به گزارش خبرنگار شبستان، کوروش اعتماد در نشست خبری امروز در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره مشاوره ژنتیک نیز گفت: از آنجا که پیشگیری از بیماریها در سه سطح قابل انجام است، مشاوره ژنتیک هم میتواند در سه سطح انجام شود. از آنجا که با توجه به ساختار کنونی، نگهداری بخشی از معلولان، بر عهده سازمان بهزیستی است، شاید بتوان گفت پیشگیریهای سطح سوم و مشاوره مربوطه، در این سطح موثرتر خواهد بود.
اعتماد درباره طرح وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای اجباری شدن مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج، گفت: اجباری شدن مشاوره از لحاظ کارشناسی و حقوقی در حال بررسی است و در این زمینه هنوز به تصمیم قطعی نرسیدهایم.
وی افزود: پیش شرط اجباری شدن مشاوره آن است که باید سازمان و ارگان مربوطه بتواند تمام خدمات مورد نیاز را در قالب بستههای کنونی مشاورههای قبل از ازدواج، ارائه کند و نیازی نباشد که زوجین برای دریافت مشاروه ژنتیک، به مرکز دیگر مراجعه کنند.
اعتماد با اشاره به برخی اقدامات انجام شده برای تشخیص زودرس بیماری های سرطان سینه گفت: دستورالعمل و راهنماهای مربوط به غربالگری سرطان سینه تدوین شده و غربالگری این سرطان در چند استان کشور به اجرای آزمایشی گذاشته شده است و جهت گسترش این برنامه، منتظر تخصیص این منابع هستیم.
وی درباره کنترل بیماریهای غیرواگیر، گفت: بیش از نیمی از مرگهای جمعیت عمومی و همچنین معلولیتها، متوجه بیماریهای غیر واگیر است. با توجه به تلاشهای وزارت بهداشت در کنترل بخش عمدهای از بیماریهای واگیر، امروزه فراوانی بیماریهای غیرواگیر بیش از پیش خود را نشان میدهد.
اعتماد با اشاره به کاهش فعالیت فیزیکی، تغذیه نامناسب، مصرف دخانیات و سوء مصرف الکل به عنوان عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر گفت: برای کنترل بیماریها، سه سطح پیشگیری لازم است. در سطح اول لازم است کنترل عوامل خطر صورت گیرد و جمعیت عمومی از عوامل خطر بیماریها مانند اصلاح وضعیت تغذیه و اصلاح فعالیت فیزیکی فاصله بگیرند.
رییس مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت افزود: در سطح دوم پیشگیری نیز تشخیص زودرس بیماریها قبل از استقرار کامل بیماری لازم است، مانند تشخیص زودرس سرطانها و یا کمکاری مادرزادی تیروئید. سطح سوم پیشگیری نیز ویژه بازتوانی است. این اقدامات در برخی از بیماریهای ژنتیک و سرطانها کاربرد داشته و اقدامات لازم در این زمینه انجام شده است.
وی ادامه داد: تغذیه نامناسب، کاهش فعالیت فیزیکی و دخانیات از جمله عوامل خطر مشترک در اغلب بیماریهای غیرواگیر هستند، اما در برخی دیگر از بیماریهای غیرواگیر، کنترل عوامل خطر باید به صورت اختصاصی انجام شود.
وی افزود: در زمینه بیماریهای قلبی و عروقی نیز کنترل فشار خون همچنان ادامه دارد و به دنبال استقرار نظام ثبت سکتههای قلبی، تاکنون بیش از 10 هزار مورد سکته در سامانه مربوطه ثبت شده است. برنامه دیابت شهری نیز به 17 شهر گسترش یافته و سامانه ثبت دیابت نیز فعال است.
اعتماد با اشاره به ماده 37 برنامه پنجم توسعه و منع تبلیغ کالاهای آسیبرسان سلامت، گفت: اقدام در جهت ممنوعیت تبلیغ کالاهای آسیبرسان سلامت به وزارت بهداشت تکلیف شده است. در این زمینه کارگروهی با وزارتخانههای مرتبط تشکیل شده است.
وی با اشاره به پیشرفت ایران در زمینه کنترل تالاسمی گفت: در تالاسمی به دنبال مداخلات انجام شده، تعداد موارد جدید بروز تالاسمی از 1200 مورد به 250 مورد کاهش یافته است، اما باید گفت اگر استراتژی در یک مقطع زمانی موثر بوده است، الزاما ادامه آن در زمانهای بعدی موثر نخواهد بود.
پایان پیام/
نظر شما