مردم سالاری در ساحل نیل

در سال 2012 مصر در مسیر گذار از انقلاب به دمکراسی گام هایی جدی برداشت؛ به قدرت رسیدن رئیس جمهوری با برگزاری یک انتخابات آزاد و برگزاری همه پرسی قانون اساسی که از جمله بحث برانگیزترین اتفاقات ماههای اخیر بود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، سال میلادی گذشته سالی یکی از دوران های طلایی و خاطره انگیز برای مصریان و تاریخ به شمار می رود، زیرا در این سال مردم مصر پس از یک سال و نیم تلاش مزد انقلاب خود را گرفتند. در 27 ژوئن 2012 میلادی «محمد مرسی» نامزد حزب اخوان المسلمین پیروز انتخابات ریاست جمهوری مصر شد.
شکست «احمد شفیق» آخرین نخست وزیر مبارک و رقیب مرسی نوید بخش پایان یافتن دوران دیکتاتوری و نظامی گری در مصر تعبیر شد. با پیروزی مرسی مردم مصر به خیابان ها آمدند و به جشن و پایکوبی پرداختند. این اتفاق برای آنها که بیش از سه دهه شاهد نظامی دیکتاتور بودند، بسیار با اهمیت بود.
مردم قاهره بار دیگر در میدان التحریر نماد انقلاب مصر جمع شدند و با آزاد کردن کبوترها شادی خود را ابراز کردند. تلویزیون مصر جشن و پایکوبی مردم را زنده نشان می داد و در دیگر کشورها نیز مصرهای مانند هموطنانشان این رویداد خجسته را جشن گرفتند.
در آن سوی مرزهای مصر پیروزی مرسی واکنش های متفاوتی را در پی داشت. در غزه، فلسطینی ها به خیابان آمدند و جشن گرفتند. همچنین «اسماعیل هنیه» نخست وزیر حماس با مردم غزه در خیابان شادی خود را از نتیجه انتخابات مصر نشان داد. وی در یک دست پرچم فلسطین و در دست دیگر پرچم مصر را به دست گرفته بود و تکان می داد.
امیر کویت و وزارت خارجه امارات متحده عربی متحده از پیروزی مرسی درانتخابات استقبال کردند. اما رژیم صهیونیستی از این امر ابراز نگرانی کرد، رسانه های اسرائیل در نخستین واکنش خود هشدار دادند که مصر به سمت تبدیل شدن به ایرانی دیگر حرکت می کند. آنها همچنان اظهارات و اقدامات مرسی را برای آزمودن این گمانه زنی، زیر نظر داشته و با نگرانی تحولات مصر را دنبال می کنند.
پس از به قدرت رسیدن اخوان المسلمین در مصر موضوع تهیه پیش نویس قانون اساسی، جنجالی ترین مسئله این کشور در سال 2012 بود. گروههای مختلف مصری با موضع گیری های متفاوت نسبت به این قانون اساسی واکنش نشان دادند. برخی گروههای وابسته بر این اعتقاد بودند که قانون اساسی مذکور در چارچوب اصول اخوانی ها تهیه شده و عرصه را برای فعالیت دلخواه آنان تنگ می کند.
موضوع زمانی جدی تر شد که مرسی از تصمیم خود برای به همه پرسی گذاشتن این پیش نویس خبر داد. در این شرایط مخالفان و رقبای مرسی با به خیابان کشاندن هواداران خود خواستار لغو این تصمیم شدند. تحلیلگران علت این واکنش را ترس مخالفان از رای مثبت مردم به این قانون اساسی می دانند چرا که رای اکثریت مردم همانگونه که در انتخابات ریاست جمهوری هم نشان داده بودند، متعلق به گروههای اسلامی بود.
مصر در ماه های اخیر هر چند صحنه تنش سیاسی گسترده ای بود، اما برگزاری موفقیت آمیز همه پرسی مهر بطلانی بر این تنش ها زد. مخالفان با دیدن نتایج همه پرسی ناچار شدند کوتاه آمده و دست از لجاجت بردارند. دولت مرسی نیز با این کار گام بعدی مصر در مسیر دمکراسی را که با انقلابی مردمی آغاز شده است محکم تر برداشت.

کد خبر 213299

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha