سیر تدریجی جهانی شدن، رفته رفته مرزهای میان کشورها را از میان برمی دارد و انسانها دیگر تنها عضو جامعه و کشور خویش نیستند بلکه شهروندان جهانی به شمار می آیند. در مسیر جهانی شدن، ادغام و درآمیختن زمان و مکان به حدی تُند و سریع است که به سبب آن مردم دنیا کم و بیش و با آگاهی نسبی در جامعه جهانی واحد، ادغام میشوند. اهمیت جهانی شدن از آن روی بسیار مورد توجه است که از نظر فرهنگی، آثار مستقیمی بر رفتار و هویت مردم و نهادهای اجتماعی کلیه مناطق دنیا دارد. در زیر گفتگو با حجت الاسلام عبدالباقی اسحاقی از اساتید سطح عالی حوزه علمیه رشت و رئیس هیت مدیره خانه مطبوعات گیلان در مورد تاثیر جهانی شدن بر کارکرد خانواده و سبک زندگی را می خوانید:
حجت الاسلام سید عبدالباقی اسحاقی با اشاره به فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری در رابطه با سبک زندگی و اصلاح آن، اظهار کرد: جهانی شدن و تبدیل جهان به یک دهکده و پیامدهای گوناگون آن برای جوامع بشری، اینک به یک معضل بزرگ اجتماعی همه ملت ها تبدیل شده و کلیه امور زندگی بشر امروز را تحت تاثیر منفی خویش قرار داده است.
وی با بیان اینکه خانواده و عملکردهای آن امروزه مورد هجوم جهانی شدن و در معرض چالشی جدی با پیچیدگی های خاص خود قرار گرفته است، افزود: افزایش طلاق در کشورهای اروپایی و آمریکایی و گسترش زندگی مشترک آزاد بدون نیاز به ازدواج شرعی در بسیاری از ممالک غربی نشانگر این تهاجم همه جانبه و توقف ناپذیر است.
حجت الاسلام اسحاقی، گسترش ارتباطات را از ویژگی های مهم جهانی شدن اعلام کرد و گفت: خانواده یکی از نهادهای مهم جوامع انسانی است که به دلیل تأثیر پذیری از توسعه و جهانی شدن، دچار تحولات جدی شده است.
رئیس هیت مدیره خانه مطبوعات گیلان، خانواده را عاملی مهم در حفظ سلامت اخلاقی فرد و جامعه دانست و اذعان داشت: پرورش دینی و اجتماعی فرزندان که در پرتو عواطف مثبت والدین به بهترین شیوه صورت میگیرد، از مهمترین کارکردهای خانواده است.
وی تصریح کرد: پیشرفتهای شگرف در زمینه فنآوری اطلاعات روابط انسانها را بیش از پیش تحت تأثیر ابزارهای رسانهای و ارتباطی نظیر اینترنت و شبکههای رادیویی و تلویزیونی قرار داده است که سبب کاهش روابط و از بین رفتن فرصت گفتمان های مناسب است.
به گفته حجت الاسلام اسحاقی، انسجام خانواده در گرو تعاملهای رودرو، واقعی، بدنی، عمیق، گسترده و در عین حال منحصر به افرادی خاص است و تعاملهای مجازی، بیشترین آسیب را به چنین روابطی وارد میکند.
این استاد سطح عالی حوزه علمیه رشت، جهانی شدن را عامل سوق فرهنگ خانواده به سمت مصرفگرایی دانست و گفت: جامعه جدید جهانی مصرف کنندگانی تولید می کند که مصرف آنها مبتنی بر لذتگرایی است و الگوهای مصرفگرایی آنان با ارزشهای خانوادگی و شأن و منزلت انسانی، سازگار نیست.
وی با تاکید بر اینکه گسست نسلها محصول چنین فرآیندی است، افزود: تحکیم باورهای دینی در خانواده تأثیر شگرفی در تقویت خانواده و اجرای مناسب کارکردهای آن دارد.
حجت الاسلام اسحاقی ادامه داد: یکی از مشکلات مهم فرآیند جهانی شدن بروز بحران هویّت در افراد و خانوادههاست، گم کردن جهت و معنای زندگی، افراد را دچار آشفتگی کرده و در مشکلات زندگی فردی و خانوادگی آنان را به استیصال میکشد.
وی تصریح کرد: باور و پایبندی به معنویت های راستین، زندگی را از فضای مادی و دنیوی بیرون آورده و بدان جهت اخروی و معنوی میدهد، ترویج چنین معنویتی در اعضای خانواده به ویژه والدین، میتواند خانوادهها را از بسیاری بحرانها نجات دهد.
پایان پیام/
نظر شما