بررسی تزئیناتی که به شکوه مسجد می افزاید/از چه مواردی نهی شدیم؟

عضو ستاد ترویج احکام با اشاره به تاکیداسلام برسادگی و بی آلایشی مسجد گفت: به کارگیری معماری سنتی و اسلامی درمسجد موجب عظمت و شکوه مسجد می شود در حالی که باید از مدل های بیگانه با فرهنگ شهری دوری کرد.

 

حجت الاسلام حسین وحید پور، موسس ستاد ترویج احکام در رابطه با حد و مرز تعیین شده برای تزئینات مسجد بر مبنای فقه اسلامی به خبرنگار شبستان گفت: مسجد در فقه اسلامی مرکز عبودیت و بندگی خداست و تنها مکانی است که مردم خالصانه در آن جمع می شوند تا به عبادت خداوند مشغول شوند. در فقه اسلامی هیچ منافاتی میان پاکیزگی و بهداشت مسجد با سادگی آن نیست و مسجد در عین حال که باید پاکیزه باشد، ساده نیز باید باشد و در پاکترین مکان بنا شود.

 

وی افزود: در ساخت مسجد از به کارگیری طلا و زینت آلات خاص نهی شده ایم چراکه به کارگیری زیور آلات و تزئینات زیاد در مسجد موجب می شود ذهن انسان از عبادت و بندگی خداوند دور شود و به جای تقرب به پروردگار انگیزه های مادی در وجود انسان زنده شود. به این جهت است که فقه اسلامی از به کارگیری تزئینات زیاد در مسجد نهی کرده است و آن را موجب شکوه مسجد نمی داند بلکه فقط شکوه و عظمت مسجد را در سادگی و معنویت آن می داند.


حجت الاسلام وحیدپور با بیان اینکه در تزئین مسجد نباید طلا و نقره به کار رود، به چرایی به کار بردن طلا در حرم های معصومین و امام زادگان اشاره و خاطرنشان کرد: اگر چه در دین اسلام مسجد مکان مقدسی به شمار می آید و بر به کارگیری تزئینات تا حد و حدودی در آن تاکید شده است ولی احکام مسجد از جهاتی در این زمینه با حرم های معصومین و امام زادگان تفاوت دارد. حرم های معصومین و امام زادگان مقبره انسان های بزرگواری است که برای ما محترم هستند و به لحاظ احترام به آنها، سعی می کنیم این احترام و ارزش را در مزارهای آنها نیز نشان دهیم در عین حال مسجد صرفا مکان عبادت برای شخص خاصی نیست و ما تنها به عبادت خداوند می پردازیم.

 

برای معصومین و امامزادگان از جان و مال می گذریم
موسس ستاد ترویج احکام با تاکید بر اینکه علت به کارگیری طلا در حرم های معصومین و حرام بودن به کارگیری آنها در تزئینات مساجد دو مقوله ای است که باید کاملا از هم جدا شود، گفت: مسجد باید ساده باشد ولی حرم های معصومین و امام زادگان در صورتی که شکوه و عظمت داشته باشند، اشکال ندارد. طلا و نقره از جمله مادیاتی است که بیشترین ارزش و عظمت را برای ما دارد بنابراین در تزئین حرم های معصومین و امامزادگان از چیزی که بیشترین ارزش را برای ما دارد استفاده کنیم به این معنا که مقام آنها برای ما آنقدر با ارزش است که حاضر هستیم برای آنها سرمایه گذاری با مال و جانمان نیز داشته باشیم و این نمود علاقه مندی و ارزش آنها در پیشگاه مومنین است ولی مسجد باید به دور از مادیات با ارزش و امور دنیوی تزئین شود تا خالق فقط به عبادت معبود مشغول شود.


