احسان احمدی نصر سرپرست دفتر باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه و سرپرست کاوش در تاق بستان، با اشاره به پایان فاز اول عملیات ساماندهی طاقبستان به خبرنگار شبستان گفت: ساماندهی این محوطه تاریخی با دونگاه آغاز شد که در بعد نخست حفاظت از این مجموعه تاریخی فرهنگی و شاهکارهای سنگ نگاره های دوره ساسانی مد نظر بود و در بعد دوم جهانی شدن این اثر در دستور کار قرار گرفت.
وی تصریح کرد: در سال گذشته ما می دیدم که آب از سقف طاق ها ریزش می کند اما امسال خوشبختانه در بعد حفاظت گامی که برداشتیم یک گام بسیار مورد توجه و مثمر ثمر بود و آسیبی از این باب به طاق ها نرسید.
احمدی نصر، گفت: بر اساس تصاویر و اسنادی که از پاسکال کاس به عنوان یکی از معماران که از این محوطه در قرون گذشته بازدید کرده، سه چشمه در طاقبستان اشاره شده که ما از دو چشمه آن اطلاع داشتیم.
وی اضافه کرد: با کارهای کارشناسی انجام گرفت و با حفر یک متر و 40 سانت از زمین به چشمه سوم که در زیر تاق کوچک و زیر پای میترا بود رسیدیم و خوشبختانه این چشمه هم که محصور شده بود احیا شد.
احمدی نصر، گفت: با برداشتن کف مقابل نقش اردشیر و چشمه ای که نمایان شد، مشخص شد که علت نم گرفتگی و شوره زدگی درون تاق ها به دلیل محصور شدن این چشمه بوده است.
سرپرست دفتر باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، عنوان کرد: در سال گذشته 15 میلیارد ریال برای ساماندهی و بازسازی این محوطه تاریخی در نظر گرفته شد که خوشبختانه به انجام رسید.
وی با اشاره به اینکه ساماندهی محوطه تاریخی تاقبستان گامی برای جهانی شدن این اثر است، بیان کرد: در نوروز 92 تاقبستان با یک چهره جدید پذیرای میهمامان نوروزی و گردشگران از جای جای ایران اسلامی و دیگر نقاط جهان است.
احمدی نصر، اظهارداشت: : انجام کلیه این اقدامات تنها در راستای حفاظت بیشتر از مجموعه تاق بستان بوده است، مجموعه ای که در استان کرمانشاه همچون نگینی می درخشد و اصلی ترین جاذبه گردشگری این خطه است.
گفتنی است، طاقبستان مجموعهای از سنگنگارهها و سنگنبشتههای دورهٔ ساسانی است که در شمال غربی شهر کرمانشاه در غرب ایران واقع شده است. این مجموعه در قرن سوم میلادی ساخته شده است و ارزش هنری و تاریخی زیادی دارد. چند صحنه تاریخی از جمله تاجگذاری خسرو پرویز، تاجگذاری اردشیر دوم، تاج گذاری شاهپور دوم و سوم و همچنین چند سنگنوشته (کتیبه) به خط پهلوی کتیبهای در آن کندهکاری شده است. وجود کوه و چشمه در این مکان، آن را به گردشگاهی روحفزا تبدیل نموده که از زمانهای دیرین تا به امروز مورد توجه بوده است.
پایان پیام/
نظر شما