به گزارش خبرگزاری شبستان از بوشهر، در پایان مراسم سینهزنی که برخی آن را «یزله» و یا «حیدری» مینامند که ریتم تندی دارد و جوانان با شرکت در آن، احساسات خود را تخلیه میکنند. در این مراسم، افراد با گرفتن کمر یکدیگر، همگی در یک ستون قرار گرفته و سعی میکنند حرکاتی شورانگیز داشته باشند.
اوج اجرای سینهزنی، هنگام اعلام «واحد» توسط نوحهخوان است که در آخرین لحظات سینهزنی، پس از یک مکث کوتاه با صدای رسا میگوید «واحد» و گروه سینهزن یک صدا جواب میدهند «الله واحد» و نوحهخوان نوحه واحد را مطابق و مناسب با روز عزا میخواند. نوعی تغییر ریتم در اجرای مراسم سینهزنی که از سرعت چرخش و سینهزدن دسته میکاهد و آهنگ کندتر و آرامتری به حرکت دسته میدهد.
اما یکی از منحصربهفردترین سنتهای عزاداری در بوشهر، مراسم یَزله است؛ نوعی عزاداری که فقط در استان بوشهر انجام میشود، بعد از اتمام سینهزنی سنتی؛ تعدادی از سینهزنان با پیشقراولی ریشسفیدان شرکتکننده در سینه، گروهی را تشکیل میدهند و به سبک خاصی از عزاداری میپردازند که جزئیات آن به این صورت است:
5 الی 6 نفر از ریش سفیدان و قدیمیها محل و دسته عزاداری در حالی که دست دور کمر نفر کناری خود کردهاند صفی را تشکیل میدهند که سایر افراد به شکل دو ستون پشت سر دو نفر ابتدا و انتها صف در حالی که کمر نفر مقابل خود را گرفتهاند بهصورت هَروله حرکت کرده و اشعاری که نفرات وسط ستونها (میاندار) میخوانند را تکرار میکنند.
پس از از گذشت 5 دقیقه از حرکت به صورت هروله، افراد به صورت خمیده، اصطلاحاً با بدن خود کوچهای تشکیل میدهند و به مدت 2 دقیقه به سینهزنی می پردازند. این توقفها و حرکتها چندین بار تکرار میشود و کل مراسم یزله معمولاً نیم ساعت طول میکشد.
یزله؛ یکی از مهمترین و البته پرشورترین آیینهای عزاداری در روزهای عاشورا، اربعین و 28 و 29 صفر است که در پیشاپیش دستهجات سینهزنی در خیابانهای اصلی شهر انجام میشود.
اشعار این مراسم معمولا تک مصراع و کوتاه بوده و بخشی از شعر را میاندار (که به نوعی لیدر یزله محسوب میشود) با صدای بلند، رسا و بهصورت حماسی میخواند و سایر افراد دسته، بخش یا مصراع دیگر را جواب میدهند، برای مثل در حالی که میاندار، القاب و صفات حضرت ابوالفضل را بیان میکند، سایرین با گفتن «عباس علمدار حسین» وی را همراهی میکنند.
قابل ذکر است که معمولاً در بوشهر رسم است که اهالی محلات قدیمی شهر برای عزاداری به محله قدیمی خود میروند؛ حتی در صورتی که در خارج استان نیز ساکن باشند برای تاسوعا و عاشورا خود را به مراسم عزادری محلهشان میرسانند تا در اجرای بهتر یزله که بر سر آن میان محلات مختلف، رقابت وجود دارد، به خویشان و نزدیکان و هممحلهایهای خود کمک کنند.
پایان پیام/
نظر شما