 

زیارت امامان معصومین مساوی زیارت خدا در عرش

عضو ستاد ترویج احکام تاکید کرد: اگرچه مسجد محل بندگی و عبادت خداوند است ولی در روایات و منابع فقهی بر زیارت پیامبر(ص) و ائمه معصومین نیز بسیار تاکید شده است به گونه ای که در روایات اسلامی آمده است که کسی که به زیارت نبی مکرم اسلام و امام معصومین می رود، مانند کسی است که درعرش، خدا را زیارت کرده است و فضائل بسیاری نصیب او می شود. بنابراین علاوه بر اینکه حضور در مسجد دارای فضائل است حضور در حرم های پیامبران و امامان معصوم نیز ثواب بسیاری دارد.


این مدرس سطح عالی حوزه علمیه قم به موارد دیگری که برای مسجد تزئین به شمار نمی آید، اشاره کرد و گفت: نقاشی کردن بر دیوار مسجد، تزئینی برای مسجد به شمار نمی آید و به دلیل آنکه به کارگیری آنها در مسجد روح عبادت و معنویت را از انسان می گیرد و در فقه اسلامی مکروه است. زیرا توجه انسان را به خود جلب و جذب می کند و مردم از روح عبادت و معنویتی که باید در مسجد حاکم شود، غافل می شوند.

 

تزئیات مسجد متذکر آیات الهی باشد
وی با تاکید بر بی آلایشی مسجد، تصریح کرد: کاشی کاری در مسجد، خصوصا که منقش به آیات قرآن هیچ گونه منع و نهی ندارد و علاوه برآنکه برای مسجد تزئین به شمار می آید و متذکر آیات الهی نیز است.
 

حجت الاسلام وحید پور با اشاره به اینکه مسجد باید علامت و نشانه ای داشته باشد تا مردم آن را از سایر ساختمان ها متمایز دیده و آنها به سمت خود سوق دهد، تصریح کرد: پیامبر اسلام وقتی اولین مسجد در مدینه را ساختند برای آن علامت و نشانه ای قرار دادند زیرا که معتقد بودند مسجد خانه خدا است و باید با سایر مکان ها متفاوت باشد. امروز در جامعه ما نیز مسجد در بافت شهری باید علامت و نشانه ای برای معرفی مکان عبودیت باشد و از دیگر ساختمان ها متمایز باشد.


وی با اشاره به اینکه مناره(گلدسته) مسجد یکی از نشانه ها و علامت هایی است که برای ایجاد تفاوت با دیگر بناها، لازم است در مسجد به کار رود، اظهار کرد: مسجد از این منظر، باید از دیگر ساختمان ها متمایز شود.


حجت الاسلام وحید پور تصریح کرد: نکته دیگری که در معماری مسجد باید مورد توجه باشد، ارتفاع ساختمان مسجد است در منابع اسلامی آمده است که گلدسته های مسجد نباید از پشت بام مسجد بلند تر باشد. علت نهی شدن از این کار و کراهت آن این است که بالابردن مناره در مسجد شاید در ذهن مردم این تصور را ایجاد کند که مسجد باید تواضع و فروتنی را به انسان بیاموزد و حال چرا این در مساجد مورد توجه قرار نگرفته است. از اینرو در اسلام این اقدام مکروه به شمار می آید ولی حرام نیست.

 

معماری سنتی و اسلامی موجب عظمت و شکوه مسجد می شود
موسس ستاد ترویج احکام با اشاره به اینکه به کارگیری معماری سنتی و اسلامی در مسجد یکی دیگر از مواردی است که برای مسجد تزئین و موجب عظمت و شکوه مسجد می شود، اذعان کرد: معماری مسجد نباید به گونه ای باشد که مدل های بیگانه با فرهنگ شهری، بومی و بیگانه با فرهنگ اسلامی را به نمایش بگذارد زیرا مسجد نمادی از اسلام است بنابراین مسلمانی که وارد مسجد می شود باید نمادی از معماری دینش و معماری ملی و بومی را ببیند. به کارگیری معماری غربی در مسجد موجب شکوه و عظمت مسجد نمی شود.
پایان پیام/


 

کد خبر 205379

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha