تلاش برای راه‌اندازی شبکه ماهواره‌ای فقه مقارن

امروز زمام کشورهای اسلامی به دست افرادی متعصب و خشنسپرده شده که جز به تفرقه‌افکنی و ایجاد دشمنی نمی‌اندیشند، بنابراین ایجاد یک شبکه ماهواره‌ای فقه مقارن ضرورتی دوچندان دارد.

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت‌الاسلام مبلغی، رییس دانشگاه مذاهب اسلامی پیش از ظهر امروز در نشست خبری تبیین برنامه‌ها و رویکردهای این دانشگاه گفت: مبانی و پیش‌فرض‌ها و نظام‌های آموزشی این دانشگاه و همچنین برنامه‌های کلان ما در ایجاد تحول در دانشگاه مذاهب اسلامی با توجه به دو مؤلفه اساسی یعنی دانشگاهی‌بودن و مذاهبی‌بودن این مرکز بر مبنای دانش‌بنیان‌بودن فعالیت‌ها تعریف می‌شود.

وی داشتن رویکرد تولید معرفتی در دانش‌های اسلامی و مشارکت‌پذیری در این عرصه را از جمله رویکردهای جدید این دانشگاه عنوان کرد و گفت: اگر دانشگاه مذاهب ابداعاتی در تولید دانش‌های اسلامی داشته باشد آن را در اختیار سایر دانشگاه‌های جهان اسلام نیز قرار خواهد داد و به همین شکل از فرصت‌ها و مشارکت‌های جهان اسلام نیز استفاده کرده و تلاش می‌کند تا در زمینه تولید علم مطالبه مشارکت‌جویی از سایر دانشگاه‌های جهان اسلام را نیز داشته باشد.

مبلغی با اشاره به اینکه دانش‌های اسلامی در ابتدا به شکل واحد و یکپارچه شکل گرفتند، یادآور شد: در صدر اسلام دانش‌های اسلامی با توجه به اینکه امت اسلام یک امت واحد بود دانش‌ها نیز حالت یکپارچه داشت البته این یکپارچگی به معنای وحدت دیدگاه نیست. امروز ما شاهد چندعلمی‌‌شدن علوم اسلامی هستیم و دانشگاه مذاهب به سمت یکپارچه‌سازی دانش‌های اسلامی پیش خواهد رفت. علم یکپارچه فضایی را پیش می‌آورد تا اصحاب رسانه در جریان تبادل آرا قرار گرفته و همکاری برای کارکردبخشی علم در جامعه وجود داشته باشد.

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی تصریح کرد: امت واحد اسلامی برای اینکه بتواند به سهولت کارکردهای ویژه‌ای را بر دوش علم بگذارد و از آن بهره‌مند شود نیازمند وحدت است. ما تلاش می‌کنیم تا در فضاهای دانشی خود با نگاهی عمیق به مناسبات‌سازی میان شیعه و سنی گام برداریم.

وی افزود: در رابطه با مسئله تقریب نیز این دانشگاه تلاش می‌کند تا در چهارچوب نگاه عمیق رهبری در رابطه با کوشیدن برای ایجاد امت اسلامی که برگرفته از اندیشه قرآنی است، وارد شده و آنچه از عهده این دانشگاه برمی‌آید به صورت دلسوزانه و مسئولیت‌پذیرانه دنبال کند. پویش‌داشتن، صادق‌بودن و کوشیدن برای طرح دانش‌های کلانی که بتواند در خدمت مسایل جهان اسلام باشد از رویکردهای ما در این عرصه است.

حجت‌الاسلام مبلغی در بخش دیگری از سخنان خود به استقراربخشی سه نظام خاص در دانشگاه مذاهب اشاره کرد و گفت: کلیه برنامه‌ها و رویکردهای این دانشگاه در چهارچوب سه نظام آموزشی، پژوهشی و تعاملی شکل می‌گیرد. نظام آموزشی ما با ویژگی خودمتحول از نظر شیوه‌های آموزشی پایه‌گذاری می‌شود یعنی شیوه‌هایی که در این دانشگاه ارایه می‌شود چنان خواهد بود که به سوی کلیشه‌ای و فسیل‌شدن یا مانع تحول و تکامل‌بودن پیش نمی‌رود و از این مسایل برحذر است. در این نظام آموزشی باید شیوه‌های باز و آزاد مبتنی بر تکامل علمی را تعریف و شناسایی کرد.

رییس دفتر پژوهش‌های اسلامی مجلس شورای اسلامی همچنین ویژگی دوم این نظام آموزشی را مصونیت از نظر فرهنگ آموزشی برشمرد و گفت: هر نظام آموزشی که زیر سایه فرهنگ آموزشی قرار نداشته باشد نمی‌تواند پویایی داشته باشد، سومین ویژگی این نظام نیز درون‌زایی محتوایی آن است که با ایجاد رویکردها، واحدها و بخش‌های آموزشی خاص تحقق می‌پذیرد؛ به عبارت دیگر نظام آموزشی ما باید به گونه‌ای باشد که دم به دم در درون خود محتوا تولید کند، این نظام می‌بایست در درون خود کادرسازی داشته باشد چرا که دانشجو و استاد به عنوان سرمایه‌های یک دانشگاه باید تبدیل به کادرهای جهانی برای اسلام شوند و به اساتید دانشگاه مذاهب می‌بایست هویت تقریبی بخشید.

