به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 3 دی سؤال ملی محمد دهقانی، نماینده چناران و طرقبه از وزیر کشاورزی در مورد نحوه اجرای بند (و) ماده 34 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مطرح شد.
صادق خلیلیان، وزیر جهاد کشاورزی در سخنانی گفت: بر اساس بند (و) ماده 34 قانون برنامه پنجم توسعه وزارت بهداشت موظف است با همکاری وزارت جهاد کشاورزی مقدار مجاز مصرف سموم را برای محصولات کشاورزی تعیین کند و از عرضه محصولات کشاورزی که از این طریق عرضه میشوند، ممانعت کند.
وی اظهار کرد: تاکنون 1300 مورد استاندارد باقیمانده مواد شیمیایی که با تأکید بر سموم بوده است در محصولات مختلف تهیه کردهایم و با تأکید استاندارد به وزارت بهداشت و سایر دستگاهها ابلاغ شده است و 800 مورد نیز در دست اقدام داریم.
خلیلیان بیان کرد: علاوه بر اینکه معیارها برای عرضه محصولات بسیار مهم است اما وزارت جهاد کشاورزی نیز در واحدهای تولیدی پایشهایی را انجام داده است.
وی تأکید کرد: ما میپذیریم مشکلاتی در مورد استفاده از سموم در محصولات کشاورزی وجود دارد و ما باید این مشکلات را حل کنیم ولی همه باید بدانند که ما در وزارتخانه نیز در همین راستا عمل کردهایم.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه تاکنون پنج سم پرخطر را از چرخه مصرف خارج کردهایم، گفت: ما 43 قلم سم کمخطر و جدید را نیز شناسایی و اسامی آن را اعلام کردهایم که زیر نظر جهاد کشاورزی این سمها میتوانند سلامت غذایی ما را ارتقا دهند.
وی تأکید کرد: ما تمام گلخانههای کشور را ابتدا از تهران و سپس در تمامی استانهای کشور تحت نظارت و مدیریت خود قرار دادیم و 18 عامل جدید بیولوژیک را ثبت کردیم.
وی تأکید کرد: ما در بحث مصرف کودهای شیمیایی سعی کردیم مصرف این کودها را کاهش دهیم و به سمت مصرف کودهای بیولوژیک ببریم.
خلیلیان خاطرنشان کرد: تاکنون در سطح 9 استان نقشه پراکنش عناصر مغذی را تهیه کردیم.
محمد دهقانی، نماینده چناران و طرقبه در توضیح سؤال خود از خلیلیان گفت: همین مقدار که آقای وزیر گفتند کارهایی را شروع کردند قابل تقدیر است اما خود آقای وزیر هم حتما میدانند که آنچه که توسط وزیر جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت انجام میشود بسیار کندتر و عقبتر از آن چیزی است که در حال حاضر سلامت مردم را تهدید میکند.
وی بیان کرد: اگر به اسناد وزارت بهداشت و درمان و نظر کارشناسان در مورد بیماریهایی که با سموم محصولات کشاورزی در انسان به وجود میآید رجوع کنیم متوجه میشویم در کشور ما علیرغم تلاشهای مسئولان اما آنگونه که باید برای امنیت غذایی در کشور اهتمام و برنامهریزی نیست.
وی گفت: متأسفانه محصولات کشاورزیای که تولید میشود در بسیاری از زمینهها از استاندارد لازم برخوردار نیست یعنی سموم و کودهای شیمیایی در این محصولات بیش از حد مجاز است.
نماینده چناران و طرقبه تأکید کرد: وزارت بهداشت در سال 85 و 86 رسما اعلام کرد که تعداد مشخصی از مردم در سال دچار سرطان میشوند و حداقل یکسوم عامل این بیماریها مربوط به سموم باقیمانده و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی است و همین موضوع هشداری برای دولت است زیرا دولت در هر جایی مسئول سلامت مردم است.
وی گفت: کارشناسان به این نتیجه رسیدهاند که یک متولی خاصی که همه اختیارات را داشته باشد تا بتواند با این مشکل برخورد کند و تأمین امنیت غذایی را برای مردم داشته باشیم، وجود ندارد؛ البته طبق قوانین هم وزارت بهداشت و هم وزارت جهاد کشاورزی مسئول هستند اما متأسفانه وزارت بهداشت بخشی از وظایف خود را به عهده وزارت جهاد کشاورزی میگذارد و وزارت جهاد کشاورزی نیز بخشی از وظایف خود را به عهده وزارت بهداشت میگذارد.
