مناره تاریخی مسجد جامع برسیان؛ چهارمین مناره تاریخی ایران

رییس اداره امور فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان مناره مسجد تاریخی برسیان را یکی از قدیمی ترین مناره کتیبه دار اصفهان و چهارمین مناره تاریخی ایران دانست.

خبرگزاری شبستان: استان اصفهان با دارا بودن آثار تاریخی متعدد توانسته هویت، آداب و فرهنگ پیشنیان ما حفظ را حفظ و برای ما به یادگار بگذارد که از جمله این آثار تاریخی می توان به مسجد جامع برسیان در 42 کیلومتری محور شرقی اصفهان، نزدیک روستایی زیار، بین بلوک بر آن و روی دشتین در روستایی به همین نام اشاره کرد. این بنای تاریخی از یادگارهای دوره سلجوقی است که از عناصر نمایان و مهم معماری آن دوره بهره جسته است.

شهرام امیری، رییس اداره امور فرهنگی و روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان به شاخصه های معماری مسجد تاریخی برسیان اشاره کرد و به خبرنگار شبستان گفت: گنبد خانه ای با مساحت 116 متر مربع (11×5/10) با گنبد بیضی شکل 24 متری برفراز آن است که در کتیبه آجری دایره تحتانی آن با خط کوفی برجسته پایان ساخت.

وی افزود: این بنا را نتعلق به رمضان سال 488(ه.ق) دانسته اند. همچنین مناره 34 متری و به تاریخ 491(ه.ق) نیز در این مسجد قرار دارد که از آن به عنوان قدیمی ترین مناره کتیبه دار اصفهان و چهارمین مناره تاریخی ایران یاد می شود. تاکنون نامی از واقفین و یا سازندگان این بنای تاریخی یافت نشده است.

امیری گفت: این بنا به مانند دیگر مساجد دوران اسلامی دارای عناصری چون گنبد، مناره، میانسرا، شبستان و غیره است و به دلیل برخورداری از معماری عصر سلجوقی (سبک رازی) و استفاده از شیوه های آجری چینی زیبایی چون گل انداز و هزار باف و تزئینات معماری غنی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و برای ابساط این مطلب نظر اکثر کارشناسان و محققین که شیوه آجر چینی مناره این مسجد را یکی از بهترین صنعت آجر چینی قرن پنجم (ه.ق) و دوران سلجوقی می دانند.

رییس اداره امور فرهنگی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان به ثبت این اثر در آثار ملی ایران اشاره کرد و افزود: این مسجد جامع در فهرست آثار ملی ایران با شماره 265 به ثبت رسیده است.

امیری در پاسخ به این سوال که دلیل بی توجهی و تاخیر در مرمت این اثر تاریخی چیست؟ تصریح کرد: از مهمترین دلایل تاخیر در مرمت این اثر تاریخی می توان به الویت بندی در مرمت بناها نسبت به اهمیت و ویژگی های منحصر به فرد آنها، عدم دسترسی راحت و دور از مرکزیت شعری، تامین نشدن بودجه و پشتوانه مالی کافی، میزان تخریب بالای این اثر تاریخی، دشواری و هزینه بر بودن مرمت و دشواری در تعمیر و مرمت به دلیل سبک معماری و درصد تخریب بالا اشاره کرد.

وی در معرفی آثار تاریخی اطراف این مسجد بیان کرد: کاروانسرایی از عهد صفوی در نزدیکی بنا که دارای طراحی دو ایوانی و مساحتی بالغ بر 2060 متر مربع است که از این مقدار میانسرایی 624متر مربعی (24×26) فضا را به خود اختصاصی داده است. در چهار طرف این کاروانسرا 22 حجره (اتاق) با مساحت 9 متر مربع (3×3) قرار دارند.

امیری به مساجد و بناهای دیگر در نزدیکی مسجد جامع برسیان اشاره کرد و گفت: مسجد جامع دشتی از عصر ایلخانی در 16 کیلومتری شرق اصفهان، مسجد ازیران در فاصله 28 کیلومتری شرق اصفهان که در روستای به همین نام قرار دارد و مسجد جامع کاج از بناهای عهد ایلخانی مغول در 20 کیلومتری محور شرقی اصفهان است.

پایان پیام/
 

کد خبر 22469

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha