یاکوولف به جنگ ماگنیتسکی می رود

در جنگ سردی که مدتی است بین آمریکا و روسیه آغاز شده دیگر شمار سلاح های راهبردی و کلاهک های هسته ای تعیین کننده نبوده، بلکه نحوه استفاده از ابزارهای قانونی و سیاسی پیروز میدان را مشخص می کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، چندی پیش مجلس آمریکا قانونی ضد روسی به نام "ماگنیتسکی" را به تصویب رساند. علت تصویب چنین قانونی دستگیری وکیل روسی شرکت سرمایه گذاری انگلیسی هرمیتاژ بود که پس از دستگیری به جرم فرار مالیاتی در 16 نوامبر سال 2009 در بازداشتگاهی در مسکو درگذشت. به این ترتیب مرگ ماگنیتسکی عامل شروع مناقشه جدید میان مسکو و واشنگتن شد. در قانون ضد ماگنیتسکی این حق به آمریکا داده شده که از ورود حدود 60تن از افرادی که در مرگ این وکیل مقصر شناخته شده اند، به آمریکا جلوگیری شود. همچنین آمریکا می تواند اموال و حساب بانکی این افراد را در آمریکا مسدود کند.
پس از اعلام قانون ماگنیتسکی روسیه به آمریکا هشدار داد که اجرای چنین قانونی برای آمریکا عواقب خواهد داشت. مدت کوتاهی بعد طرف روسی در پاسخ به قانون ماگنیتسکی، قانون ضد آمریکایی "دیما یاکوولف" را به تصویب رساند و اعلام کرد این قانون با امضای رئیس جمهور روسیه از اول ژانویه سال جدید میلادی قابل اجراست.
قانون دیما یاکوولف شامل هفت بند است. در بند اول آن، از ورود اتباع آمریکایی ناقض حقوق شهروندان روسیه به این کشور ممانعت شده و هر گونه فعالیت تجاری یا داشتن ملک و دارایی توسط آنها در این کشور ممنوع اعلام شده است.
طبق بند دوم قانون یاکوولف، نهادهای اجرایی روسیه موظف به تنظیم فهرست مقام های آمریکایی ناقض حقوق شهروندان روس شده اند و در بند سوم فعالیت سازمان های اجتماعی دست اندرکار امور سیاسی در روسیه یا اجرای طرح های منافی منافع ملی این کشور با بودجه آمریکا منع شده است.
مطابق بند چهارم قانون دیما یاکوولف از این پس تحویل کودکان روس به والدین آمریکایی به عنوان فرزند خوانده ممنوع است. بند ششم این قانون سفر اتباع کشورهایی را که مانع سفر شهروندان روسیه به اتهام نقض حقوق بشر شده اند، به این کشور منع می کند.
در نهایت بند هفتم قانون ضد آمریکایی تاکید دارد که این قانون از روز اول ماه ژانویه سال آینده اجرایی بوده و اعتبار خواهد یافت. بندی که در قانون دیما یاکوولف جنجالی شده بند چهارم آن است. زیرا آمریکایی ها سالهاست که کودکان روس را به فرزند خواندگی می گیرند.
در کنار چنین عوامل تنش زایی در روابط مسکو- واشنگتن عامل دیگری که موجب افزایش این تنش ها می شود تصمیم به استقرار موشک پاتریوت در ترکیه توسط ناتو است. با استقرار موشک های پاتریوت در غرب روسیه نگرانی استفاده از آن علیه کشور های دوست روسیه یعنی سوریه و ایران وجود دارد.
هر چند آمریکا علت استقرار چنین موشکی را برای جلوگیری از خطر احتمالی ایران علیه منافع خود می داند، اما روسیه واشنگتن را مطمئن کرده که ایران تسلیحاتی برای تهدید منافع آمریکا ندارد. آنچه در این میان که بیشتر مورد توجه طرف آمریکایی قرار گرفته نه اعتراض روسیه به استقرار موشک های پاتریوت، که تصویب قوانین ضدآمریکایی در پارلمان این کشور است. گویا مسکو با این اقدام توانسته پاسخ درخوری به اقدامات واشنگتن بدهد.
با نگاهی به نوع تنش های بوجود آمده بین روسیه و آمریکا در سالهای اخیر به نظر می رسد عرصه مقابله دو کشور به سطوحی غیر از سطوح نظامی انتقال یافته است. در جنگ سردی که مدتی است بین دو کشور آغاز شده دیگر شمار سلاح های راهبردی و کلاهک های هسته ای تعیین کننده نبوده و نحوه استفاده از ابزارهای قانونی و سیاسی پیروز میدان را مشخص می کند.

کد خبر 211821

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha