باید به مظلومیت هزار ساله منظومه حماسی "علی نامه " خاتمه داد

غلامعلی حداد عادل در مراسم پایانی همایش امام علی و میراث مکتوب گفت: زمان آن فرا رسیده است که به مظلومیت هزار ساله منظومه حماسی علی نامه پایان دهیم.

 

به گزارش خبرنگار شبستان در نشست پایانی همایش امام علی (ع) و میراث مکتوب که به موضوع نهج البلاغه و بازتاب سخنان امام علی (ع) در ادب فارسی اختصاص داشت نخست حجت الاسلام قیس بهجت العطار پژوهشگر از مشهد با ارائه مقاله ای با عنوان نهج البلاغه از دیدگاه نو بر ضرورت تصحیح مجدد نهج البلاغه تاکید کرد .

 وی افزود: نهج البلاغه آنطور که شایسته است مورد توجه قرار نگرفته و جا دارد ما با دقت بیشتر و تلاش افزون تر در این زمینه گام برداریم .

 در ادامه دکتر محمد مهدی جعفری استاد دانشگاه شیراز و مترجم و مصحح نهج البلاغه همایش بر لزوم دقت و توجه بیشتر ناشران در نشر و ترجمه نهج البلاغه تاکیدکرد و به حجت الایلام بهجت العطار این مژده را داد که در حال حاضر بیشتر به نهج البلاغه توجه می شود و این اثر ارزشمند از جهات مختلف و به صورت دانشگاهی مورد بررسی قرار می گیرد.

 وی همچنین اظهار کرد: تمام تلاش و کوشش ما در مطابقه نهج البلاغه دفاع از سید رضی است چرا که ساحت مبارک او را از هر گونه دروغ مبرا می بینیم .

 محمود عابدی دیگر سخنران بخش پایانی همایش نیز به بازتاب سخنان امام علی (ع) در ادب پارسی پرداخت و تصریح کرد : اصولا معارف اسلامی در شعر پارسی تاثیر به سزایی داشته است و برخی از شاعران در اشعار خود نشان داده اند که از این معارف ناب سیراب هستند که در این رابطه می توان از شاعرانی جون سنایی ،مولوی ، عطار و نظامی و... نام برد .

 وی خاطر نشان کرد: در دیباچه بسیاری از آثار ادب پارسی و در آغاز سخن علی (ع) مورد مدح ستایش شاعران قرار دارد و اگر نگاهی گذار به این آثار بیندازیم می بینم که آثار ادب پارسی حتی از معارف ناب نهج البلاغه نیز تهی نیستند .

 دکتر ابوالقاسم امامی نیز در این همایش به پدیده ای با عنوان دیوان امام علی(ع) اشاره کرد و در این باره گفت: دیوان امام علی به مجموعه ای از اشعار گفته می شود که دوستداران آن حضرت آن را گرد آوری کرده اند و به صورت یک کتاب در آمده است .
وی یاد آور شد : اشعار موجود در این دیوان با توجه به پایگاه راویان و ساختار اشعار به چند گونه تقسیم شده است نخست گونه ای که به قطع از امام علی است، اشعاری که از شاعران دیگر است گونه ای که به نص از دیگران و به مضمون از امام علی می باشد و بعضی از این اشعار نیز در پاسخ رجزهایی است که هماورادان اما در جنگ با وی سروده اند و ایشان به آنها پاسخ گفته است بنا براین در یک سخن می توان گفتکه این دیوان یا خود سخن امام و یا برگرفته از ادب اوست .

در ادامه و قبل از مراسم اختتامیه دکتر علی موسوی گرمارودی به شعر خوانی پرداخت و بعد از آن رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز در نشست پایانی این همایش با ابراز خرسندی از انتشارعلی نامه اظهار داشت: 10 سالی بود که منتظر انتشار نسخه علی نامه بعد از انتشار مقاله شفیعی کدکنی بودیم که خوشبختانه چاپ مصفح انتقادی حروفی این اثر اتمام یافته و منتشر شده است .

 وی افزود: کار اصلی ادیبان و نویسندگان از زمانی که این اثر منتشر شده سخت تر و سنگین تر است چرا که باید به مظلومیت هزار ساله این اثر خاتمه داد.

 وی در ادامه صفحاتی را از کتاب"النقض"خواند و خاطر نشان کرد: در این کتاب نویسنده به سبک کاملا علمی و دقیق شبهاتی را که بر عقاید شیعیان بیان می کرده اند را به زیبایی پاسخ داده است.

 وی همچنین کتاب النقض را دریایی از فواید و بدایع دانست ویادآور شد : از خصوصیات بارز این کتاب یادگیری آداب نقد است که چگونه می توان غیرتمندانه و در عین حال مودبانه سخنان دیگران را رد کرد.

در خاتمه این مراسم از ابولقاسم امامی ، سید محمد مهدی جعفری ، جویا جهانبخش ، ابوالفضل غلامی و رضا بیات ، حجت الاسلام قیس بهجت العطار ، محمود عابدی ، حبیب الله عظیمی، محمد باقر محمودی ، عزیزالله جوینی به عنوان پژوهشگران میراث علوی تجلیل به عمل آمد.

 همچنین از زنده یاد فهمیمه محبی ، محمد مجتهدی ، ابوالفضل ورمزیاربه عنوان خادمان میراث علوی و نیز از علیرضا عبدالهی به سبب پایان نامه برتر دانشجویی تقدیر و تجلیل شد.

گفتنی است :علی‌نامه سروده شاعری با تخلص ربیع متولد سال 420 ق است که در مناقب امام علی (ع) و مغازی او باناکثین و قاسطین نوشته شد.
ربیع منظومه«علی نامه» را درسن 62 سالگی و در سال 482 ق. به احتمال زیاد در خراسان و شاید ناحیه" بیهق" سروده و سپس آن را به "علی‌بن طاهر عریضی "از سادات این ناحیه هدیه کرد.

 علی‌نامه کهن‌ترین حماسه منظوم دینی به زبان فارسی است که حدود نیم قرن بعد از سرایش شاهنامه فردوسی خلق شد و به دلیل وجودلغات و ترکیبات نادر فارسی، تاریخ شعر و حماسه شیعی، تبیین اعتقادات شیعی و اطلاعات پراکنده تاریخی از اهمیت بسیار برخوردار است.
پایان پیام/

کد خبر 2204

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha