«جعفر قنادباشی» کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرگزاری شبستان به تحلیل وضعیت کنونی مصر و اهداف مخالفان «محمد مرسی» در به راه انداختن اعتراضات خیابانی پرداخت.
وضعیت کنونی مصر را چگونه ارزیابی می کنید؟
در صحنه سیاسی مصر اقلیتی که در دو انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری شکست خوردند و نتوانستند در صحنه انتخابات موفقیت کسب کنند سعی کرده اند این بار سهم خواهی خود را از انقلاب مصر و اهدافشان را از طریق به خیابان کشاندن هوادارانشان دنبال کنند.
مصر اکنون شاهد سهم خواهی گروههای شکست خورده در دو انتخابات گذشته است که در واقع افزون طلبی می کنند. اگر تحلیل کنیم جریاناتی را که در مقابل آقای مرسی هستند می بینیم که جریانات چپ، لیبرال، ملی و کلا جریانات غرب گرا در راس آنها هستند و یا عناصری از رژیم سابق که واهمه دارند از مراجعه مجدد به آرای عمومی.
موضع رئیس جمهوری مصر در این مناقشات چیست؟
مرسی و دوستانش در مجموعه جریان اسلامی در مصر از هرگونه رای گیری استقبال می کنند چرا که می دانند اکثریت با آنها است. اما مخالفان وی برای این که این واقعیت برای بار سوم مشخص نشود و افکار عمومی در منطقه و جهان با این واقعیت که آنها در اقلیت قرار دارند، مواجه نشوند، سعی دارند روند همه پرسی را به هم بزنند.
آنها با این غوغاسالاری در تلاش هستند که خود را محق برای تصمیم گیری و اقدام سیاسی در مصر معرفی کنند.
آقای مرسی هم با این واقعیت آشنا بوده و تا کنون تسلیم خواسته آنها برای لغو همه پرسی نشده است. مرسی بهترین راه برای مشخص شدن سرنوشت قانون اساسی را برگزاری همه پرسی می داند.
ادعای مخالفان مرسی برای به راه انداختن این اعتراضات چیست؟
جالب اینجا است که شخصی مانند «عمرو موسی» که سابقه فعالیت در رژیم دیکتاتوری سابق را داشته اکنون داعیه دمکراسی خواهی دارد و برخی قلم به دستان هم این را باور کرده اند. یا آقای البرادعی که در زمان مبارک به مصر آمد و با آزادی کامل حرفهای سیاسی زد ولی در بین مردم مقبولیت پیدا نکرد و وادار به بازگشت شد.
از همین رو مخالفان مرسی و کسانی که ادعای دمکراسی طلبی دارند، پیشینه و اهدافشان مشخص است و نمی توانند ماهیت واقعی خود را با این ادعاها پنهان کنند.
نظر شما