به گزارش خبرگزاری شبستان از استان یزد، دکتر محمد رضا شایق ، عضو هیات علمی دانشگاه یزد در همایش هنر متعالی در سالن اجتماعات بنیاد ملی نخبگان یزد به تبیین هنر متعالی پرداخت و گفت: از نظر اسلام هنر، فی نفسه ارزشی ندارد اما اگر با آموزه های دینی و الگوبرداری از اسلام و قرآن، قرین و همراه باشد موجب تعالی جامعه بشری و منعکس کننده اندیشه های ناب قرآنی خواهد شد.
شایق تصریح کرد: تعالی در هنر، خود از دریچه الهی به موضوعات نگاه می کند و هنری که برخاسته از اسلام و قرآن باشد زمینه ساز خوبی ها و زیبایی ها بوده و جلوه ای از خداجویی و خدامحوری در درون انسان ایجاد می کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه، هنر را به مثابه آیینه ای دانست که انعکاس دهنده افکار آدمی بوده و بر این اساس اگر انسان، پاکدل،خداجو و اخلاق گرا باشد این نور را که از جنس حقیقت است کامل انعکاس می دهد اما اگر درون فرد ناپاک باشد بر طبق همین آلودگی ها نورحقیقی را تغییر می دهد و طبق امیال خود منعکس می کند.
شایق ادامه داد: هنر تجلی نیت شخص هنرمند است و اگر فرد خود را در مجرای ولی الله اعظم قرار دهد، هنر او هم هنر متعالی می شود.
دکتر محمد حسین جعفری ، مدرس و عضو هیئت علمی دانشگاه یزد نیز در این نشست به تشریح طرح و نقش در مکتب پارچه بافی یزد در دوره صفوی پرداخت.
جعفری استان یزد را از شاخص ترین استان هایی دانست که علاوه بر داشتن ویژگی های معماری منحصر به فرد، در عرصه هنر و خلق زیباترین شاهکارهای هنری نیز، جایگاه ویژه ای دارد.
به گفته وی یکی از این هنرها که قدمت آن به قبل از اسلام بر می گردد هنر نساجی و بافندگی است.
استاد غلامرضا کارگر شوروکی، نیز در این همایش به بیان جایگاه هنر اسلامی تعزیه خوانی در یزد پرداخت و افزود: یزد از دیرباز مرکز پرستش بوده و آئین ها، مراسم، آداب و رسوم، معماری و وجود هزاران اثر تاریخی در این سرزمین، نشانگر تمدن و فرهنگ مذهبی است. کارگر تصریح کرد: شبیه خوانی و تعزیه بیش از چند قرن است که در استان یزد رواج داشته و روند اجرای آن در استان همچنان با شکوه و جلوه خاصی ادامه دارد.
وی تعزیه را از هنرهای متعالی دانست که دمیده شدن روح اسلام و تشیع در آن را رمز ماندگاری آن معرفی کرد و افزود: تعزیه به عنوان یک پدیده فرهنگی اصیل و توانمند از ارکان زیربنایی هنر نمایشی ایران محسوب می شود که در طول تاریخ، شیعیان کوشیده اند برای ادای احترام به ائمه اطهار(ع) به ویژه سالار شهیدان و یاران باوفایش و به منظور ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، از این شیوه ناب نمایشی بهره ببرند.
محمدرضا ملک ثابت، مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان یزد نیز در سخنانی هدف از برگزاری نشست های یزدشناسی را بیان پیشینه و تاریخ درخشان یزد و انتقال مفاهیم و دستاوردهای نیاکان به نسل جوان دانست و از حامیان نشست های یزدشناسی تشکر کرد.
وی با تشریح هنر متعالی افزود: هنر باید زمینه ساز رشد و تعالی انسان باشد و روح انسان را لطیف کند تا زمینه پذیرش خوبی ها را در درون فرد فراهم کند.
رئیس سازمان اسناد ملی استان با اشاره به خاستگاه هنر، تصریح کرد: خاستگاه هنر، جان وروح و فطرت آدمی است و این هنر است که با به کارگیری تمام ظرفیت هایش پیام الهی و زیباشناختی تفکر اسلامی را ترسیم می کند.
ملک ثابت تلفیق هنر با تفکر پویای اسلامی را نتیجه روح متعالی بشر دانست و خاطرنشان کرد: این مهم، رسالت تمام انبیاء از آدم تا خاتم بوده است.
مدرس تاریخ دانشگاه، با بیان ارزش هنر متعالی، چنین هنری را هنر فطری، دینی، متعهد و شایسته خواند و افزود: یزد و یزدی ها همواره با تاسی از اسلام و آموزه های دینی پرورنده هنر متعالی بوده اند که در کنار دیانت و درایت وجودیشان نمونه هایی از هنر متعالی را به یادگار گذاشته اند که از آن جمله می توان به معماری اسلامی یزد اشاره و از مساجد، بناها و ابنیه تاریخی موجود در سطح استان به عنوان نمونه هایی ماندگار یاد کرد که هنوز پس از گذشت قرن ها، فریاد تعالی هنر اسلامی را سر می دهند.
مدیر اسناد ملی استان، انقلاب اسلامی را به خاطر ماهیت فرهنگی آن عامل آمیختگی دین و هنر و آشتی متدینان و هنرمندان دانست و در عین حال گفت: معدودی از هنرمندان و متدینان تلاش می کنند از این دایره مشترک و مبارک خارج شوند که در این صورت در شمار هنربندان و متحجران قرار می گیرند.
گفتنی است؛ در حاشیه این مراسم نمایشگاهی از اسناد ناریخی با محوریت هنر و همچنین تعدادی از آثار هنرمندان این دیار به نمایش گذاشته شده بود.
پایان پیام/
نظر شما