وی با بیان اینکه حل این مشکل مربوط به یک وزیر خاص نیست، گفت: وزیر جهاد کشاورزی وارث گذشتگان است زیرا این مشکل یعنی بحث استفاده از سموم در محصولات کشاورزی مربوط به گذشتهها است ولی به هر حال وی نیز باید به مجلس پاسخگو باشد.
دهقان تأکید کرد: ما محصولات کشاورزی را برای نشاط و سلامت استفاده میکنیم اما وقتی این محصولات در اثر استفاده خارج از حد مجاز سموم برای سلامت ما خطرناک هستند پس چرا باید آنها را استفاده کنیم؟
وی با بیان اینکه طبق نظر کارشناسان وضعیت محصولات کشاورزی وضعیتی بحرانی است، گفت: ما اولین رتبه سرطان معده را در دنیا داریم و طبق اعلام وزارت بهداشت در آینده تعداد این سرطانها بیشتر میشود و سرعت این بیماری خانمانسوز در بین کودکان نیز بیشتر است.
وی گفت: در بعضی مواقع هنگامی که محصولات کشاورزی ما به خارج از کشور صادر میشود این کشورها آزمایشات پیشرفتهای را بر روی محصولات کشاورزی انجام میدهند محصولات ما را مرجوع میکنند و آن موقع این محصولات به جای اینکه معدوم شوند مجددا در بین مردم توزیع میشوند.
وی با بیان اینکه آمار و ارقام در این بخش بسیار نگرانکننده است، گفت: جهاد کشاورزی موظف است که کالاهای سالم را در اختیار مردم قرار دهد. در حال حاضر بخشی از اراضی کشاورزی ما از سم و کود استفاده نمیکنند و باید همین محصولات در دسترس ما باشد و وزارت جهاد کشاورزی باید تولید این محصولات را توسعه دهد.
دهقان با تأکید بر گسترش کلینیکهای گیاهشناسی برای دادن آموزش به کشاورزان گفت: ما سالانه صدها میلیون دلار برای خرید دارو ارز اختصاص میدهیم اما در سال 70 هزار نفر به سرطانیهای ما اضافه میشود که بیش از 30 درصد اینها مربوط به محصولات کشاورزی است.
خلیلیان در بخش دوم سخنان خود گفت: ما سال 89 کارمان را در وزارت کشاورزی بر روی این موضوع یعنی استفادهنکردن از سموم در محصولات کشاورزی شروع کردیم و کار سرعت گرفته است.
وی بیان کرد: ما در وزارت جهاد کشاورزی سهم خود را در مورد سلامت مردم انجام میدهیم و در زمینه اطلاعرسانی و فرهنگسازی و آموزش به کشاورزان نیز اقدامات خوبی انجام دادیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر دو میلیون هکتار تحت پوشش آموزشها و کنترل این وزارتخانه است، گفت: در حال حاضر گلخانهها تحت کنترل ما است و پنجمین نمایشگاه محصولات ارگانیک در حال برگزاری است.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: آرم استاندارد محصولات سالم به تصویب ما رسیده است که هر محصولی که در زمره محصولات ارگانیک قرار بگیرند و قابل کنترل باشند این آرم را دریافت میکنند.
دهقان در بخش دوم سخنان خود گفت: ما الان چند تقاضا از وزیر داریم، نخست اینکه محصولات بیولوژیک که وی گفت در حال حاضر در کشور در حال تولید است تا چه زمانی قرار است در اختیار مردم قرار گیرد. در حال حاضر میبینیم در کنار محصولات مرغی که با داروهای هورمونی تولید میشود محصولات مرغی نیز از داروهای هورمونی استفاده نکرده است قرار دارد و با 40 درصد افزایش قیمت در اختیار مردم قرار میگیرد، چه ایرادی دارد محصولات کشاورزی ارگانیک نیز در کنار سایر محصولات کشاورزی به مردم عرضه شود، حداقل این است که مردم حاضرند با قیمت گرانتری آن محصول را تهیه کنند ولی فرزندانشان سالم باشد.
وی گفت: ما به شدت عقبتر از وضعیت خطرناکی هستیم که مردم در آن قرار دارند.
حجتالاسلام ابوترابیفرد با تشکر از این سوال دهقان و دغدغه وی گفت: اگر موافق هستید زمان سه ماههای را به آقای وزیر بدهید که وی این موارد را پیگیری کند و گزارش عملکرد خود را در طول این سه ماه به کمیسیون بهداشت و درمان و کشاورزی ارایه دهد و شما پس از ارایه گزارش وی اظهارنظر کنید.
دهقان گفت: من به احترام شما سؤال خودم را به رأی نمیگذارم ولی این به معنای قانعشدن نیست و من منتظر گزارش وزیر جهاد کشاورزی بعد از سه ماه میمانم.
پایان پیام/
نظر شما