سید مجتبی حسینی نویسنده و پژوهشگر دینی کشور در گفتگو با خبرنگار شبستان در اردبیل با بیان اینکه در قرآن تنها به تنزیه خداوند از ظلم و ستم در آیات قرآن قناعت نشده است، بلکه به طور مستقیم نیز صفت عدالت برای خداوند اثبات شده است، اظهار داشت: با توجه به آیه 18سوره آل عمران، قرآن کریم می فرماید:خدا، فرشتگان و دارندگان دانش گواهی می دهند که معبودی جز خدای یکتا که به پادارنده عدل است، نیست بنابراین از نظر اسلام، عدل الهی حقیقی است و عدالت از صفاتی است که قطعا باید خداوند را به آن موصوف کرد.
وی با اشاره به عدل اجتماعی در آیات قرآن کریم، عنوان کرد: بیشترین آیات مربوط به عدل، درباره عدل جمعی و گروهی است اعم از خانوادگی، سیاسی، قضائی، اجتماعی. در حدود 16 آیه در این زمینه وجود دارد.
حسینی ادامه داد: در قرآن کریم از توحید گرفته تا معاد، از نبوت گرفته تا امامت و زعامت و از آرمان های فردی گرفته تا هدف های اجتماعی، همه بر محور عدل استوار شده است و عدل قرآن، همدوش توحید، رکن معاد، هدف تشریع نبوت، فلسفه زعامت و امامت، معیار کمال فرد و مقیاس سلامت اجتماع است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود عدل راهدف نبوت و مبنای معاد دانست وافزود:عدل به مفهوم اجتماعی، هدف نبوت و رسالت پیامبران است و به مفهوم فلسفی مبنای معاد است و آیات زیادی از قرآن کریم به این موضوع اشاره دارند چنانچه قرآن در آیه 25سوره مبارکه حدید درباره هدف نبوت و رسالت پیامبران می فرماید:« لقد ارسلنا رسلنا بالبینات و انزلنا معهم الکتاب و المیزان لیقوم الناس بالقسط؛» همانا، فرستادگانمان را با دلایل روشن فرستادیم و همراه ایشان کتاب و میزان نازل کردیم تا مردم به راستی و هدایت گرایند.
این نویسنده و پژوهشگر دینی در خصوص عدل اخلاقی در آیات قرآن، خاطرنشان کرد: قرآن کریم، انسان اخلاقی را به عنوان " صاحب عدل " نام می برد و در چند جای قرآن که سخن از داوری و یا گواهی انسان هایی شده است که از نظر تربیتی، اخلاقی و روحی قابل اعتماد باشند و از آنها به همین عنوان یاد کرده است.
سید مجتبی حسینی نویسنده وپژوهشگر دینی کشور درپایان سخنان خود درموردعدل تکوینی در آیات قرآن، یادآور شد:قرآن کریم تصریح می کند که نظام هستی و آفرینش برعدل و توازن و بر اساس استحقاق ها و قابلیت ها است و گذشته از آیات زیادی که صریحا ظلم را از ساحت کبریائی بشدت نفی می کند و ابلاغ، بیان و اتمام حجت را از آن جهت از شئون پروردگار می شمارد که بود اینها نوعی عدل و هلاک بشر با نبود آنها نوعی ظلم و ستم است.
گفتنی است پس از ترجمه آثار یونانی در جهان اسلام، این جمله افلاطون معروف شد که " عدالت، مادر همه فضائل اخلاقی است " ولی در حدود دو قرن پیش از آنکه سخن افلاطون در میان مسلمین شناخته بشود، مسلمین از زبان قرآن این سخن را شنیده بودند.
پایان پیام/
نظر شما