حمیدرضا صرامی، مدیر کل فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه منظور از سند جامع پیشگیری اولیه از اعتیاد چیست و با چه اهدافی طراحی شده است، به خبرنگار شبستان گفت: ستاد مبارزه با مواد مخدر در طول برنامه چهارم توسعه (88 تا 84) موضوع پیشگیری اولیه از اعتیاد را به عنوان رویکرد و اولویت برتر برنامههای خود انتخاب کرد.
وی افزود: بر اساس نتایج بدست آمده علیرغم اینکه حجم تهدید و جنگ نرمی که دشمنان در ابعاد مختلف به ویژه در حوزه مواد مخدر و روانگردانها علیه ما انجام دادند، اما با فعالیتهایی که در عرصه اقدام های پیشگیرانه صورت گرفت ما تا حدودی شاهد کنترل و مدیریت اعتیاد در سطح جامعه شدیم.
صرامی اظهار کرد: رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر در جلسه 124 ستاد، مقرر کردند که یک سند جامع پیشگیری اولیه از اعتیاد با هدف کاهش میزان بروز اعتیاد در کشور تهیه شود.
وی با بیان اینکه کمیتهای در راستای تبیین سند جامع پیشگیری اولیه از اعتیاد در ستاد مبارزه با مواد مخدر تشکیل شد، خاطرنشان کرد: اعضای این کمیته مشتمل بر سی نفر از اساتید، محققان و صاحبنظران در زمینههای پیشگیری از اعتیاد هستند.
مدیر کل فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اینکه سند جامع پیشگیری اولیه از اعتیاد در آیندهای نزدیک به دستگاههای فرهنگی و پیشگیری ابلاغ میشود، یادآور شد: این سند حاصل تلاش و تصویب کمیته فرهنگی و پیشگیری ستاد عالی مبارزه با مواد مخدر، همچنین محصول توان و ظرفیت علمی کشور پیرامون پیشگیری اولیه از اعتیاد است که بر همه ابعاد در حوزه قوانین بینالمللی و ملی توجه جدی داشته است.
صرامی انطباق مفاد سند جامع پیشگیری اولیه از اعتیاد با مفاد قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سیاستهای کلی رهبری در عرصه مبارزه با مواد مخدر کنوانسیونها و اسناد بینالمللی که جمهوری اسلامی ایران آنها را امضا کرده است، قانون مبارزه با مواد مخدر و آییننامههای مربوط به قانون مبارزه را از جمله موارد مهمی برشمرد که در این سند لحاظ شده است.
مدیر کل فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر، کاهش میزان بروز اعتیاد به مواد در سطح کشور را از جمله اهداف مهم این سند خواند و افزود: قرار دادن حداقل چهل درصد جمعیت کشور تحت پوشش برنامههای استاندارد پیشگیری اولیه از اعتیاد در سال 89 تا سال 93 یعنی یک دوره پنج ساله از جمله اهداف کلی سند جامع پیشگیری اولیه از اعتیاد است.
وی به مهمترین موضوعات تأکید شده در سند جامع پیشگیری از اعتیاد اشاره کرد و گفت: تقویت و تأکید بر رویکرد مداخلات فرابخشی پیشگیری به جای نگرشبخشی و دستگاهی، تقویت هماهنگی و همکاری بخشی و فرابخشی دستگاههای بخشی و فرابخشی دستگاههای فرهنگی و پیشگیری و تقویت رویکرد علمی در فرآیند تولید دانش از جمله این موضوعات است.
صارمی، فعالیتهای پیشگیرانه تعیین دقیق سهم دستگاههای فرهنگی، تبیین وظایف و حدود انتظارات از این دستگاهها، تقویت مشارکتهای سازمانهای مردمنهاد و اجتماعمحور در برنامههای پیشگیری، تقویت پژوهش در زمینه پیشگیری و تقویت ارزشیابی برنامههای پیشگیری از اعتیاد را از دیگر موضوعات مهم در سند جامع برشمرد.
وی یادآور شد: این سند در 13 سیاست، پنج راهبرد، 54 پروژه و 113 شاخص کمی و کیفی برای کنترل تمام فعالیتهای دستگاههای فرهنگی و پیشگیری در دوره زمانی پنج ساله تعیین شده است.
مدیر کل فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر به کانونهای هدف سند جامع پیشگیری از اعتیاد اشاره کرد و افزود: این کانونهای هدف شامل خانواده، مراکز آموزشی (مدارس و دانشگاهها) و محیط های کاری است که برای ایجاد یک نهضت فراگیر اجتماعی پیشگیری از اعتیاد تعیین شده است و 18 دستگاه در اجرایی کردن این سند میبایست در کنار فعالیتهای ستاد مبارزه با مواد مخدر ما را یاری کنند.
صرامی اعتبار پیشبینی شده برای اجرایی کردن سند جامع پیشگیری اولیه از اعتیاد را سالیانه 133 میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: هر ساله به تناسب فعالیتها، این رقم از لحاظ کمی تغییر میکند.
وی ادامه داد: قسمت اعظم اعتبار سند جامع از ردیف شاخصهای فرهنگی در استانها و بخش دیگر نیز از کمکهای صورت گرفته به ستاد مبارزه با مواد مخدر تأمین میشود.
مدیر کل فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه بر اساس سند جامع پیشگیری اولیه از اعتیاد حدود وظایف و مأموریتهایی که به سازمانها ابلاغ میشود از لحاظ کمی و کیفی متفاوت است، گفت: بر این اساس بودجهای هم که برای آنها پیشبینی میشود با توجه به تناسب میزان مأموریتهای آنها تعین می شود از این رو بودجه آموزش و پرورش و سازمان بهزیستی به طور تقریبی در رده قابل توجهی قرار دارد، زیرا ستاد مبارزه با مواد مخدر به این نتیجه رسیده است که وزارت آموزش و پرورش با وجود 14 میلیون دانشآموز و حدود 20 میلیون خانوادههای دانشآموزان جایگاه بسیار مهمی در سند جامع دارد.
وی ادامه داد: در سند جامع پیشگیری اولیه از اعتیاد برای سازمان بهزیستی و سازمانهای اجتماعمحور جایگاه ویژهای پیشبینی شده است تا بتوانیم اقدامهای اجتماعمحور را بر اساس سند جامع تقویت کنیم.
صارمی ادامه داد: این بدان معنا نیست که برای مابقی دستگاهها اعتباری پیشبینی نشده است، بلکه برای همه دستگاههای فرهنگی و پیشگیری ردیف اعتباری در نظر گرفته شده که در یک نگاه فرابخشی همه آنها برای اجرایی کردن این سند در دوره پنج ساله در کانونهای هدف تلاش میکنند.
پایان پیام/
نظر شما