حسین بستان نجفی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به اینکه لزوما مدرنیته و پیشرفت ضامن رشد اندیشه افراد نیست، به خبرنگار شبستان گفت: در حال حاضر با وجود آنکه اصطلاحا در عصر انفجار اطلاعات قرار داریم اما عقاید و خرافات متعددی وجود دارد و در قالب شایعه پراکنده می شود نظیر شایعه پایان دنیا.
وی ادامه داد: این موضوع که با مدرن شدن مولفه های مختلف زندگی، اندیشه بشر نیز مدرن شده است، خود به تنهایی جای بحث دارد اما ذاتا نمی توان میان این دو پل زد، که هرچه تکنولوژی بالا رود، عقاید متافیزیکی نیز محو شود.
بستان نجفی تصریح کرد: باورهای متافیزکی در اعتقادات مختلف جامعه حضور دارد، ضمن اینکه مباحث جامعه شناسی دین که در این برهه مطرح می شود با چند دهه قبل تفاوت دارد، در گذشته مطرح می شد که با ارتقای سطح فناوری در زیست بشر، دین محو می شود، یا به بیان دیگر با پیشروی در مسیر مدرنیته، دین حذف می شود.
این پژوهشگر تصریح کرد: قطعا موارد فوق قابل پذیرش نیستند، و در حال حاضر چرخشی در این نظریه ایجاد شده و جامعه شناسان دین این نظریه را عنوان نمی کنند، همچنین با توجه به جنبش هایی احیای دین در اسلام و مسحیت که تحلیل ها را تغییر داده و این نوع نگرش را منکر شدند.
وی عنوان کرد: به هر نحو اصل خرافات ریشه ای فطری دارد، چراکه همه ما به امور ماورایی تعلق داریم و فطرت انسان خداجوست، منتهی در تشخیص این که خدا کیست؟ دچار اشتباه می شود، و دنبال انحراف خرافه می رود یا آنها را شکل می دهد و این طبیعت انسان است که دنبال متافیزیک می رود، چون مادیات به تنهایی پاسخگویی نیازهای روح آدمی نیست.
بستان نجفی خاطرنشان کرد: اگر ادیان در این میان نقش خود را خوب ایفا کنند، خرافه محو می شود، اما می دانیم دین مسیحیت تحریف شده است، و جواب نیازهای معنوی را نداده است، از این رو بسیاری رو به خرافه آوردند یا در مصداقی مثلا بحث آخر دنیا را مطرح می کنند که این ناشی از روح تشنه و کمال جویی آدمی است که در این مسیر دچار گمگشتگی شده است.
پایان پیام/
نظر شما