وی تصریح کرد: ما در زمینه نظام پژوهشی نیز تلاش می‌کنیم تا نظامی با هدف پشتیبانی از دو نظام آموزشی و ارتباطی و با چهار سنخ از فعالیت‌های پژوهشی تدوین و تعریف کنیم که از جمله این فعالیت‌ها می‌توان به پژوهش‌های معطوف به رسالت دانشگاه و تأمین و دست‌یابی به تعامل با دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه و همگرایی دانشگاهی اشاره کرد. بارگذاری فصل‌های کنونی نیز از دیگر فعالیت‌هایی است که باید در نظام پژوهشی شکل بگیرد.

حجت‌الاسلام مبلغی نظام تعاملی را از دیگر نظام‌های لازم‌الاستقرار در این دانشگاه دانست و افزود: این نظام چند هدف را دنبال می‌کند که از جمله آنها ایجاد رشته‌هایی به فراخور نیاز در جهان اسلام، ایجاد کرسی‌های علمی مقارن در دانشگاه‌های اسلامی، ایجاد رشته‌هایی در دانشگاه‌های اسلامی دنیا، تبادل استاد و دانشجو و ایجاد کارگاه‌های آموزشی که بعد بین‌المللی داشته باشد مشارکت علمی با حضور حوزه‌های علمیه و ایجاد فرصت برای سفرهای علمی به دانشگاه‌های جهان اسلام می‌باشد.

وی در بیان برنامه‌های کلان دانشگاه مذاهب گفت: به راه‌انداختن جریان فقه مقارن با هدف پرداختن به بخشی از مسایلی که امروز سرنوشت امت اسلامی در گروی آن است و شیعه و سنی در ارتباط با این مسایل سرنوشت مشترکی دارند از جمله برنامه‌های کلان ما است؛ به همین دلیل فقه مقارن ایجادشده، فقهی ایستا و منفعل که به کلیشه‌ها و موضوعاتی که خاستگاه تعصبات است روی بیاورد، نخواهد بود. برای تضمین آن نیز خط مشی‌های ویژه‌ای در نظر گرفته شده است که ظرف مدت یک تا سه هفته با حضور برخی از فضلای حوزه و دانشگاه تیمی با اختیارات کافی منصوب شده و بدون دخالت در کار آموزش و پژوهش تنها بر موضوع فقه مقارن متمرکز و سرفصل‌های فقه مقارن ناظر به مسایل و مشکلات کلان جهان اسلام را تهیه می‌کنند.

رییس دانشگاه مذاهب افزود: این تیم همچنین کلیه دانشگاه‌ها و واحدهای درسی که در سراسر جهان اسلام حتی در حوزه‌ها و دانشگاه‌های اهل تسنن مرتبط با فقه مقارن هستند و شخصیت‌های علاقه‌مند در این زمینه را شناسایی می‌کند.

وی تصریح کرد: برپایی نشست‌ها و کارگروه‌های فقه مقارن با حضور اساتید جهان اسلام در ایران یا خارج ایران از دیگر وظایف این تیم است.

مبلغی کوشش برای بکارگیری تلاشی متمرکز به منظور ایجاد شبکه ماهواره‌ای فقه مقارن را از جمله اهداف بلندمدت این دانشگاه برشمرد و گفت: امروز زمام کشورهای اسلامی به دست کسانی سپرده شده که افرادی متعصب و خشن بوده و جز به تفرقه‌افکنی و ایجاد دشمنی نمی‌اندیشند، بنابراین ایجاد یک شبکه ماهواره‌ای فقه مقارن ضرورتی دوچندان دارد البته ممکن است این طرح در مدتی پنج‌ساله عملی شود ولی به هر حال تلاش در این عرصه باید آغاز شود.

توسعه هیئت علمی در داخل و خارج کشور از دیگر برنامه‌های کلان دانشگاه مذاهب است که مبلغی به آن اشاره کرد و گفت: دانشگاه مذاهب اسلامی نمی‌تواند با جهان اسلام ارتباط نداشته باشد، ما باید حتی برای تدریس برخی از دروس از دانشمندان و اساتید خارجی برای حضور در این دانشگاه دعوت کنیم.

وی افزود: ایجاد دانشگاه مجازی از دیگر برنامه‌هایی است که در رویکردهای دانشگاه مورد توجه قرار می‌گیرد. امروز سرنوشت دانش بیشتر در فضای مجازی رقم می‌خورد تا در فضای فیزیکی بخصوص در عرصه تقریب که گام چندانی در آن برداشته نشده است. دانش از طریق اجماع دانشمندان تشکیل می‌شود و این اجماع در فضای مجازی بیشتر امکان‌پذیر است.

مبلغی یادآور شد: برنامه‌ریزی برای فعال‌سازی ارتباط با جهان اسلام نیز به صورت فوری انجام شود چرا که اگر این ارتباطات را به فراهم‌آمدن شرایط و امکانات و وجود فضاهای ساختاری بسپاریم فرصت‌ها از دست می‌رود. ما باید بتوانیم نگاه عمیق انقلاب اسلامی را که در آن شیعه و سنی با هم به سمت برادری و برابری سازنده و مؤثر و در خدمت اسلام پیش می‌روند را به حالتی روشن و امیدوارکننده برسانیم.

پایان پیام/
 

کد خبر 225283

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha