خواجه نصیرالدین طوسی مرجع علمی دوران خودش بود

دکتر ایرانی بااشاره به اینکه خواجه نصیر، باکیاست ودانایی تمامی تهدیدهای مغلولان را به تربیت دانشجویان وتالیف کتب علمی تبدیل کرد، گفت:ایشان را می توان مرجع علمی زمان خود دانست که فرهنگ گفتگوهای علمی را رواج داد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، همیاش میراث علمی و فلسفی "خواجه نصیر الدین طوسی"، صبح امروز، چهارم اسفند با سخنرانی دکتر اکبر ایرنی، مدیر انتشارات موسسه پژوهشی میراث مکتوب، به عنوان میزبان و برگزار کننده اصلی همایش، کار خود را آغاز کرد.

 

وی در ابتدای سخنانش با اشاره به اینکه میراث مکتوب، 18 سال قبل برای پژوهش و احیای آثار مفاخر فرهنگ و تمدن ایران اسلامی با حمایت وزارت ارشاد اسلامی تاسیس شده است، گفت: همواره رمز تمدن فرهنگ اسلامی بر میزان توجه و شناخت نسل های پاینده به اندیشه های گذشتگان مبتنی بوده است.

 

ایرانی در همین زمینه افزود: خواجه که معلم سوم نامیده شده است، متعلق به تمام بشریت است و این مرکز با توجه به شخصیت ممتاز وی، پیشتر چهار اثر وی را منتشر کرده و به مناسبت این همایش نیز 10 اثر دیگر از وی در دست چاپ دارد.

 

وی با ممتاز خواندن شخصیت خواجه که شاگردانش او را استاد بشر لقب داده اند، گفت: تعبیر مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه خواجه بلاشک یکی از برجسته ترین علمای تاریخ است و جا دارد که بر ایشان مباهات کنیم، اهمیت دو چندان این شخصیت برجسته را می رساند.

 

ایرانی با تاکید بر اینکه قرن هفتم هر چند با حمله مغول به ایران، چیزی جز قتل و ویرانی به همراه نداشته اما خواجه چون دری در این میانه درخشیده است اظهار کرد: در آن روزگار شخصیت هایی همچون مولوی، سعدی و ابن عربی و بزرگان دیگری مطرح بوده اند، اما همچنان قدر و منزلت هیچ یک از این دانشمندان و متفکران با قدر و ارزش خواجه نصیر قابل قیاس نیست. او توانست 30 سال در الموت پناه گیرد و مهمترین آثار علمی و فلسفی خود را تالیف کند.

 

وی با اشاره به اینکه قرن هفت هجری، مطابق با قرن 13 میلادی، قرن خواجه نصیر الدین طوسی نام گرفته است، ادامه داد: تالیف 150 اثر، تاسیس رصدخانه مراغه و تاسیس بزرگ ترین کتاب خانه جهان با چهار هزار عنوان، ابعاد شخصیتی او را ممتاز کرده است.

 

ایرانی با اشاره به فرمایش حضرت امام خمینی(ره) درباره خواجه نصیر که فرموده اند: "خواجه نصیر وزارت را برای ریاست نپذیرفت بلکه برای رام کردن هلاکو خان، وزارت را قبول کرد"، ادامه داد: خواجه نصیر، با کیاست و دانایی تمامی تهدیدهای مغلولان را به تربیت دانشجویان و تالیف کتب علمی تبدیل کرد. وی در همین زمینه افزود: ایشان را می توان مرجع علمی زمان خود دانست که فرهنگ گفتگوهای علمی را رواج داد.

 

ایرانی با اشاره به ابعاد دیگر شخصیت علمی خواجه نصیر به عنوان مصحح میراث گذشتگان خود، ادامه داد: خواجه یک مصحح و ویراستار بزرگ هم هست و خود او بر این مسئله اذعان دارد که کتب گذشتگان را بررسی کرده است و آنها را مبهم یافته و برای آنکه آنها را در اختیار آیندگان قرار دهد، اصلاح نموده و شرح داده است.

 

وی با ابراز امیدوار از پربار بودن چنین همایش هایی، افزود: کار دبیرخانه این همایش، به دلیل حجم وسیع فعالیت های علمی، از شش ماه قبل کار خود را آغاز کرده و امروز برنامه های خود را در 12 پنل و شش جدول تخصصی پی خواهد گرفت.

 

ایرانی از "معیار الاشعار"، "اندیشه های فلسفی و کلامی"، "شرح الاشارات"، "التذکره فی علم الهیئه" و "اوصاف الاشراف" به عنوان کتاب هایی نام برد که در آستانه همایش از خواجه نصیرالدین طوسی به زیور چاپ منتشر شده است.

 

بنابر این گزارش، مراسم اختتامیه همایش خواجه نصیرالدین طوسی، پنج شنبه، پنجم اسفند از ساعت 18 در کتابخانه ملی آغاز می شود. در این مراسم که با حضور دکتر سید محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس همایش برگزار می شود ابتدا دکتر باقری، دبیر علمی همایش به ایراد گزارش خواهد پرداخت، در ادامه پیام همایش قرائت می شود و حسن ختام همایش بین الملی میراث علمی و فلسفی خواجه نصیرالدین طوسی، سخنرانی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهد بود.
 

گفتنی است، در جریان این مراسم، لوح تقدیر به چند تن از پیشکسوتان در نشر و تصحیح آثارخواجه نصیر الدین طوسی اهدا می شود.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 22535

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha