خبرگزاری شبستان: خیلی ها بر این باورند که کشور فقط به پول نفت متکی است اما با گذشت زمان و توسعه و پیشرفت کشور این باور کمرنگ تر شده است و مسوولین کشور هم به این نتیجه رسیده اند که همه چیز پول نفت نیست. چرا که این طلای سیاه روزی تمام می شود و باید توسعه لازم را در حوزه علم و فناوری ایجاد کرد تا با آن موجب سرازیر شدن سرمایه به کشور ازطریق علم شد.
زیر بنای پیشرفت و توسعه هر کشور علم است و هر چقدر در دستیابی به علم موفق تر باشد مطمئنا آن کشور راه پیشتازی موفقیت را به راحتی سیر می کند و تمام رقبای خود را کنار می زند، ایران هم به عنوان کشوری که تمام نگاه ها به سویش است که در این راه چطور حرکت می کند و همچنین در دین مبین اسلام هم کسب علم و دانش یکی از ارزشمندترین امور شمرده شده است، خود را از این قضیه مستثنی نکرده است و در این راه گام برداشته است.
البته دستیابی به علم و فناوری یکی از مطالبات جدی رهبری در سال های اخیربوده است تا جایی که ایشان خواستار تدوین سندی به نام نقشه جامع علمی کشور شده است.
مقام معظم رهبری در 23 مرداد سال 85 و در ابتدای دولت نهم بر لزوم تهیه نقشه جامع علمی کشور تأکید میکنند و بیان میدارند که نقشه جامع علمی کشور راهی برای رسیدن به اهداف چشمانداز 20 ساله است که باید طبق راهبردهای عملیاتی و برنامهریزیهای زماندار و منظم کامل شود.
بر این اساس یکی از مهمترین دغدغه های مسئولین تدوین نقشه جامع علمی کشور شد و این سند در 5 فصل در سال 89 به تصویب نهایی شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید که این نقشه را می توان راه دستیابی به یکه تازی کشور در خاور میانه و بین الملل دانست بنابراین این سند ضمن جامع و کامل بودن تمام ابعاد فرهنگی، علمی، اجتماعی و اقتصادی را در بر می گیرد.
نقشة جامع علمی کشور بنا به تعریف، مجموعه ای است جامع و هماهنگ و پویا و آینده نگر، شامل مبانی، اهداف، سیاست و راهبردها، ساختارها و الزامات تحول راهبردی علم و فناوری مبتنی بر ارزشهای اسلامی برای دستیابی به اهداف چشم انداز بیست ساله کشور که در این سند تلاش شده بر مبانی ارزشی و بومی کشور، تجربیات گذشته و نظریه ها و نمونه های علمی و تجارب عملی تکیه شود.
نقشه جامع علمی کشور در چارچوب رهنموده های رهبر کبیر انقلاب اسلامی(ره) و مقام معظم رهبری و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است.
آینده نگاری به جای آینده نگری در نقشه جامع علمی کشور
محمد مهدی زاهدی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری سابق کشور و رئیس کمیسیون آموزش فعلی مجلس است که در رابطه با نقشه جامع علمی کشور به خبرنگار شبستان می گوید: سند نقشه جامع علمی کشور سندی، محکم، واقعی و آرمانی تدوین شده است.
وی به کارگیری واژه آینده نگاری به جای آینده نگری را از حسن های این سند می شمارد و معتقد است؛ پیش بینی در آینده نگری، یعنی چشم انداز چند سال آینده، در صورتی که در آینده نگاری ترسیم جایگاه برتر کشور در منطقه و بین المل است یعنی ما تمام شرایط از جمله رقبای ما در کجا هستند و ما باید جایگاه کشور را به کجا برسانیم توجه داریم که در کمتر سندی این روند دیده شده است.
رئیس کمیسیون آموزش مجلس با بیان اینکه در آینده نگاری لحظه به لحظه امورات کشور های دیگر رصد و مقایسه می شود خاطر نشان کرد: این تدبیر منجر می شود تا ما سیاست های گوناگونی را در شرایط مختلف از جمله شرایط رقبا، تحریم و یا در شرایط باز کشور ترسیم کنیم.
به گفته وی ستاد راهبردی نقشه جامع علمی کشور کارها و برنامه های دستگاه های اجرایی مربوطه را مرحله به مرحله نظارت و بررسی می کند بدون اینکه وقفه ای ایجاد شود.
نقشه جامع علمی کشور حاصل برنامه ریزی و فعالیت و تلاش کارگروه های متعدد کارشناسی در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ انجام پژوهش های گوناگون؛ بهره گرفتن از پژوهش های موجود و مشارکت جمع زیادی از صاحب نظران و اندیشمندان عرصه علم و فناوری کشور اعم از دست اندرکاران سیاستگذاری و مدیریت کلان نظام علمی کشور، مدیران، استادان و پژوهشگران دانشگاه ها و پژوهشگاه ها، قطب ها و انجمن های علمی، کارشناسان آموزش و پرورش، صاحبنظران حوزه علمیه قم و مدیران و مسؤولان علم و فناوری از دستگاه ها و بخش های اجرایی کشور است.
می توان از کار هایی که دراین سند به آن توجه شده است به دستیابی به دانش و فناوری اعزام انسان به فضا که یک پروژه بینالمللی در جهان است و هم چنین طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره به فضا اشاره نمود که یکی از بندهای نقشه جامع علمی کشور اشاره کرد.
بنابراین اجرای صحیح و منظم نقشه جامع علمی کشور از سوی مسئولین که از مطالبات جدی رهبری است می تواند دریچه ای برای موفقیت و یکه تازی ایران در بین الملل و منطقه خاورمیانه باشد و همکاری همه وزارتخانههای دولت موجب می شود تا فرایند اجرایی شدن نقشه جامع علمی کشور در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری را پیگیر شود.
پایان پیام/
نظر شما