حجتالاسلام دکتر سیدصدرالدین شریعتی، رییس دانشگاه علامه طباطبایی مهمترین عامل تداوم نهضت امام خمینی (ره) را استمرار اصل ولایتفقیه، وحدت مردم و ائمه جماعات، حوزهها و علمای دینی همراه با افزایش آموزشهای اسلامی در مساجد دانست و به خبرنگار شبستان گفت: امام خمینی (ره) به احیای جایگاه واقعی مساجد و طلاب علوم دینی بعد از 150 سال توجه کرد. احیای واقعی نقش مسجد به ویژه در ابعاد سیاسی و اجتماعی بعد از سالهای 1348 تا 1357 پیروزی انقلاب اسلامی به خوبی مشهود است که از آن جمله میتوان به نقش بنیادی مساجد در ایام عزاداری امام حسین (ع) محرم و صفر و ماه رمضان آن سال ها اشاره کرد.
وی با بیان این نکته که ائمه جماعات، روحانیون و افراد انقلابی با یادآوری عوامل قیام امام حسین (ع) و حکومت غاصب یزیدی با اشارههای مستقیم و غیرمستقیم، لرزه به اندام حکومت پهلوی و عوامل مزدور میانداختند، بیان کرد: امام خمینی (ره) و شاگردانش از فضای عزاداری های ماه محرم بیشترین بهره را برای افشاگری رژیم شاه و تربیت دینی اقشار مختلف مردم و به ویژه نسل جوان میبردند.
حجتالاسلام شریعتی یادآور شد: نقش مساجد و حوزههای علمیه در قیام عمومی و سازماندهی مردم در سالهای 55 تا 57 به خوبی مشهود است. بعد از آنکه نظام دو هزار و 500 ساله شاهنشاهی سقوط کرد و با رهبری آگاهانه امام خمینی (ره) و با برگزاری رفراندوم در مساجد، حکومت اسلامی با اکثریت آرای ملت ایران تثبیت شد. این همهپرسی نشان از آزادی و احترام به نظر حداکثر مردم بود و اکثریت مردم ایران خواستار تشکیل نظام اسلامی به رهبری مرجع و ولیفقیه همراه با استقلال و آزادی بودند.
دکتر شریعتی ادامه داد: امام خمینی (ره) قبل و بعد از پیروزی انقلاب با مطرح کردن مسایل اجتماعی، جهانی و سیاسی، مردم را در جریان برنامهها و فعالیتها قرار میدادند و حضور اکثریت مردم را نشانه مهر صحت و پذیرش عمومی امور مملکت از سوی مردم میدانستند. تشکیل کمیته، بسیج اقتصادی، سازماندهی نیروهای جنگ و اعزام به جبهههای جنگ حق علیه باطل، تشکیل صندوق قرضالحسنه در مساجد که از قبل پیروزی انقلاب با کمک و حمایت علما و روحانیون صورت گرفته بود همه گوشههایی از فعالیت مساجد است که با تأسیس جمهوری اسلامی رونق بیشتری گرفت و مساجد به عنوان پایگاههای اصلی انقلاب تا حدودی کارکرد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی خود را بازیافتند.
امام جماعت مسجد قبا با اشاره به این نکته که امام خمینی (ره) هر حادثه و مسئله سیاسی- اجتماعی- فرهنگی که پیش میآمد را با فراخوانی اهل مسجد و مسجدیها رفع می کرد، گفت: از همین رو بسیج نیروهای مردمی، ستاد پشتیبانی از جنگ و حتی در اوایل انقلاب ستاد بسیج اقتصادی و تعاونیهای خانوار در مساجد یا در جوار مساجد تشکیل شد.
وی اظهار کرد: در سال های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل نظام جمهوری اسلامی، مسئولیت اداره کمیتهها با ائمه جماعات مساجد بود و آنها نقش ارزندهای را در پاسداری و حفاظت از ارزشها ایفا کردند. بحث توزیع کوپن و بسیج اقتصادی و توزیع ارزاق عمومی نیز در مساجد صورت میگرفت.
وی با اشاره به اینکه مساجد به عنوان پایگاه اصلی و بنیادی همواره در طول تاریخ نقش بسزایی داشته و دارند، اضافه کرد: در فتنه سال 88 و حوادث عاشورای سال 88 نیز ابتدا ائمه جماعات و مسجدیها بپا خاستند و حماسه 9 دی را خودجوش و مردمی آفریدند. در بحث انتخابات نیز نقش مساجد در افزایش آگاهی های عمومی و بیان موقعیت کاندیداها و داوطلبان شورای شهر غیر قابل انکار است. زیرا مردم اعتماد مناسبی نسبت به ائمه جماعات و هیئت امنای مساجد دارند و همین زمینه هدایت عمومی جامعه و به ثمر رساندن مدیریت نیروهای مؤمن و متعهد را فراهم کرده و میکند.
