حجت الاسلام والمسلمین علیپور در رزومه فعالیت های ورزشی اش عضو هیئت مدیره با نگاههای فتح، مقاومت سپاسی، عضو اتحادیه فوتبال ایران، معاون فرهنگی فدراسیون فوتبال، عضو هیئت رییسه سازمان لیگ برتر فوتبال حرفه ای و دبیر هیئت رسیدگی به تخلفات فوتبال ایران از سال 88 تاکنون بوده است.
وی با بیان اینکه 16 سال است که در حوزه فوتبال فعالیت دارد و قبل از آن نیز بازیکن بوده و طلبه ای از جنس فوتبال است با خبرنگار ورزشی خبرگزاری شبستان صحبت کرد.
نظرتان درباره منشور اخلاقی و ضمانت اجرایی آن در جامعه فوتبال کشور چیست؟
جامعه اسلامی در قبال زندگی تمامی آحاد جامعه دارای مسئولیت است از این رو در سال 83 زمان دکتر دادگان به دنبال توسعه فرهنگ و رفتار جوانمردانه در فوتبال کشور و الگوگیری از مکتب فجر شهید سپاسی آیین نامه ای تحت عنوان منشور اخلاقی فوتبال تنظیم شد که مهمترین رویکرد آن جلوگیری از ناهنجاری های تعدادی از افراد انگشت شمار در فوتبال کشور بود.
اجرای منشور اخلاقی در فوتبال دارای چه مراحلی است؟
به اعتقاد من فوتبال یکی از سالم ترین نهادهای فرهنگی کشور است اما منشور اخلاقی در سه مرحله پیگیری، اصلاحی و ایجابی تنظیم شده است و در حال حاضر این منشور قویاً اجرا می شود.
در مرحله ایجابی منشور اخلاقی چه اقداماتی را انجام می دهید؟
طی 5 سال گذشته 4 دوره مراسم برترین رفتارهای اخلاقی بازیکنان برگزار شده که از افتخارات جمهوری اسلامی ایران معرفی امین متوسل زاده در لیگ 90 به جهانیان به عنوان بازیکن با اخلاق فوتبال می توان نام برد.
چه شاخص هایی برای معرفی بازیکنان به لحاظ اخلاقی وجود دارد؟
حدود 40 شاخص برای تعیین برترین بازیکن با اخلاق کشور در نظر گرفته شده که صداقت، احترام به مربی، تماشاگران، خبرنگاران و اصحاب رسانه از جمله این شاخصها است.
بیشترین تخلفات اخلاقی و انضباطی را در چه سالهایی شاهد بودید؟
در سالهای 87 و 88 شاهد بیشترین تخلفات اخلاقی، رفتاری و سوءرفتارهای خانوادگی جامعه فوتبال بودیم اما در یکسال اخیر تخلفات اخلاقی بازیکنان 3 یا 4 مورد بوده است.
مراحل اجرای منشور اخلاقی برای بازیکنان متخلف چگونه است؟
تذکر شفاهی، کتبی، توبیخ کتبی و حضور در کمیسیون خاص فدراسیون از جمله راحل اجرای منشور است که در صورت توجیه و اصرار متخلف با شخص برخورد انضباطی شامل جریمه های نقدی، محرومیت موقت و مدت دار و عدم ثبت قرار داده می شود.
پرونده کشف خانه فساد یک دلال فوتبال در حال حاضر در چه مرحله ای است؟
این دلال معروف به همراه یک بازیکن کار چاق کن یک باند فساد تشکیل داده بودند.اخاذی، کلاهبردی و سندسازی برای بازیکنان به منظور سوءاستفاده از آنها در موارد دیگر در عرصه فوتبال از جمله اقدامات این باند بوده که ما پرونده آنها را به پلیس امنیت و مراجع قضایی ارجاع دادیم و این پرونده در حال پیگیری است.
