آیا دور دوم هدفمندی یارانه ها انجام می شود؟

کشمکش های اقتصادی ما بین دولت و مجلس همواره باعث ایجاد و افزایش انواع تورم بوده است. این بار این کشمکش ها، در ارتباط با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها بروز کرده است.

خبرگزاری شبستان:در 28 آذر ماه سال 1389 بعد از تقریبا یک سال مذاکره و رفت و آمد های مکرر کارشناسان و سران دو قوه مجریه و مقننه، دور ابتدایی طرح هدفمندی یارانه ها به دستور ریاست محترم جمهور دکتر محمود احمدی نژاد آغاز شد.


تا قبل از اجرا چند نظر درباره ی این طرح، مجریان آن و مردم که هدف اصلی این طرح بودند وجود داشت. عده ای معتقد بودند که هدفمندی یارانه ها یک کپی ناقص از نمونه های خارجی می باشد، که دولت ایران توان اجرای آن و مردم ایران توان تطبیق خود با این طرح را ندارند. گروهی اعتقاد داشتند که: طرح خوبی است ولی دولت دهم بازوی اجرایی خوبی برای اجرای آن نمی باشد. اما عده ای نیز معتقد بودند که این طرح باید زود تر از اینها اجرایی می شده است، و دولت باید به اجرای آن اقدام کند و مجلس نظارت کاملی بر آن داشته باشد و پذیرش عمومی مردم را نیز در بر خواهد داشت. و ...


حالا با گذشت بیش از یک سال با همه ی مشکلات و سختی ها، کم کاری ها و کار شکنی ها، عدم مدیریت بعضی بخش ها و عدم همکاری بعضی با دولت، با همه سوء استفاده های برخی بنگاه های اقتصادی از این موقعیت خاص، و همه بداخلاقی های گوناگون، اما با راهنمایی های مقام معظم رهبری و حمایت و صبوری مردم؛ می توان بیان داشت که این رویداد بزرگ اقتصادی به موفقیت نسبی دست یافته است.


قانونی که مطابق با آن، شانزده قلم کالا و خدمات، مشمول حذف یارانه و عرضه به قیمت بین المللی می شوند. و در مدت پنج سال یارانه کالاهایی چون بنزین، گازوئیل، گاز، نفت، برق، آب، گندم، شکر، برنج، روغن و شیر حذف شده و آن ها با قیمت بازارهای منطقه خلیج فارس عرضه خواهند شد. و اینکه دولت ایران می تواند 20 هزار میلیارد تومان ازبابت افزایش قیمت، درآمد داشته و دراین بین نیمی از این درآمد را برای مقابله با تورم به صورت نقدی بین مردم توزیع کند. 30 درصد از این در آمدها نیز به تولید کنندگان و 20 درصد به دولت به منظور جبران خسارات ناشی از افزایش حامل های سوخت تعلق می گیرد.


اکنون پس از خروج تقریبی از طوفان بازار ارز، دولت خواستار اجرای مرحله دوم طرح هدفمندی ها شده است. اما مجلس با دلایلی به مخالفت با اجرای طرح برخاسته و دوباره کشمکش هایی را در سطح دوقوه شاهدیم.


دولت معتقد است که جو کشور به اندازه کافی آرام است که بتوان مرحله دوم را اجرا کرد، و تاخیر بیشتر، کشور را دچار هزینه های بیشتری خواهد کرد. اما مجلس اعتقاد دارد که نه تنها جو کشور ثبات اقتصادی مناسبی ندارد بلکه این اقدام باعث تلاطم شدیدتری در این دریای مواج خواهد شد که احتمال سونامی آن قطعی است. و نیز از طرفی دولت معتقد است که زیر ساخت های لازم برای مرحله دوم آماده است و مجلس دقیقا در مقابل این نظر است.


صرف نظر از اینکه دولت یا مجلس کدام واقعی تر به این موضوع می پردازند، و جدای از آنکه چرا باید آنقدر نظر دولت و مجلس متفاوت باشد که باور کردنی نباشد که آن ها در رابطه با یک کشور حرف می زنند، مطلب دیگری وجود دارد که نگران کننده است، و آن تورم انتزاعی است. به نظر می رسد آقایان به این موضوع اصلا توجه نداشته و فقط دنبال اثبات حقانیت منظر نگاه خود هستند.


تورم انتزاعی یعنی رشد قیمت های کالاهای شاخص به دلایلی که واقعی نیستند. منظور این است که وقتی چند وقت طرحی که در ذات خود تورم دارد به صورت بلا تکلیف مانده و فقط کشمکش و جلسه و مباحثه برای آن برقرار می کنند، نا خودآگاه در اذهان بنگاه های تجاری این ذهنیت ایجاد می شود که باید برای مقابله با آثار این طرح قیمت کالا ها را افزایش دهند. باید توجه داشت که این افزایش زمانی اجرا می شود که هنوز طرح اجرا نشده است و در واقع دلیلی بر این افزایش وجود خارجی ندارد. حال فکر کنید که چند وقت بعد این طرح اجرا شود. یک سری تورم انتزاعی که قبلا اتفاق افتاده جایگزین تورم واقعی طرح نشده و تورم دوباره ای ایجاد می شود.


این موضوع باعث خواهد شد تا فشار بر جامعه از یک سو و از سوی دیگر فشار کنترلی بر دولت، صد چندان افزایش یابد.
امید است که حضور امروز رئیس جمهور در خانه ملت، قدم مثبتی در راستای یکپارچه شدن مجلس و دولت و جلوگیری از روند تورم های کاذب بوده باشد.
پایان پیام/

کد خبر 217630

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha