به گزارش خبرگزاری شبستان، این مراسم با هدف بزرگداشت خدمات علمی و پژوهشی این محقق بزرگ با حضور جمعی از پژوهشگران و اهالی قلم برگزار خواهد شد.
مرحوم محمد خواجوی، صدرا پژوه، عرفانشناس و مترجم قرآن و متون کهن عربی سال 1313 در خانوادهای مذهبی در تهران به دنیا آمد. دوره دبیرستان را در دبیرستان رهنما در خیابان فرهنگ به پایان رساند، سالها در کنار پدرش در بازار به فعالیت مشغول بود و در کنار کار به مطالعه آزاد در متون کهن ادبی همانند آثار عطار نیشابوری و مثنوی مولانا پرداخت.
مدتی بعد به خواندن برخی متون دشوارتر فلسفی و عرفانی و کلامی مانند شرح مثنوی اسرار حاج ملاهادی سبزواری علاقهمند شد. ملاقات تصادفی او با سیدابوالفضل کمالی سبزواری، واعظ شهیر شهر او را به سمت درس جامعالمقدمات کشاند که نزد او مقدمات کار را فرا گرفت. علاقهمندی او به مطالعه قرآن کریم و آثار ملاصدرا، به ویژه تفاسیرش بر قرآن کریم او را به سمت دیگر آثار ملاصدرا هم کشاند.
تصحیح کتاب «اسرارالایات ملاصدرا» و نگارش مقدمه عربی بر آن در حدود سال 1348 را به دستور و تشویق علامه شعرانی انجام داد. مرحوم خواجوی تفسیر صدرالمتالهین را به تشویق علامه رفیعی قزوینی تصحیح کرد و جلد نخست آن را سال 1352 به چاپ رساند. درک محضر علامه محمدحسین طباطبایی و آموختن تفسیر قرآن و درک آموزههای استاد جلالالدین آشتیانی و محمدعلی حکیم شیرازی از دیگر توفیقهای محمد خواجوی بهشمار میآید.
دکتر خواجوی سپس به رشت رفت تا به دور از هیاهوی پایتخت به ترجمه و تصحیح متون کهن سه بزرگ عرصه عرفان و فلسفه روی آورد. آثار صدرالدین قونوی، ابن عربی و ملاصدرای شیرازی. عمده آثار او از سوی انتشارات مولی به بازار کتاب عرضه شدهاندکه از جمله آنها میتوان به ترجمهای متفاوت از قرآن که با نام قرآن حکیم در سالهای اولیه دهه هفتاد منتشر شد، اشاره کرد.
کارنامه او مشحون از تصحیح، ترجمه و تالیف است که از آن جمله میتوان به تصحیح و ترجمه کتاب مصباحالانس، ترجمه فصوصالحکم ابن عربی، ترجمه فتوحات ابنعربی، در 17 جلد، تالیف کتاب لوامعالعارفین و تالیف کتاب دو صدرالدین اشاره کرد.
کتاب «ریشههای هویتی تشیع و عرفان حکیم ترمذی، سهروردی، ابنعربی، مولوی، علاءالدوله سمنانی، درس مقامات معنوی مجموعه مقالات محمد خواجوی را دربرمیگیرد. این اثر از 20 مقاله درباره ریشههای هویتی تشیع و عرفان تشکیل شده است که میتوان به وحدت وجود، حرکت جوهری، بحثی در زمان ولازمان، انسان کامل ازلی و جهان دائم ابدی، آموزههای مولانا برای انسان معاصر، در شخصیت حکیم ترمذی، وجود اقطاب و افراد وجود در کشف ابنعربی، عقل و روح در فلسفه اسلامی، وحدت از دیدگاه عارفان و شاعران اشاره کرد.
محمد خواجوی نهم آذر ماه سال 1391 در رشت درگذشت و در همان شهر به خاک سپرده شد.
مراسم یادبود این پژوهشگر نامدار به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی روز چهارشنبه 22 آذر ماه از ساعت 18 تا 20 در این مرکز برگزار خواهد شد.
گفتنی است، علاقهمندان میتوانند برای حضور در این برنامه به خیابان ولیعصر(عج)، پل امیر بهادر، خیابان سرگرد بشیری، شماره 71 مراجعه کنند.
پایان پیام/
نظر شما