با متخلفان نقل و انتقالات فوتبال چه برخوردی می شود؟
لیست 100 نفر از متخلفین نقل و انتقالات در راستای آگاهی بخشی به هیئت های فوتبال استان ها و باشگاهها اعلام شد که در صورت مراجعه این افراد همکاری با آنها صورت نپذیرد همچنین پرونده 27 نفر از افرادی که دارای مجوز رسمی نقل و انتقالات بازیکنان هستند تکمیل شده و در اختیار فدراسیون قرار می گیرد.
مهمترین مشکل نقل و انتقالات فوتبال که منجر به تخلفاتی در این حوزه می شود چیست؟
به نظر من بازار نقل و انتقالات فوتبال کشور ساماندهی نشده و مشکل اصلی آن نیز به آیین نامه نقل و انتقالات فدراسیون برمی گردد که آن غلط اندر غلط است و همین امر موجب شده دلالها، به کمک مربیان آمده و بازیکنان را بدون در نظر گرفتن شرایط و ساختار آن تیم وارد عرصه کنند. و این مشکل 20 سال است که فوتبال ما با آن دست و پنجه نرم می کنند.
پیشنهاد شما برای رفع مشکل تخلفات نقل و انتقال در فوتبال چیست؟
اولین پیشنهاد من این است که قراردادهای فوتبال 3 یا 5 ساله با توجه به شرایط سنی بازیکنان شود و تعداد افراد مسئول در نقل و انتقالات تیم به 3 نفر کاهش یابد و توجه به تیم های پایه نوجوانان و جوانان و تولید بازیکن در هر باشگاه مهمترین راهکارها برای جلوگیری از تخلفات نقل و انتقالات در فوتبال کشور است.
نقش مربیان خارجی در جرایم فوتبال کشور چیست؟
متاسفانه کمیته مربیان در فدراسیون فوتبال موجودیتی ندارد از این رو بدون در نظر گرفتن هیچگونه استانداردی مربیان خارجی وارد کشور شده و امکانات زیادی به آنها تعلق می گیرد که اغلب از طریق واسطه ها و دلال ها در تیم ها و باشگاهها حضور پیدا می کنند و به مرور این مربیان با برخی از ناهنجاری های موجود در فوتبال کشور آشنا شده و خود آنها باعث جرایم و بداخلاقی هایی می شوند.
درباره مربیان منشوری و محروم از لیگ برتر چه نظری دارید و آیا امکان بازگشت آنها به صحنه لیگ برتر وجود دارد؟
در راستای سالم سازی لیگ فوتبال کشورمان و اجرای معاهده رفتارهای اخلاقی مربیان که به امضای مسئولان ورزشی وقت جمهوری اسلامی ایران رسید با مولفه هایی چون دوری از مواد نیروزا، عدم سوء جریان مالی و به دست آمدن نتایج مسابقات با رویکرد فنی باید موردتوجه قرار گیرد که تعدادی از مربیان این مولفه های 3 گانه را رعایت نکردند. اما به مرور زمان و به همراه تقویت تشکیلات نظارتی ما مجوز حضور تعدادی از این افراد با تعهد و گارانتی به مدیرعامل باشگاه و هیئت فوتبال استانها صادر شد که چنانچه هر کدام از رفتارهای 3 گانه فوق ثابت شود باشگاه مربوطه به 2 رده پایین تر سقوط پیدا می کند. همچنین طی 5 سال گذشته 5 مربی متخلف در لیگ برتر و 15 مربی در لیگهای پایین تر تخلفاتی داشته اند.
در حال حاضر چه تعداد پرونده در ستاد مبارزه با تخلفات فوتبال وجود دارد؟
طی یک ماه اخیر 16 پرونده جدید به این ستاد ارجاع شده که مفتوحه است و 128 پرونده نیز مربوط به گذشته است که در مراحل ارجاع به دادسرا، دریافت حکم قضایی در زمینه های اخاذی، کلاهبرداری و سوء جریان مالی است که بیشتر در لیگ های پایین تر نوجوانان و جوانان را شاهد هستیم و لیگ حرفه ای ما کمترین تخلفات را دارا بودند.
پایان پیام/
نظر شما