ادبیات داستانی کشور رقم بزنند.
اما آنچه مسلم است اینکه داستان انقلاب داستانی نیست که بی تفاوت از کنارش بگذریم بلکه این جشنواره داستانی دنباله داراست که جشنواره تنها فصل نخستین آن راشامل می شود وما باید به جایی برسیم که ادبیات داستانی انقلاب این جریانی فکری را که برمبنای ارزشها و آرمانهای انسانی رقم خورده است به دنیا بیشتروبیشترمعرفی کندوما آثاری طراز اول خلق کنیم که دنیا مشتاق خواندن و مطالعه آن باشد.
پایان پیام/
نظر شما