به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله مصباح یزدی شب گذشته(3اسفند)در جمع عده ای از مسئولان قضائی ضمن تبریک میلاد پیامبر اعظم(ص) و امام صادق(ع) به استعدادهای متفاوت انسان ها اشاره و خاطر نشان کرد: همین تفاوت استعدادها باعث ایجاد تنوعات و وجود شغل های مختلف و پیشرفت جامعه می شود.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، این تفاوت ها را دارای دوجهت طولی و عرضی دانست و گفت: گاهی اختلافات عرضی است یعنی هرکسی در یک زمینه استعداد دارد، یکی در هنر و دیگری در ریاضیات و گاهی اختلافات طولی است به این صورت که برخی افراد در یک زمینه استعداد دارند اما شدت و ضعف دارد و عمل یکی با سرعت و کیفیت بالا و دیگری در همان زمینه سرعت و کیفیت کمتری دارند و همین تفاوت در استعدادها سبب ایجاد تنوعات و استفاده هرکس از زحمات دیگری و چرخیدن چرخ اجتماع می شود.
علامه مصباح یزدی، انسان را دارای دو نوع استعداد خدادای و اکتسابی دانست و گفت: انسان باید ببیند در مجموع چه استعدادهایی دارد و پس از آن همه آن استعدادها را در راه خدا یا به عبارت بهتر برای تکامل خود به کار گیرد.
وی با اشاره به اینکه قضاوت امری حساس و افراد خاصی با استعداد خدادای و اکتسابی آمادگی پذیرش این مسئولیت خطیر را دارند، اظهار داشت: رشته قضاوت قابل مقایسه با دیگر رشته ها نیست، یعنی نمی توان تفاوت آن را با دیگر رشته ها یک تفاوت عرضی دانست، بلکه تفاوت آن طولی، و سطحی بالاتر از دیگر رشته هاست.
عضو خبرگان رهبری، در ادامه با بیان اینکه امر قضاوت قابل مقایسه با دیگر شغل ها نیست، ادامه داد: گاهی بسیاری از خدمات حتی در سطحی وسیع صورت می گیرد، اما به بعد حیوانی انسان اشاره می کند مثلا در راستای تغذیه انسان است، اما کسانی که عهده دار امری قضاوت می شوند خدماتی را انجام می دهند که قابل مقایسه با این نوع خدمات نبوده و نمی توان نسبت بین آنها را با عدد و رقم و کمیت نشان داد.
وی در ادامه با قرائت آیه ای از قرآن کریم، گفت: خداوند به مسأله قضاوت اهمیت ویژه ای داده است.
وی با بیان داستان حضرت داوود(ع) برای تصدی امر خلافت، اظهارداشت: حضرت داوود (ع) برای یک امر ساده و اینکه از طرفین دعوا دلیل نخواسته بود، سال ها به گریه و تضرع به درگاه الهی پرداخت و پس از آن خداوند تصدی امر قضاوت را به وی سپرد و همه ما می دانیم خداوند این قصه ها را برای سرگرمی نقل نکرده است.
آیت الله مصباح یزدی، با بیان نکاتی که از این آیات قرآن فهمیده می شود، اذعان داشت: قضاوت یک امر بسیار حساس است، که جا دارد با یک اشتباه و سهو حتی در موارد ساده، انسان سال ها به تضرع بپردازد.
این استاد اخلاق حوزه علمیه، ادامه داد: علاوه بر استعدادهای خدادادی برای امر قضاوت یک سری اموری باید توسط فرد کسب شود، یعنی انسان باید حق را حکما و موضوعا بشناسد، تا بتواند قضاوت کند.
وی در ادامه با اشاره به نکته دیگری که از این آیه قرآن کریم استفاده می شود، افزود: گاهی انسان علیرغم شناخت حق، به خاطر عواملی چون منفعت مالی یا وابستگی از هوای نفس تبعیت کرده و خلاف حق عمل می کنند.
وی ادامه داد: برای قضاوت دو شرط دیگر علاوه بر استعدادهای خدادادی و کسب امتیازات، لازم است و آن دانستن حکم خداست تا بتوان بر اساس آن بین مردم به حق قضاوت کرد و دیگر پیروی نکردن از هوای نفس است.
آیت الله مصباح، خاطر نشان کرد: عدم تقوا و پیروی از هوای نفس به خاطر فراموش کردن روز حساب است و در پی این تبعیت از هوای نفس عذاب شدید الهی وجود دارد.
علامه مصباح یزدی، با تأکید مجدد بر حساسیت و مسئولیت خطیر قضاوت با طرح این سئوال که چه لزومی دارد انسان این مسئولیت سنگین را بپذیرد، گفت: عهده دار امر قضاوت شدن در صورتی که جامعه نیاز به قاضی خوب داشته باشد، واجب تعینی است و نمی توان از زیربار آن شانه خالی کرد، یعنی اگر انسان نپذیرد به خاطر ترک واجب معصیت کرده و اگر بپذیرد مسئولیت و حساسیت این شغل متوجه اوست.
وی با بیان اینکه این وظیفه امری خطیر و طاقت ما کم است، اظهار داشت: هرچند تکلیف بسیار دشوار است، اما نمی توان از آن فرار کرد، پس باید در این راه از ثروت، مال، فرزندان و جان گذشت و در راه خدا گام برداشت و در این صورت خدای تعالی شجاعت و شهامت و قدرت به وی خواهد داد.
وی ادامه داد: همه قضاوت ها یک نوع نیستند، گاهی قضاوت مربوط به اشخاصی است که در جامعه موقعیت اجتماعی بالایی دارند که در این صورت امر مشکل تر است، چرا که اگر به خاطر یک اشتباه حکم علیه او صادر شود، جامعه نسبت به آنها واکنش نشان داده و اگر به اشتباه به نفع آنها حکم داده شود، باعث جرإت فرد به تخلفات دیگر و بزرگتر می شود از این رو بسیار حساس است.
علامه مصباح یزدی، با بیان کنایه معنادار " هر دانسته ای گفتنی نیست" خاطر نشان کرد : جایی کار قضاوت دشوارتر می شود، که امر مربوط به یک جامعه باشد و نظام در خطر باشد، چرا که برای به ثمر رسیدن این نظام، عزیران و گل های زیادی پرپر شدند، که به برکت خون آنها امروز زندگی راحتی داریم یعنی نظام اسلامی آسان به دست نیامده که به راحتی از دست برود و برای آمادگی در این راه باید از جان و مال گذشت.
وی با بیان خطراتی که قضات را تهدید می کند، اظهار داشت: هم عروج در این شغل به سرعت صورت می گیرد و هم سقوط به قعر جهنم، و گاه با یک امضا می توان سرنوشت رسیدن به مقام قرب خدا یا سقوط را رقم بزند.
وی در پایان اظهار داشت: هرچند سقوط نکردن در این راه بسیار دشوار است، اما باید دانست تنها راه توکل به خدا و توسل به اولیای الهی می تواند راهگشا و نجات بخش انسان باشد.
پایان پیام/
نظر شما