به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 1 بهمن به تقاضای تحقیق و تفحص از بانک مرکزی با 171 رأی موافق، 36 رأی مخالف و 21 رأی ممتنع از مجموع 256 رأی موافقت کردند.
در ابتدای مطرحشدن تقاضای تحقیق و تفحص از بانک مرکزی، محمد علیپور، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: این تقاضا به درخواست 43 نفر از نمایندگان مجلس انجام شده است و همانطور که میدانید نمایندگان نمیتوانند رییس بانک مرکزی را استیضاح کنند و یا باید در این زمینه از وزیر اقتصاد یا رییسجمهور سوال بپرسند که از این طریق نیز نمایندگان تا به حال جوابی نگرفتهاند.
وی اظهار کرد: نمایندگان از طریق تحقیق و تفحص میتوانند اعمال نظارت کنند.
علیپور بیان کرد: بانک مرکزی در شرایطی که دشمن و استکبار با اعمال تحریمها کشور را تحت فشار قرار داده بود هیچ اقدامی برای تنظیم بازار انجام نداد و از همین سؤمدیریت بانک مرکزی میلیاردها دلار به جیب کشورهای همسایه ما رفت.
وی با بیان اینکه نمایندگان در این تحقیق و تفحص به دنبال روشنشدن حقیقت هستند، گفت: از نمایندگان تقاضا دارم که به این تحقیق و تفحص رأی مثبت بدهند تا در فضای آرام این تقاضا انجام شود و سوالات زیادی را که نمایندگان و ملت در ذهن دارند، روشن شود.
محمدرضا پورابراهیمی، نماینده کرمان نیز به عنوان یکی از طراحان این طرح گفت: کوچکترین تغییری در نرخ سود ارز تغییر زیادی در اقتصاد کشور ایجاد میکند و اقتصاد ما یک اقتصاد کاملا بانکمحور بوده است.
وی با اشاره به نقش بانک مرکزی و جایگاه آن در اقتصاد ملی گفت: طی سالهای گذشته اقدامات خوبی در بازار سرمایه به وجود آمده است، لذا از این جهت جایگاه بانک مرکزی از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است.
پورابراهیمی تصریح کرد: ما در شرایط خاصی هستیم که استقلال بانک مرکزی میتواند کمک ویژهای به حوزه نظام ارزی کشور کند، اگرچه در این سالها اقداماتی انجام شده است اما کافی نبوده است.
وی ادامه داد: فعالان اقتصادی مشکلاتی را در زمینه سرمایهگذاری دارند که بخشی از مشکلاتشان به حوزه مدیریت بانک مرکزی برمیگردد.
نماینده کرمان یادآور شد: ما امروز باید متناسب با رویکرد مقابله با جنگ اقتصادی قوانینی را مدون کنیم که لزوم تدوین این قوانین نیز اطلاع از سیستم درونی بانک مرکزی است.
وی تأکید کرد: ما طی سالهای گذشته شاهد اقدامات خاصی از طرف بانک مرکزی در مورد صدور مجوزها هستیم چرا بعضی از نهادها که باید مجوزشان را از بانک مرکزی میگرفتند بدون مجوز و غیرمجاز فعالیت میکنند.
وی تأکید کرد: چرا بانک مرکزی در مورد نظارت بر نهادهای مالی قویتر عمل نمیکند؟
پورابراهیمی با طرح این سؤال که بانکهایی که طی دو سال اخیر مجوزشان را از بانک مرکزی گرفتهاند به چه دلیل و با چه استنادی لغو مجوز شدهاند، گفت: ما در حال حاضر با سه نرخ ارز در کشور مواجه هستیم در حالی که دولت طبق قانون برنامه باید نرخ ارز مدیریت شناورشده را اجرایی میکرد.
وی تأکید کرد: چه کسی باید پاسخگوی مردم و مجلس باشد، این صادرات مجدد که رانت را در اقتصاد کشور به وجود آورده است را چه کسی باید در موردش به جامعه توضیح دهد.
پورابراهیمی با بیان اینکه ما هنوز جدول منابع و مصارف ارزی را نداریم، گفت: بانک مرکزی کی میخواهد این جدول را ارایه دهد؛ شاهد هستیم بانکها با تخلف بحث تسویه ریالی را انجام میدهند، این تسویه را نیز با ارز 1226 تومان انجام میدهند.
وی با تأکید بر بیتدبیری در حوزه نرخ سپردههای ارزی گفت: اگر این نرخها متناسب با شرایط جامعه نباشد عملا باعث عبور و خروج منابع ارز از بانکها میشود.
وی گفت: ما شاهد نرخهای متفاوت سود در اجرا هستیم و هنوز اوراق مشارکت نرخ قبلیاش محاسبه نشده است، این چه اوراق مشارکتی است که نرخ سودش علیالحساب محاسبه میشود.
بر اساس گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، با تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از بانک مرکزی هیئت تحقیق و تفحص باید در کمیسیون اقتصادی شکل گیرد.
پایان پیام/
نظر شما