خبرگزاری شبستان: هم اکنون شش نوع از انرژیهای تجدیدپذیر در جهان شناخته شدهاند که از آن جمله می توان به انرژی زیست توده، انرژی مستقیم خورشید، انرژی زمین گرمایی، انرژی بادی، انرژی دریاها و انرژی هیدروژنی اشاره کرد.
کمیته فرادولتی تغییرات آب و هوا با بررسی بیش از 164 سناریوی مختلف تاکید دارد که انرژیهای تجدیدپذیر در هر اقدام موفق، در زمینه تغییرات آب هوایی، نقش اصلی و کلیدی را بر عهده خواهد داشت. علاوه بر این انرژی های تجدیدپذیر توان بالقوه بالایی برای کاهش گازهای گلخانهای، یکپارچه ساختن شبکههای انرژی و توسعه پایدار دارند.
مطابق برآوردهای کارشناسان به کارگیری انرژیهای تجدیدپذیر می تواند منجر به کاهش انتشار گاز دی اکسیدکربن به میزان 220 تا 560 مگاتن در فاصله زمانی 2010 تا 2050 میلادی باشد و با این وجود نقش انرژیهای تجدیدپذیر در کاهش گازهای گلخانهای بسیار مهمتر از انرژی هستهای و گاز طبیعی ارزیابی می شود.
به گفته کارشناسان، توسعه انرژی باد در کشور می تواند به اشتغال مستقیم و غیر مستقیم بیش از 600 هزار نفر، حفظ طبیعت سالم محیط زیست، افزایش راندمان تولید برق، تنوع بخشیدن به منابع انرژی، صرفه جویی در مصرف فرآورده های نفتی، تامین برق مورد نیاز مناطق دور افتاده، تامین آب آشامیدنی و کشاورزی و آبکشی از عمق و کمک به اقتصاد کشور منجر شود.
استفاده از تکنولوژی توربین های بادی به دلایل قیمت پایین توربین های برق بادی در مقایسه با سایر انواع انرژی های نو و کمک در جهت ایجاد اشتغال در کشور می تواند یک انتخاب مناسب در مقایسه با سایر منابع انرژی تجدید پذیر باشد.
به گفته یک کارشناس انرژی، تولید الکتریسته از هر مگاوات نیروگاه برق بادی برای پانزده ممیز یک دهم ( 1/ 15 ) نفر در سال فرصت شغلی مستقیم و غیر مستقیم ایجاد می کند.
"مصطفی ربیعی" می گوید: در ایران با توجه به وجود مناطق بادخیز، طراحی و ساخت آسیاب های بادی از 200 سال پیش از میلاد مسیح رایج بوده و هم اکنون نیز بستر مناسبی جهت گسترش بهره برداری از توربین های بادی فراهم است.
فناپذیری سوخت های فسیلی، تنوع بخشی به منابع انرژی، توسعه پایدار و ایجاد امنیت انرژی، مشکلات زیست محیطی ناشی از مصرف انرژی فسیلی از یک طرف و تجدید پذیر بودن منابع انرژی های نو نظیر خورشید، باد که آن را انرژی پاک می نامند توجه جدی مردم جهان را به توسعه و گسترش استفاده از انرِژی های تجدید پذیر و افزایش سهم این منابع در سبد انرِژی جهانی برانگیخته است.
ربیعی می افزاید: از این رو به دلیل عدم آلودگی محیط زیست تولید برق با استفاده از توربین های بادی، در کشورهای پیشرفته نظیر آلمان، دانمارک، آمریکا، اسپانیا، انگلستان و بسیاری از کشورهای دیگر توربین های بادی بزرگ و کوچک ساخته شده و برنامه هایی نیز جهت ادامه پژوهش ها و استفاده بیشتر از انرژی باد جهت تولید برق در واحدهایی با توان چند مگاواتی مورد مطالعه است.
وی می گوید: پتانسیل قابل بهره برداری انرژی باد در جهان سه ممیز پنج صدم ( 05 /3 ) در 10 به توان چهار میلیارد کیلو وات ساعت برآورد شده است که از این مقدار 94 هزار مگاوات ظرفیت نصب شده تا اواخر سال 2007 میلادی در جهان گزارش شده است.
از مزایای استفاده از انرژی باد می توان به عدم نیاز توربین بادی به سوخت، تامین بخشی از تقاضا های انرژی برق، کمتر بودن نسبی انرژی باد نسبت به انرژی فسیلی در بلند مدت، تنوع بخشیدن به منابع انرژی و ایجاد سیستم پایدار انرژی، قدرت مانور زیاد در بهره برداری، عدم نیاز به آب و نداشتن آلودگی محیط زیست عنوان کرد.
وی ادامه داد: به منظور تعیین مناطق با پتانسیل بالا و شناسایی نواحی مستعد جهت احداث نیروگاه های بادی، سازمان انرژی های نو ایران پروژه ای با عنوان پتانسیل سنجی و تهیه اطلس باد کشور تعریف نموده که در حال حاضر نسخه اولیه اطلس باد کشور تهیه شده است.
هزینه تولید الکتریسته به پارامترها و مشخصه های مختلفی وابسته است. این پارامترها و مشخصه ها که شامل ویژگی های منطقه ای، هزینه سوخت نیروگاه های سوخت فسیلی، سیاست های دولت و توانایی های تکنولوژیک است باعث نوسان هزینه تولید الکتریسیته می شود.
رییس گروه آگاه سازی و ارتباطات بین المللی سازمان انرژی های نو ایران با اشاره به پیشرفت سریع تکنولوژی و کسب تجربه بیشتر در استفاده از انرِژی باد گفت: هزینه تولید الکتریسته رفته رفته کاهش یافته به طوری که در سال های گذشته هزینه تولید الکتریسیته از 40 سنت به 3 تا 5 سنت در هر کیلووات ساعت کاهش یافته است. همچنین با افزایش سایز توربین های بادی قیمت تمام شده آنها نیز کاهش می یابد.
از طرف دیگر با کم شدن ذخائر نفت و گاز و حذف یارانه فرآورده های نفتی هزینه سوخت نیروگاه های گازی و حرارتی روندی صعودی را طی می کنند که این امر در آینده توجیه پذیری نیروگاه های برق بادی نسبت به نیروگاه های گازی و حرارتی را بیان می کند.
در هر حال قدرت مانور زیاد جهت بهره برداری در هر ظرفیت و اندازه از چند وات تا چند مگاوات و همچنین تامین برق مورد نیاز مناطق دور افتاده و تامین آب آشامیدنی و کشاورزی و آبکشی از عمق کم جهت پرورش آبزیان از ویژگی های منحصر به فرد سیستم های انرژی بادی است.
استفاده از انرژی باد در داخل کشور علاوه بر عمران و آبادی موجب ایجاد مشاغل جدید شده و بالاخره با بومی سازی فن آوری انرژی باد اقتصاد کشور رشد بیشتری می کند.
پایان پیام/
نظر شما