حجت الاسلام و المسلمین علیرضا قائمی نیا، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به علت شکل گیری ایدئولوژی های مدرن در غرب به خبرنگار شبستان گفت: در آغاز عصر جدید در غرب، عالم مدرن در سه جهت پایه ریزی می شود، یک جهت افکار "ماکیاولی"، از یک سو نزاعات کارگری، و از سوی دیگر از جهت هنر که افرادی چون میکل آنژ برای تقدس زدایی از هنر تلاش می کنند.
وی ادامه داد: این جریان تا آنجا پیش می رود که عصر روشنگری پدید آمده و خودبنیادی عقل مطرح می شود به این معنا که عقل و وحی دو مقوله جدا از یکدیگر هستند و بدین گونه عالم مدرن شکل می گیرد، اما اساس شکلگیری این افکار در مخالفت با کلیسا و نزاع پروتستان با کلیسا بود.
حجت الاسلام قائمی نیا در مورد ورود این نظریات به جامعه ایران اظهار کرد: این نظریات و نحوه ورودشان به ایران به دوران قبل از انقلاب باز می گردد، اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و به علت فضای خاص فکری ایجاد شده به انضمام ترجمه مباحث مرتبط با این ایدئولوژی ها شاهد ترجمه ها و سخنرانی های متعددی هستیم.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: مخالفان نظام در آن همان دوران ساده ترین راه برای مخالفت خود را در این می دیدند که به سمت مکاتب سکولار بوند و دیدگاه های آن را تقویت کرده و مکاتب غربی را عنوان کنند، به بیان دیگر نوع مواجهه مخالفان نظام با نقش حکومت دینی باعث شد تا ایدئولوژی های مدرن در آن مقطع زمانی در ایران بیشتر مطرح شود.
وی با اشاره به حضور نظریات و مکاتب غربی در ایران قبل از وقوع انقلاب اسلامی بیان کرد: قبل از انقلاب به علت اینکه هنوز حکومت دینی وارد نشده بود، نوع مواجهه با این مکاتب و شیوه نقدهای آن دوره نه به شکلی جدی بود و نه به صورتی علمی، اما بعدها و پس از انقلاب اسلامی نوع مواجهه علمی شد.
حجت الاسلام قائمی نیا خاطرنشان کرد: آنچه که از آن به عنوان ایدئولوژی مدرن یاد می کنیم و قبل از انقلاب اسلامی در میان برخی مطرح شد، در گستره عالم مدرن فکری نبوده است بلکه حواشی عالم مدرن بوده است، و به دنبال آن جریان هایی مثل مدگرایی و افکاری از نوع مخالفت های سطحی با دین مطرح شد، حال آنکه بعد از انقلاب مدرنیسم فرهنگی با ابعاد فلسفی وارد ایران شد.
پایان پیام/
نظر شما