به گزارش خبرنگار شبستان، نشست نقد و بررسی کتاب "تجربه دینی و چرخش هرمنوتیکی"، عصر سه شنبه، 21 آذرماه، با حضور محسن جوادی، مسعود صادقی و بابک عباسی در مرکز فرهنگی شهرکتاب، برگزار شد.
در این نشست مسعود صادقی، به عنوان منتقد حاضر در برنامه اظهار کرد: این کتاب به دو حوزه فلسفه دین و معرفت شناسی تعلق دارد و از جدی ترین و عمیق ترین آثار تالیفی منتشر شده در حوزه فلسفه دین محسوب می شود.
وی ادامه داد: ما در حوزه فلسفه دین به جز درس گفتارها و مباحث کلامی و همچنین آثار ترجمه ای، کار پژوهشی و تحقیقی که به غنی شدن زبان فلسفی کمک کند، نداریم، هرچه هست یا حالت ترجمه دارد یا گزارشی که درست و دقیق ارئه نشده است.
صادقی افزود: در این کتاب با اشاره به نقادی و اختلاف نظرهای موجود، این دو مولفه به عنوان یکی از موارد حیات بخش در فلسفه ذکر شده است.
این محقق تصریح کرد: همواره این اتفاق نظر وجود دارد که بعد تجربی و عقیدتی از ابعاد مهم دین به شمار می آیند و قالب دین شناسان این ابعاد را به عنوان ابعاد دین پذیری پذیرفته اند هرچند که اختلافاتی نیز در این حوزه وجود دارد.
وی عنوان کرد: بعد تجربی و عقیدتی از مهمترین ابعاد دین هستند، از طرفی یکی از مهمترین حوزه های فلسفه دین "معرفت شناسی دین" است که به تعبیری دو شاخه مهم دارد که عبارت اند از معرفت شناسی تجربه دینی و معرفت شناسی باور دینی.
صادقی گفت: سخن آلستون از این نظر که تجربه دینی را مطابق با یک بیان تجربه ادراکی عنوان کرده قابل تامل است از این حیث که تجربه دینی باور را ایجاد می کند، و در واقع مولف کتاب به این موضوعات اشاره دارد و به سمتی رفته که با در میان آوردن چرخش هرمنوتیکی به سوی این بحث رفته است بگوید باورهای دینی، تجربه های دینی را ایجاد می کنند و به نقطه نظرات و سخنان آلستون در این باب بحث را سوق داده است.
بر پایه این گزارش، قول به اصالت تجربهی دینی را میتوان واکنشی دیندارانه به نقد دین در دورهی مدرن دانست. این رویکرد میکوشد به معیارهای معرفتی مدرنیته و در صدر آنها، محوریت تجربه، وفادار بماند.
شایان ذکر است، کتاب "تجربهی دینی و چرخش هرمنوتیکی" نوشته دکتر بابک عباسی به همت انتشارات هرمس منتشر شده است که به بررسی و نقد آرای ویلیام آلستون در این حوزه میپردازد. این کتاب در پنج فصل به بحث تجربهی دینی و آرای "شلایر ماخر" و "ویلیام جیم"ز و "ویلیام آلستون" اشاره میکند.
پایان پیام/
نظر شما