رییس دانشگاه علامه طباطبایی دنیای امروز را دهکده جهانی دانست و گفت: با وجود توسعه سیستمهای استعماری و استکباری، ماهواره، اینترنت و به طور کلی وسایل ارتباط جمعی، جامعه اسلامی نیازمند افراد متدین و متخصص است. خوشبختانه با وجود همه ترفندها و توطئههای دشمنان، استکبار جهانی به برکت راهنمایی مرجعیت، روحانیت و حمایت و همکاری علمای دینی، بارها و بارها به فرموده امام امت از ملت ایران سیلی خورده است که نمونه بارز آن جریانات بعد از خرداد 88 و بیداری مردم در همه عرصهها به ویژه عرصه سیاسی است.
دکتر شریعتی ادامه داد: نقش مساجد در بحث جنگ نرم و شبیخون فرهنگی و عمل به فرامین رهبری نیز بسیار پررنگ و کلیدی است. توجه به راهکارهای گسترده استکبار برای تخریب نسل جوان و رخنه در فرهنگ و ارزشهای اسلامی، جلوه دادن باطل به جای حق، ایجاد تفرقه و نفاق بین مردم و مسئولان، از بین بردن قدرت روحانیت و مرجعیت و نفوذی که روحانیت بین مردم دارند، کمرنگ کردن حضور و پشتیبانی مردم از مسئولان و ولایت از عمدهترین راهکارهای استکبار برای ضربه زدن به نظام اسلامی است.
وی بیان کرد: خوشبختانه مردم بصیر و انقلابی ایران اسلامی با توجه به فرامین حکیمانه مقام رهبری، شناخت و تحلیل درستی از مسایل جامعه اسلامی دارند و آگاهانه و بابصیرت در مقابل ترفندهای دشمنان بپا خاستند و بار دیگر استکبار را ناامید کردند.
وی افزود: به دلیل حساسیت موقعیت خاص ایران در میان کشورهای منطقه خاورمیانه و جهان اسلام، ائمه جماعات مساجد و دلسوزان نظام اسلامی باید با بینش و درایت و همکاری همه نهادها، اهداف بلند نظام مقدس اسلامی را دنبال کنند و همیشه سعی در افزایش وحدت و حفظ ارزشهای اسلامی و به ویژه انسجام و هماهنگی همه نیروهای انقلابی داشته باشند.
مدیر دانشگاه علامه طباطبایی بیان کرد: خطر بروز عرفانهای نوظهور و فرقههای انحرافی وظیفه ائمه جماعات و دستاندرکاران مسایل فرهنگی را دوچندان کرده است. آنان باید هوشمندانه به تبیین ارزشها و فرقهها و عرفانهای کاذب بپردازند.
وی بر لزوم تشریح انگیزه های فرقه های انحرافی برای نسل جوان جامعه اسلامی پرداخت و گفت: تبلیغ و ترویج ارزشهای اصیل اسلامی جوانان را از آسیبها و ترفندهای دشمنان مصون نگه می دارد. توجه به این نکته که دشمنان نظام اسلامی از طرق مختلف سعی در رواج انحرافات و آسیب ها در اعتقادات مسلمانان و بیارزش و بیمحتوا کردن عزاداری ها دارند، وظیفه مسئولان فرهنگی را بسیار خطیر و بیدار کردن جوانان از اهداف شوم دشمنان لازم است.
امام جماعت مسجد قبا با اشاره به نقش ائمه جماعات در خنثی کردن توطئه های بیگانگان یادآور شد: بیگانگان و دشمنان قسم خورده نظام اسلامی در طول سالهای گذشته با تصاویرسازی ائمه (ع) به ویژه حضرت ابوالفضل (ع) سعی در پرداختن به ظواهر و مسخ ارزشها داشتند که با هوشیاری رهبر انقلاب و ائمه جماعات مساجد این ترفند ها نقش بر آب شد.
حجتالاسلام شریعتی ائمه جماعات را زمانشناسی آگاه، مدیر و مدبری آگاه به ترفندهای دشمنان دانست و گفت: ادامه و استمرار نهضت امام خمینی (ره) با استمرار اعتقاد به اصل ولایتفقیه و آشنا کردن نسل جوان با حوزههای مختلف دینی و علمی و به ویژه مسایل سیاسی، احادیث، نهجالبلاغه و تبیین مسایل اسلامی و آنچه نسل جوان امروز جامعه اسلامی نیازمند است، میسر می شود.
دکتر شریعتی طراحی مساجد با کارآیی وسیع و امکانات و تجهیزات لازم برای استفاده چندمنظوره را لازم دانست و گفت: باید همچنان که دشمنان برای تخریب نظام اسلامی به انواع ترفندها و توطئهها دست میزند نظام اسلامی نیز برای مقابله با این ترفندها به گسترش فضای مساجد و امکانات آن به عنوان اصلی مهم و ضروری بپردازد تا امکان ایجاد فعالیت مستمر و مفید و اثرگذار برای جامعه اسلامی فراهم شود.
پایان پیام/
نظر شما