مخالفان مرسی به اشتباهشان پی برده اند

گروه‌های مخالف مصری اکنون به اشتباه خود پی‌برده اند و به جای تحریم همه‌پرسی، از مصری‌ها خواسته‌اند که در این همه‌پرسی شرکت کنند اما به قانون اساسی جدید مصر، رأی «منفی» بدهند.

به گزارش شبستان: آیا این همه پرسی منصفانه برگزار خواهد شد و آیا مردم مصر سرانجام به پیش‌نویس قانون اساسی جدید این کشور رأی مثبت یا منفی خواهند داد؟این ها سوالاتی است که در فاصله دو روز تا همه پرسی جنجال برانگیز مصر باید به آنها پاسخ داد مخالفان مصری به تدریج به اشتباه خود پی برده‌اند، زیرا آنان توسط اکثریت مردم و گروه‌های مصری به دلیل رد پیشنهاد محمد مرسی، رئیس جمهور این کشور، برای برگزاری مذاکرات با دولت مصر در روز شنبه، مقصر شمرده شده‌اند.
مخالفان مصری پس از رد پیشنهاد مذاکره با دولت این کشور، بر به تعویق افتادن برگزاری همه پرسی تأکید کردند. اما در روز چهارشنبه متوجه شدند که این همه‌پرسیِ عمومی قطعاً برگزار خواهد شد و برای مصری‌های خارج از کشور، همه‌پرسی در سفارتخانه‌های مصر در کشورهای مختلف در سراسر جهان در روز چهارشنبه آغاز شده است و لذا دیگر قادر به توقف یا تعویق این روند نیستند.
از همین رو، گروه‌های مخالف مصری طی بیست و چهار الی چهل و هشت ساعت گذشته مجبور شدند تغییر موضع دهند و به جای درخواست تحریم همه‌پرسیِ قانون اساسی مصر، اکنون تلاش دارند به مردم این کشور بگویند در همه پرسی شرکت کنید، اما به این قانون اساسی، رأی منفی بدهید. مخالفان مصری به این نتیجه رسیده‌اند که اگر همه‌پرسی را تحریم کنند، فقط صدای طرفداران مرسی و قانون اساسیِ جدید مصر با آراء مثبت‌شان شنیده خواهد شد و مخالفان از اظهار نظر در این خصوص محروم خواهند ماند. از این رو، ترجیح داده‌اند تا با تمام قوا در همه‌پرسی شرکت کنند و به قانون اساسی جدید مصر «نه» بگویند.
سوالی که اکنون مطرح است آنکه مخالفان مصری از کجا مطمئن هستندکه آراء منفیِ کافی برای شکست دادن قانون اساسی جدید مصر در این همه پرسی در اختیار خواهند داشت. این در حالی است که اخوان المسلمین و سلفی‌ها از مدیریت و سازماندهیِ به مراتب قوی‌تری برخوردارند و قادرند حامیان خود را بهتر به پای صندوق‌های رأی بکشانند؟ در ضمن، مخالفان مصری از کجا می‌دانند که در نتایج همه‌پرسی دست برده نخواهد شد و هیچ تقلبی نیز صورت نخواهد گرفت؟
در پاسخ باید توجه داشت که  نه هزار قاضی مصری اعلام آمادگی کرده‌اند که بر برگزاری این همه‌پرسی و روند شمارش آراء آن، نظارت کنند و لذا احتمال تخلفات یا تقلب در روند اخذ رأی و شمارش آراء خیلی زیاد نیست. وی تأکید کرد، اکثر انتخابات برگزار شده در مصر در طول دو سال گذشته، آزادانه و شفاف برگزار شده است.
 در رابطه با علت اطمینان مخالفان مصری از وجود آراء منفیِ کافی توجه به این نکته ضروری است که بسیاری در مصر بر این عقیده‌اند که احتمال بیشتر بودن آراء «نه» در مقایسه با آراء «آری» زیاد است، زیرا در انتخابات ریاست جمهوری مصر، محمد مرسی، رهبر اسلامی و عضو اخوان المسلمین، در رقابت با احمد شفیق، نخست وزیر سابق حسنی مبارک، فقط پنجاه و یک درصد از آراء را به دست آورد که نشان می دهد، شمار مخالفان و موافقان مرسی در مصر تقریباً پنجاه-پنجاه درصد است. ضمناً شایان ذکر است که در آن زمان، بخش بزرگی از گروه‌های میانه‌رو و لیبرال مصری از دادن رأی به نخست وزیر سابق مصر (شفیق) امتناع کردند و به مرسی رأی دادند.
این در حالی است که هم اکنون انتظار می‌رود، این گروه‌ها به صف مخالفان قانون اساسی جدید مصر بپیوندند. همچنین تقریباً تمامی کسانی که به احمد شفیق رأی داده بودند، به قانون اساسی جدید مصر رأی منفی خواهند داد. به علاوه، کسانی وجود داشتند که اصولاً در انتخابات ریاست جمهوری مصر شرکت نکردند و به هیچ یک از نامزدها رأی نداده بودند. اکنون این احتمال وجود دارد که همین افراد،‌برای به شکست کشاندن قانون اساسی جدید مصر وارد میدان همه‌پرسی شوند و آراء منفی به صندوق ها بیاندازند.
از همین رو، مخالفان مصری تا حدی امیدوار شده‌اند که شمار کافی از آراء منفی را ممکن است در اختیار داشته باشند تا بتوانند جلوی تصویب قانون اساسی جدید مصر را بگیرند. از سوی دیگر، جناح‌های اسلامی در مصر ابراز اطمینان کرده‌اند که هشتاد درصد از شرکت‌کنندگان در این همه‌پرسی، به قانون اساسی جدید مصر رأی مثبت خواهند داد.
مسئولان مصری اعلام کرده‌اند که نتایج این همه‌پرسی دست‌کم تا دو-سه هفته یا حتی یک ماه آینده، اعلام نخواهد شد. این در حالی است که همگان در منطقه منتظر اعلام آن هستند، زیرا نتیجه این همه پرسی شاید بر روند کلی جنبش بهار عربی در کشورهای منطقه، که به طور مشخص در مصر باعث سقوط حکومت سی‌ساله‌ی حسنی مبارک شد، تأثیرگذار باشد.

کد خبر 205261

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha