تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی خراسان رضوی مستند سازی می شود

رئیس اداره اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی از مستندسازی تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی خراسان رضوی خبر داد و گفت: مشهد به لحاظ پژوهش های انجام شده دومین قطب انقلاب اسلامی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، علی حسن آبادی، رئیس اداره اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی، ظهر امروز (16بهمن) در نشست آسیب شناسی پژوهش های تاریخ انقلاب اسلامی در خصوص مستند سازی تاریخ انقلاب، اظهار کرد: انقلاب اسلامی و جنگ ایران و عراق در زمینه تاریخ نگاری اهمیت دارد.


وی با اشاره به اینکه بیش از دو سوم منابع و تاریخ نگاری های صورت گرفته در ایران مربوط به جنگ و انقلاب اسلامی است، تصریح کرد: همه انقلاب ها برای مستندسازی تاریخ خود و ارائه تصویر صحیح از گذشته به منظور ایجاد پایه های محکم فکری نیاز به تاریخ نگاری دارند.


وی با اشاره به اهداف تاریخ نگاری انقلاب، عنوان کرد: ارائه صحیح از وجوه متفاوت انقلاب، ارائه تعریف صحیح از سرشت و معرفت انقلاب، آینده سازی برای انقلاب و ارائه اطلاعات برای آینده از اهداف ناریخ نگاری است.


وی با بیان اینکه پژوهشگران از حوزه تولید مباحث انقلاب بالاتر نرفته اند و این یک آسیب برای تاریخ نگاری محسوب می شود، افزود: در زمینه پژوهش های انقلاب اسلامی باید مرکز مطالعاتی قوی برای جمع آوری کلیه اسناد و مدارک تاریخی مربوط به انقلاب اسلامی راه اندازی، ساماندهی و سیاست گذاری شود.


وی بیان کرد: توجه به تاریخ نگاری محلی انقلاب نیز ضروری است و در این راستا واحد مطالعات آستان قدس رضوی در این زمینه فعالیت کرده و طی سال آینده کار تاریخ محلی خراسان بزرگ انجام می شود.


وی با بیان اینکه مشهد دومین شعبه مرکزی اسناد انقلاب اسلامی در ایران را داشت، گفت: بعد از تعطیلی این مرکز مجموعه مصاحبه ها، عکس ها و اسناد آن به تهران منتقل شد.


وی با اشاره به این مطلب که دهه 80 با تعطیلی مرکز اسناد مشهد، تاریخ نگاری در این شهر در رکود فرو رفت و کارهای پژوهشی به تهران انجام شد، ادامه داد: در حال حاضر یک واحد مطالعات مرکز آستان قدس رضوی راه اندازی شده و مهم ترین کاری که در این واحد انجام می شود تهیه بانک اطلاعاتی در زمینه انقلاب است.


وی از مستند سازی تاریخ شفاهی شهرستان های خراسان رضوی خبر داد و گفت: با این اقدام خلاء شهرهای کوچک در زمینه مطالعات انقلاب برطرف می شود اما تاکنون اقدامات چشمگیری در زمینه مستندسازی منابع شفاهی صورت نگرفته و باید بیش از بیش به این مقوله پرداخت.


وی با انتقاد به این موضوع که نقش مردم نیز در انقلاب اسلامی نادیده گرفته شده است، گفت: انقلاب در 22 بهمن 57 تمام نمی شود زیرا تمام پژوهش های صورت گرفته مربوط به قبل از انقلاب بوده و بعد از انقلاب هیچ پژوهشی انجام نشده که این موضوع نیز باید مدنظر پژوهشگران قرار بگیرد.


وی به نقش رجال و علما در انقلاب اشاره کرد و افزود: علما و رجال سیاسی دارای جایگاه ویژه و برجسته ای در جریان انقلاب اسلامی بودند.


بنا بر گزارش شبستان در ادامه ابراهیم آذری، کارشناس تاریخ شفاهی آستان قدس رضوی گفت: کاستی های تاریخ نگاری انقلاب باید توسط پژوهشگران مورد واکاوی و بررسی قرار بگیرد.


وی با بررسی کتاب "تاریخ لشکر خراسان" اظهار کرد: در این کتاب به هیچ وجه به انقلاب پرداخته نشده و در واقع نوع بینیش نویسنده نظامی است.


وی با مهم خواندن تاریخ نگاری انقلاب اسلامی، ادامه داد: محتوای کتاب های انقلابی باید مورد بررسی قرار بگیرد و کاستی های تاریخ نگاری انقلاب توسط پژوهشگران واکاوی شود.


وی با بیان اینکه دانشگاه فردوسی مشهد از سال 1328 فعالیت سیاسی خود را آغاز کرده، افزود: اکنون با توجه به قابلیت ها و ظرفیت هایی که در این دانشگاه وجود دارد به تاریخ شفاهی پرداخته شده است.


وی ادامه داد: دانشگاه فردوسی اولین دانشگاهی بود که به پروژه تاریخ شفاهی پرداخته و در این زمینه با 40 تن از اساتید مصاحبه هایی انجام پذیرفته است.


وی در خصوص وی‍ژه نامه انقلاب نیز بیان کرد: تاکنون سه شماره از این ویژه نامه بر پایه اسناد و تاریخ شفاهی و 10 ساعت مصاحبه منتشر شده است.


پایان پیام/

کد خبر 224810

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha