به گزارش خبرگزاری شبستان// خراسان شمالی
اربعین کلمه ای است عربی که در لغت به معنای چهل، چله. در بین شیعیان مرسوم است که پس از گذشت چهل روز از عاشورای حسینی، در بیستم ماه صفر به برگزاری مراسم سوگواری و عزاداری همت می گمارند. در میان ائمه اطهار (ع) فقط برای حضرت امام حسین (ع) اربعین می گیرند و این به جهت تفاوت عزاداری سوگ امام حسین (ع) باسایر امامان است و از طرفی به جهت وسعت و شدت عظمت واقعه عاشورا و نحوه شهادت سالار شهیدان و یاران وفادارش است.
اربعین در خراسان شمالی:
مهدی میرابی، پژوهشگر خراسان شمالی در رابطه با آداب و رسوم این استان در اربعین حسینی گفت: با توجه به اینکه اکثریت جمعیت استان را اهل تشیع تشکیل می دهند، اربعین شهادت امام حسین (ع) جایگاه ویژه ای در فرهنگ و آداب و رسوم دینی و اعتقادی اهالی این سرزمین دارد و با توجه به اسکان قومیت های مختلف در این استان، نمادها و نشانه های سوگواری و عزاداری در شب و روز اربعین مانند دیگر مراسم مذهبی از تنوع خاصی برخوردار است هر چند که از نظر محتوا و معنا دارای هویتی مشترک است.
وی افزود: مردم خراسان شمالی چند روز باقی مانده به اربعین حسینی خود را برای برگزاری این مراسم آماده می کنند هر چند که از همان روز عاشورا همچنان در سوگ امامشان سیاهپوش هستند اما محافل عزاداری را در مساجد، حسینیه ها، فاطمیه ها و زینبیه ها برای برگزاری مراسم سوگواری اربعین حسینی بیشتر از گذشته آماده و مهیا می کنند.
میرابی با بیان اینکه در شب اربعین حسینی در اکثر مساجد و حسینیه ها مراسم عزاداری همانند دهه اول محرم تجدید می شود، اظهارداشت: در زینبیه ها و فاطمیه ها نیز بانوان مراسم ویژه ای را برگزار و در تمام محافل مذهبی، مراسم سوگواری و روضه خوانی و مرثیه خوانی برگزار می کنند و این مراسم در روز اربعین به اوج خود می رسد و تا شب بعد از اربعین ادامه می یابد.
وی خاطرنشان کرد: در بسیاری از این محافل عزاداران با غذاهایی همچون برنج، گوشت، خورشت، حلیم و غذاهای محلی پذیرایی می شوند و در شب و روز اربعین حسینی مبادرت به برگزاری نماز فریضه و نافله می کنند و اکثریت مردم به خواندن زیارت اربعین مشغول می شوند.
وی تصریح کرد: در این مراسم با توجه به روایات و تاکید علمای دین، انگشتر را بر دست راست خود قرار می دهند و پیشانی خود را بر روی خاک می گذارند و با صدای بلند می گویند(بسم الله الرحمن الرحیم) که البته در نحوه اجرای این آداب دینی تفاوتی در بین قومیت ها وجود دارد.
وی با اشاره به برگزاری مراسم نماز روز اربعین به صورت جماعت در بسیاری از قومیت ها، گفت: اطعام یتیمان و مستمندان از دیگر آداب و رسوم مردم استان در شب و روز اربعین است که نذر حلیم در دهه اول محرم و شله زرد در بسیاری از مناطق استان رواج دارد.
میرابی یادآور شد: در خراسان شمالی بسیاری از مردم استان مبادرت به تهیه و پخت انواع خوراکی ها از قبیل فتیر، کلوچه و حلوا می کنند و در مسیر حرکت هیئت ها به عنوان نذری از عزاداران پذیرایی می کنند.
وی با اشاره به حضور عزاداران در روز اربعین به صورت فرادا، خانوادگی و به همراه هیئت ها بر سر مزار شهدا و درگذشتگان و نثار فاتحه و نذر و نیاز بر سر خاک اهل قبور، تاکید کرد: در شب اربعین نیز مردم معمولا به شب زنده داری، راز و نیاز و خواندن زیارت عاشورا و زیارت اربعین و نافله و فریضه نماز 51 رکعتی مشغول می شوند.
وی ادامه داد: در بسیاری از شهرها و روستاهای استان نیز در روز اربعین عزاداران به برگزاری مراسم سینه زنی و زنجیرزنی مبادرت می ورزند و وارد خیابان ها شده و رهسپار آرامگاه امامزادگان و مزار شهدا و درگذشتگان می شوند و در بسیاری از مناطق در تکایای بزرگ حسینی، مراسم ویژه و خاصی از جمله تعزیه برگزار می شود که مرسوم به شبیه خوانی است.
این پژوهشگر هنر متذکر شد: همچنین با توجه به روزه مستحبی در روز اربعین نیز بسیاری از مردم این روز را روزه می گیرند و ثواب آن را تقدیم به امام حسین (ع) و شهدای کربلا می کنند.
وی متذکر شد:همچنین بعد از پایان این روز نیز اعضای هیئت ها گرداگرد هم جمع می شوند و برای برگزاری مراسم چهل و هشتم که مصادف با بیست و هشتم ماه صفر است جهت سفر به مشهد مقدس برنامه ریزی کرده و آماده می شوند.
پایان پیام/
نظر شما