روش قانونگذاری را تغییر دهیم/مجلس چون طبیب در امر قانونگذاری وارد نشود

نماینده ماه نشان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید روش قانونگذاری را در کشور تغییر دهیم گفت: ما باید بحث تصمیم سازی و تخصصی را به عهده تصمیم سازان بگذاریم و مجلس خود همانند طبیب نسخه ننویسد.

به گزارش خبرنگار سیاسی شبستان، رضا عبداللهی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در نخستین همایش نقش پژوهش در فرایند قانونگذاری که صبح امروز دوشنبه 27 آذر برگزار شد گفت: نه دوره است که با مقوله قانونگذاری جمهوری اسلامی ایران دست و پنجه نرم می کنیم.

وی با بیان اینکه آماری که ارایه می کنیم به 8 دوره قبل مجلس برمی گردد اظهار کرد: تقریباً 80 درصد قوانین ما در دوره های قبل از جنس اصلاحیه یا استفساریه بوده اند و به لحاظ کیفیت قوانین ما متاسفانه رتبه پایینی داریم.

عبداللهی ادامه داد: 80 درصد اصلاحیه و استفساریه نشانگر این است که قوانین ما کارآمد نیست زیرا مواردی که برای اجرا به قوه مجریه سپرده می شود اجرا نمی شود نمی خواهم بگویم که همه قوانین اجرایی نیست ولی تخلفات در اجرای قوانین نشان می دهد که اگر خود ما هم مجری بودیم نمی توانستیم به درستی آن را اجرایی کنیم.

وی با بیان اینکه ما باید روش خودمان را در قانون گذاری اصلاح کنیم گفت: نمی خواهم به مجلس خواستی اشاره کنم اما ما قوانین وقتگیر و ناکارآمد تصویب می کنیم.

عبداللهی با بیان اینکه ما باید در مورد اینکه چگونه قوانین کارآمد، باثبات و روزآمد شوند ریشه یابی کنیم بیان کرد: مردم و موکلین ما از ما انتظار دارند نسبت به اول دوره نمایندگی مان در زندگی آنها تفاوتی احساس شود در واقع درآمد آنها ارتقا یابد، تورم کاهش یابد و بحث های امنیتی نیز سروسامان یابند.

نماینده ماه نشان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: ما باید راه درست را پیدا کنیم و در آن راه درست، درست راه برویم و در واقع در امر قانونگذاری باید صراط مستقیم را پیدا کنیم والا کمیت قوانین چیز مهمی نیست.

وی با بیان اینکه ما در کشور بودجه کم نداریم تصریح کرد ما امسال نسبت به ترکیه با توجه به اینکه تحریم نیز بوده ایم 200 میلیارد دلار ارزش نفت و گاز داشتیم این در حالی است که سال گذشته ارزش نفت و گاز ما 250 میلیارد دلار بوده است و همین موضوع نشان می دهد که ما در کشور پول کم نداریم اما اینکه چگونه از این پول استفاده کنیم مهم است که این موضوع بلد نیستیم.

وی با تاکید بر انجام کار کارشناسی بر طرح ها و لوایح گفت: هر روز که در راهروهای مجلس رد می شوم و این سخن مقام معظم رهبری را می بینم که به نمایندگان توصیه کرده اند حضور مفید و مرتب داشته باشند تنم می لرزد زیرا خودم که رییس کمیسیون بوده ام می دانم نمایندگان مرتب در کمیسیون ها حضور ندارند چه برسد که بخواهند مفید هم باشد.

وی ادامه داد: ما باید از طریق مرکز پژوهشها و هیئت رییسه کمیسیون ها افراد با تجربه عالم و متخصص را پیدا کنیم که این مریض یعنی بحث قانونگذاری ما را درمان کنند.

وی با تاکید بر اینکه هم در کمیسیون ها و هم در صحن علنی فرایند معیوبی حاکم است گفت: مرکز پژوهش ها باید سعی کند طرح ها و لوایح مهم را برای بررسی کارشناسانه به دست عالمان و حکیمان حاذق بسپارد تا آنها بتوانند نسخه این مریض را بنویسند.

عبداللهی با بیان اینکه باید بحث تخصصی و تصنیف سازی را به عهده تصنیف سازان بگذاریم گفت: اشکالی که بر ما وارد است این است که ما هفته ای سه جلسه علنی داریم و هزینه های هنگفت نیز برای برگزاری آنها می دهیم ولی به درستی در این مسیر حرکت نمی کنیم.

وی با بیان اینکه در جریان هزینه های بسیار بالای مجلس هستم گفت: چرا باید اینگونه عمل کنیم راه درست این است که مقداری در آیین نامه داخلی مجلس تغییرات ایجاد کنیم که دردسرها و لوایح نظر مرکز پژوهش ها را بخواهیم.

وی با اشاره رتبه 12 عربستان در سال قبل در بحث کسب و کار در جهان و رتبه اول این کشور در منطقه خاطرنشان کرد: گرجستان امسال در بحث کسب و کار به رتبه 9 رسیده است آنها چه کار کرده اند که این رتبه ها به دست آورده اند مگر نه این است که از مشاوران زبده کمک گرفته اند.

وی اضافه کرد: دولت نیز باید به سراغ متخصصین برود و از تجربه های آنها استفاده کند زیرا آنهایی که به پژوهش و تحقیقات بها داده اند موفق بوده اند و آنهایی که به پژوهش بها نداده اند هشتشان گرو نهشان بوده است.

وی خطاب به جلالی رییس مرکز پژوهش ها گفت: راهی پیدا کنید که کیفیت قوانین ما بالا برود شاید آمارهایی که در دنیا منتشر می شود 5 الی 10 درصد آنها مغرضانه باشد ولی 95 درصد آنها درست است و این درست نیست که ما بگوییم همه این آمارها غلط است.

وی با بیان اینکه اصلاحیه قوانین نشان می دهد که آنها محکم و پخته نیستند گفت: ما باید قوانین مهم مادر به مناقصه بگذاریم چگونه برای یک فرودگاه یا یک بانک مناقصه برگزار می کنیم برای یک قانون مادر نیز مناقصه برگزار می کنیم.

عبداللهی با تاکید بر اینکه در امر قانونگذاری نیازمند کارهای تحقیقاتی و مطالعاتی هستیم بیان کرد: فرایند قانونگذاری باید از روشهای فعلی تغییر داده شود و اگر می خواهیم مردم را خوب اداره کنیم و حقوق موکلین را رعایت کنیم مجلس نباید هر روز دست به بی ثباتی بزند.

رییس کمیسیون تلفیق مجالس هفتم و هشتم خاطرنشان کرد: ما از طریق مرکز پژوهشها باید به دانشگاهها و مراکز پژوهشی و تحقیقاتی وصل شویم و سعی کنیم قوانین ما با کیفیت تر و موثرتر باشد.

وی تاکید کرد: نباید کمیسیون ها و نمایندگان سفارش دهنده باشند و نباید اینها هیچگاه به دنبال خیاطی و طبابت بروند و اگر این اینها به دنبال طبابت بروند اعتیاد، بیکاری و تورم و گرانی روز به روز بیشتر می شود.

پایان پیام/
 

کد خبر 206519

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha